KULTURA

Što danas možete gledati na Zagreb Film Festivalu?

Stiže nam kontroverzni "Klip"

Nakon repriza filmova Djeca u 15 sati i Opaki kvart  u 17 sati, u kinu Europa u 19,30 može se pogledati film Lore redateljice Cate Shortland. Ova slojevita priča smještena je u Njemačku na kraj 2. svjetskog rata koji je ujedno i kraj bezbrižnog djetinjstva 16-godišnje Lore čiji roditelji kao članovi SS-a završavaju u savezničkom zatvoru. U 22 sata prikazujemo i kontroverzni Klip nakon kojeg će se održati i razgovor sa redateljicom filma Majom Miloš.

Na Međunarodnom festivalu u Cannesu nagrađeni Reality još je jedna napuljska priča Mattea Garronea, redatelja filma Gomorrah. Junak Realitya običan je čovjek, glava obitelji i vodi svoju malu ribarnicu sa svom svojom napolitanskom energijom i veselošću, no zavidan onima malobrojnima koji su „uspjeli" i postali slavni te se u potrazi za svojim mjestom pod zvjezdanim nebom prijavljuje na reality show Big Brother... Garroneova priča o „slavi" prikazuje se u sklopu programa Velikih 5 i može se pogledati u kinu Tuškanac u 19 sati. Odmah nakon programa Velikih 5, u Tuškancu u 21 sat na rasporedu je Moj 3. film u sklopu kojeg se nešto više od mjesec dana nakon premijere u Veneciji može pogledati najnoviji uradak Jessice Woodworth i Petera Brosensa, poetični film Peto godišnje doba. U ovoj nezaboravnoj priči o troje djece koja se bore za smisao dok se svijet oko njih urušava, prikazani su humor, tragedija, ljepota i horor, i to nerijetko u jednoj sceni.

Program u kinu Tuškanac završava Kockicama - izborom kratkih filmova mladih hrvatskih filmaša. Festivalska srijeda donosi nam i zadnji dan Kockica na kojima ćemo moći pogledati filmove Petra Oreškovića, Gorana Ribarića i Hane Jušić.

Dokumentarni program u kinu Grič počinje već u 10 sati filmom Slaughtera Nicka za predsjednika. Film je nastao u kanadsko-srpskoj produkciji, a govori o nekoć velikoj  televizijskoj zvijezdi Robu Stewartu kojeg sin prijavljuje na Facebook i ondje sa zaprepaštenjem otkrivaju da je on još uvijek popularan - u Srbiji. Nemajući pametnijeg posla, odlučuje otputovati u tu balkansku državu da bi utvrdio o čemu se radi. Robova davno zaboravljena glavna uloga iz dana njegove televizijske slave, Nick Slaughter - detektiv s konjskim repom i "galeb" s plaže iz američke TV serije Tropska vrelina (Sweating Bullets) - daleko je najpopularnija serija u povijesti srpske televizije. Ali stvar postaje još bizarnija - Stewart saznaje za prosvjede koje su studenti bili organizirali protiv bivšeg srpskog diktatora Slobodana Miloševića te da je Nick Slaughter postao simbol slobode i demokracije za taj pokret, koji je naposljetku doveo do Miloševićevog pada. Film se može pogledati i na projekciji u 20 sati.

U kinu Grič u 14 te odmah potom i u 16 sati igra Posljednji član Jonaha Bekhora o islandskom Muzeju falusa u kojem je sakupljen primjerak penisa svakog sisavca osim jednog - čovjekovog. Budući da na Zemlji ima tri milijarde muškaraca, ne može se reći da potencijalnih izložaka nedostaje. Film nas vodi kroz nevjerojatnu i komičnu potragu za potencijalnim davateljima od kojih je jedan čak spreman svoj primjerak darovati za života, samo da bi bio prvi. Izbjegavajući jeftine šale i dvosmislenosti, Posljednji član govori mnogo o muškoj psihi i pokušava odgovoriti na vječno pitanje: je li veličina doista važna?

Ruski glumac i redatelj Andrej Zvjagincev u svom novom filmu istražuje jednu od svojih središnjih preokupacija: opstanak prilagođenih, opstanak pod svaku cijenu, humanost i odlike ljudskosti. Elena je psihološka drama o skromnoj ženi koju su očaj i majčinska briga za sina naveli da počini zločin, odnosno da ubije svog bogatog muža. Odmah nakon ove projekcije u MSU-u koja je na rasporedu u 19 sati, u 21 sat na programu je film iz Velikih 5 - najnoviji uradak redateljice Andree Arnold. Orkanski visovi treći su dugometražni film britanske redateljice, a riječ je o adaptaciji jednog od najvažnijih romana 19. stoljeća autorice  Emily Brontë. No, umjesto klasične romantičarske adaptacije s puno lijepih pejzaža redateljica stvara potpuno ogoljenu, radikalnu i nimalo romantičnu melodramu.

U iznimno bogatom filmskom repertoaru treba još izdvojiti i znanstveno-fantastičnu komediju Bomba je ukradena iz programa Europskog špijunskog filma iz vremena Hladnog rata te dokumentarno-igrane Modele - prvi film Ulricha Seidla, izazovan i razoran portret tri ambiciozna bečka modela. Oba filma su na programu u Plesnom centru, prvi u 19, a potonji u 21 sat.

Dijelimo vam 2x2 ulaznice za sutrašnju projekciju filma "Svijet pred njom" (19.30h KIC). Na mail redakcija@fashion.hr pošaljite mail s naznakom Zagreb Film Festival. Najbrži osvajaju ulaznice.

 

Objavljeno: 17.10.2012. u 08:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p