LIFESTYLE

Što je Projekt Ilica i što on znači za Zagreb?

U tijeku je festival Readymade Ilica
projekt ilica
Ako ste ovog vikenda prolazeći zagrebačkom žilom kucavicom Ilicom primijetili mnoge izloge koje krasi natpis Projekt Ilica, važno je napomenuti kako je riječ o istoimenom višegodišnjem projektu, kao i o festivalu Readymade Ilica koji je započeo u petak, 5. svibnja i trajat će do 12. svibnja 2017. na 5 lokacija na Ilici.


Projekt Ilica je zamišljen kao višegodišnji multidisciplinaran projekt čiji je cilj osmisliti nove modele upotrebne uloge trenutno zapuštenih i nekorištenih prostora u Ilici, kao i iznova osmisliti ulogu glavne gradske ulice, očuvati njezine proizvodne obrte te sačuvati, ali i otvoriti nove kulturne sadržaje jer unatoč zapuštenoj urbanoj infrastrukturi Ilica je simbolički i prepoznatljiv topos Zagreba.

Ilica je jedna od najdužih i najstarijih ulica u Zagrebu i broji više od 500 adresa, a potez od Frankopanske ulice preko Britanskog trga sve do Trga Franje Tuđmana stavljen je u fokus prve faze istraživanja Ilice. Festival će, kao višedimenzionalno multidisciplinarno događanje, kroz kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije te podruštvljenu kulturu blisku lokalnoj afirmirati u zajednici novo vrijeme bogatog Iličkog kulturnog života koristeći inovativne alate, nove tehnologije i komunikacijske materijale.

projekt ilica
Prvim predstavljanjem projekta koji de se razvijati narednih 5 godina, festival Readymade Ilica na 5 lokacija svojim će akcijama i intervencijama ukazati na važnost participativnog i kolaborativnog rada, kako umjetničkih, tako i drugih oblika, te ekonomiju razmjene, solidarnosti i inkluzije. S obzirom na to da je program festivala jasno usmjeren na revitalizaciju same ulice, kao i praznih prostora u njoj, aktiviranjem kreativne i kulturne industrije ukazat će se na aktivnu ulogu kulture u oblikovanju života i izgradnje identiteta lokalne zajednice.

Festival se službeno otvorio izložbom „Nastalo u Ilici“ dizajnerskog kolektiva OAZA, a danas je, 8. svibnja, na rasporedu cjelodnevna izložba "Plakatiranje" Vizkulture u dvorištu Ilice 69, kao i predavanje Krešimira Galovića "O Ilici" u 17 sati te otvorenje izložbe Jelene Bando "36 Mountains" u 19 sati. Galerija Greta će biti u znaku Jovice Drodnjak, na adresi Ilica 87 postavljena je izložba "Upcycling" Lucije Mandeković & Marka Miškovića, dok će izložba i showroom Umjetničke organizacije OAZA "Nastalo u Ilici" biti na adresi Ilica 124.

Nadalje, uz brojna će događanja 10. svibnja glazbenu kulisu u Arnoldovoj 1 osigurati Sara Renar od 20 sati, a sljedećeg dana, 11. svibnja, u Ilici 37 se otvara izložba "Art Garaža Kamba", te će se u 16 sati održati prezentacija urbanih skulptura Aleksandra Battiste Ilića u Ilici 69. Istog dana zakazana je i pop up izložba, performans i radionica u organizaciji TTF-a Zagreb (Ivana Bakal, Marin Sovar, Đurđica Kocijančić, Sanja Jakupec uz studente) naslovljena "Zagreb bijeli grad" (12 do 18 sati).

projekt ilica
Posljednjeg dana festivala, 12. svibnja, u Ilici 87 će se održati buvljak (17 do 22 sata), a propustiti se ne smije Britanski trg koji će biti u znaku eko, eno i gastro događanja od 17 do 21 sat, a od 21 sat će lokaciju preuzeti Kozmodrum svojom glazbenom selekcijom. U Ilici 10 (ZPC) moći će se pogledati ROOM N*7, plesna predstava Andreje Solomun, Eme Janković i Judite Franković (20 sati), a od 18 do 1 sat u Swanky Mint Hostelu će se zagrijavati za predstojeći Seastar Festival.

Cijeli program možete proučiti na www.projektilica.com.

Foto: www.projektilica.com
Objavljeno: 08.05.2017. u 14:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p