KULTURA

Što čitati ovog mjeseca?

Tri književne preporuke za svibanj
Što čitati ovog mjeseca? 
Stigao je svibanj, sa svim svojim sramežljivim tračcima sunca koje nažalost dobivamo na kapaljku, mislima o avanturama koje želimo sakupiti za svoje imaginarne dnevnike narednih tjedana, ispijenim čašama vina na gradskim terasama i smirenim jutrima u pratnji dobrog štiva.

Vjerujemo da pomoć u većini navedenih svibanjskih stavki ne trebate, no za ovu posljednju imamo nekoliko ideja koje bi vam mogle biti od koristi. Hvaljena domaća autorica čija se drama upravo odvija i na kazališnim daskama HNK, ljudsko društvo kroz oči jednog psa ili pak priča o običnom životu tihog profesora koja se tiče baš svih nas? Izbor je na vama...
 
 
tri zime 
Tena Štivičić, 'Tri zime'
"Neke drame vam dopuste da upužete u njih, onako kako to čine i dobre knjige. Počnete nastanjivati takve predstave, toliko cjelovito da kada završe osjećate onu blagu ojađenost koja nastupi kad ste primorani odložiti roman koji vas je posve obuzeo za vrijeme vožnje vlakom ili avionom'', ispričao je o knjizi naše genijalne autorice The New York Times, a hvalospjevima o priči o sudbinama žena kroz četiri generacije su se prdružili i ostali renomirani svjetski mediji. 
 
 
pas
Jorge Angel Livraga, 'Moassy, Pas'
Nesvakidašnji protagonist ove novele pas je Möassy koji se uz svog gospodara transformira i zadobiva izgled čovjeka, završava škole, drži predavanja, putuje svijetom, postaje priznat i cijenjen, no ostajući vjeran svojoj prirodi gleda stvari kroz prizmu svoje jednostavne pseće logike. Pred nagovještajem smrti osvrće se na svoj neobičan život i kritičkim okom promatra površni svijet ljudi, njegove proturječnosti, njegove različite društveno-političke ustroje, prijetvornost i nepravdu. Između redova u djelu otkrivamo pouke srca te beskrajnu odanost ljudskim vrijednostima i svom Učitelju.
 
 
stoner 
John Williams, 'Stoner'
Kada je 1965. objavljen, Stoner Johna Williamsa prošao je gotovo posve nezapaženo. Danas, pola stoljeća preporuka poslije, remek-djelo američkog romanopisca voljom se oduševljenih čitatelja pretvorilo u svjetsku književnu senzaciju. No u čemu je tajna zavodljivosti priče o tihom profesoru engleske književnosti, o njegovu malom životu na malome sveučilištu u Missouriju? Je li u njegovu nesretnom braku ili u njegovoj izvanbračnoj ljubavi? U njegovu odnosu s kćeri, ili u njegovoj strasti prema književnosti, zbog koje će kao mladić napustiti roditeljsku farmu, opčinjen čarolijom jednog Shakespeareova soneta? Tajna je, jednostavno, u Stoneru. William Stoner nije junak na kakve smo navikli i koje je lako reklamirati. Nije najhrabriji, ni najbolji u svome poslu, nije najuspješniji, ni najsretniji, a opet – ljudski život teško da se može proživjeti hrabrije, punije, sretnije i bolje od onoga kako je živio Stoner. Stoner je iznimna knjiga o naizgled nimalo iznimnom čovjeku, u kojoj ćemo se, uz malo sreće, prepoznati.
  
 
M.M.
Foto: Pinterest, PR
Objavljeno: 07.05.2016. u 13:41

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p