KULTURA

Što ovog ljeta čita domaća modna scena?

Inspirirajte se preporukama poznatih
što čitati na plaži 
Ljeto je pravo vrijeme za nadoknadu svega propuštenog, pa tako i knjiga koje nas ostatak godine gledaju s one hrpe iz kuta sobe, koju tako revno prikupljamo. Doista, nema ništa bolje od skrivene plaže, šuma mora i priče u koju sve dublje uranjamo sa svakom novom stranicom. 

S ovim se idealnim ljetnim scenarijem slažu i naši modni novinari, stilisti, urednici, vizažisti, modeli i dizajneri, a s kojim ćete ih knjigama zateći u rukama sretnete li ih na plaži ovih dana, doznajte u nastavku!

robert severRobert Sever
Na godišnji odmor nosim knjige nekoliko knjiga – Djevojke sa slika Cathie Marie Buchanan, Koliba Grahama Greena Younga, Kao rani mraz/scenarij za dugometražnu igranu baladu Đorđa Balaševića.

dajana pajkićDajana Pajkić
Na putovanju i odmoru trenutno uživam u remek djelu Meše Selimovića – Derviš i smrt. Kako je nisam pročitala u srednjoj školi, što je i bolje jer ništa ne bih shvatila, sad je došla na red. Vraća me u prošlost, a ujedno mi otvara neke nove poglede i spoznaje iskoristive za budućnost. A njegova Tvrđava mirno čeka svoj red.
 
 
mija dropuljićMija Dropuljić
Ovog ljeta sam odlučila pročitati hit djela za koja još nisam našla vremena do sada. Na preporuku sam u knjižnici posudila Kradljivicu knjiga, no nisam uspjela naći primjerak na hrvatskom, stoga sam odlučila malo poraditi na svom njemačkom, te sam našla njemačku verziju, i moram priznati da je to pravo osvježenje. Kradljivica knjiga je fantastična knjiga koja opisuje život djevojčice u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Posebno me oduševio način na koji pisac opisuje tragičnu sudbinu njemačkih Židova. Želite li uroniti u jedan drugi svijet i sagledati povijest iz jedne druge perspektive, Kradljivica knjiga je izbor za vas!
 
 
tina lončarTina Lončar
Nije baš štivo za plažu, ali ovog ljeta čitam A Short History of Nearly Everything američkog autora Billa Brysona. Odlična knjiga za sve koji obožavaju objašnjavati stvari koje im se čine nedokučivima i vole drugačiji pogled na znanost.
 
 
ana bacingerAna Bacinger
Ovo ljeto odlučila sam konačno pročitati roman Kristiana Novaka Črna mati zemla za koji sam čula samo riječi hvale. Iako za plažu ne biram teške knjige, ovaj roman međimurskog pisca progutala sam u samo dva dana i definitivno bih ga preporučila svima. Dok će Međimurci uživati u njemu jer su dijalozi i monolozi pisani u nekoliko varijanti kajkavskog i osobenjačkim idiolektima, ostali stanovnici Hrvatske morat će si uzeti malo više truda kako bi s razumijevanjem pročitali roman za koji je najavljeno i snimanje filma u 2018. godini.
 
marko banjavčićMarko Banjavčić
Prije šest sam mjeseci, dok sam još bio u bolnici zbog jedne rutinske operacije, počeo čitati genijalni roman Roberta Perišića Područje bez signala, inače knjiga koju mi je poklonila draga prijateljica. Tada sam ozbiljno zapeo, no ostavio sam si nešto i za ljeto. Sada sam, u dubokom hladu ispod palme na plaži na Pagu, uronjen u svijet područja bez signala (baš kao i sam otok na kojem ljetujem). Uz posljednje brojeve kućnog Ellea, kao i stranih izdanja (britansko, kanadsko i australsko izdanje), imam sve što mi treba.
 
 
Simona AntonovićSimona Antonović
Ovog ljeta zaista uživam u fantastičnoj monografiji Grace: Thirty Years of Fashion in Vogue, kultne stilistice Grace Coddington. Usput, čitam zbirku priča Muzej Majka spisateljice Tanje Novak, izuzetnu studiju o prevladavanju kompleksnih odnosa u različitim životnim situacijama.
 
 
Petra NižetićPetra Nižetić
Za ovo ljeto sam sačuvala jedno strano i jedno domaće štivo. Boraveći u San Franciscu jako me zainteresirala beat generacija na čelu s Jackom Kerouacom. Njegovo djelo On The Road svojevrsna je lektira pokreta koji je odbijao konvencionalno društvo, vrednovao slobodno samoizražavanje i favorizirao moderni jazz. Neizmjerno se radujem i najnovijoj knjizi Mani Gotovac Snebivaš me jer se nadam da će me nasmijati i rasplakati kao Fališ mi.
 
 
Kristina ŠalinovićKristina Šalinović
Sramota me reći, ali čitam Harryja Pottera, ispočetka i po milijunti put. Dok sam u poslu i pod stresom, takve knjige mi najviše opuste mozak.
 
 
Silvio IvkićSilvio Ivkić
Ovog ljeta između ostalih htio sam pročitati i roman Nebo i Pakao, islandskog pisca Jóna Kalmana Stefánssona. Knjiga elemenata, roman vode i vatre, zraka i zemlje, smješten na Islandu. Vrijeme radnje je 20. stoljeće te život u tom krajoliku koji je u isti tren i surov i lijep; planina, naselje uz obalu, riba i more koje čeka. Toplo preporučujem svima ovu knjigu o životu i smrti te raju i paklu koje svako od nas nosi u sebi.

Jure PerišićJure Perišić
Ovo ljeto u ruke mi je došla knjiga Angele Carter, Krvava odaja i druge priče. Maštovit i fluidan stil pisanja ovih postmoderno razigranih bajki te barokna neumjerenost i baudelaireovska estetika ružnoće, iako potpuno kontrastne ljetnom ugođaju, učinile su ovo štivo odličnim za plažu.
 
 
Ivana PavićIvana Pavić
Budući da ovog ljeta neću imati tipični godišnji u komadu, nego će biti rascjepkan kad uspijem uloviti i pospajati slobodne dane, za ljetno štivo biram lagane i pitke naslove. Kako već neko vrijeme želim pročitati hrvatsku inačicu Kako biti Parižanka, a do sada nisam stigla, ovo će biti savršen izbor za moj mini odmor.
 
 
Petar TrbovićPetar Trbović
Samo sunce i more, skrivena plaža na otoku i osjećaj da silno želim ostati posve sam sa svojom knjigom... Fališ mi, autobiografija Mani Gotovac, navela me da kroz život te osebujne žene ispričan jednostavno, a toliko punokrvno i emotivno, opet pretresem najdublje ladice vlastitih emocija svake vrste i još jednom potvrdim svoje duboko uvjerenje da niti jedan život, ma kako sladak bio, bez nekog Gorkog nije potpun.
 
 
Tihana Harapin ZalepuginTihana Harapin Zalepugin
Moja dobra prijateljica Oriana Koloper iz meni vrlo bliskog Šibenika napisala je prekrasan roman Zavjet. Nezaboravna promocija na tvrđavi Sv. Mihovil. Napokon imam vremena ući u ljubavnu priču Mazije i Jelene iz 17. stoljeća. Ona iz plemićke obitelji, on došljak iz zaleđa - ne znam kraj, ali pretpostavljam da ću se zamisliti nad sudbinom dvoje voljenih.
 
 
Petra SeverPetra Sever
Ovog ljeta čitam Cvijeće za jednog kiborga. Neobičan, humorističan i ironičan roman u kojem je glavni lik simpatičan android kojem malo nedostaje da postane čovjek.
 
 
Ana Maria RicovAna Maria Ricov
Ovog ljeta čitam knjigu Psihologija i alkemija, Carla Gustava Junga. Oduvijek me zanimaju teme vezane za odnos svjesnog i nesvjesnog. Procesi psiholoških transformacija i umijeće razumijevanja istih.
 
 
Loredana BahorićLoredana Bahorić
Upravo sam u jednom dahu pročitala Djevojku u vlaku Paule Hawkins, a sad sam na početku hvaljene knjige Zavjet šibenske autorice Orijane Koloper i jako joj se veselim jer se radi o zanimljivom spoju ljubavnog i povijesnog romana čija se radnja dešava u Šibeniku u 17. st u doba najveće kuge.... Već me u zasjedi čeka čitav stupac knjiga jer rado spajam puste uvale i knjigu.
 
 
Vedrana ČarapovićVedrana Čarapović
Ljeto je idealno vrijeme za čitanje, a do sada sam pročitala roman Stoner Johna Williamsa. Iznimna knjiga o tihom profesoru engleske književnosti i njegovom životu... Predivna i na trenutke dirljiva priča toliko jednostavna da ulazi pod kožu. Trenutno doslovce gutam roman Ležanje na kauču Irvina D. Jaloma, jednog od najuglednijih svjetskih psihoterapeuta koji provokativno istražuje neobične odnose tri terapeuta sa svojim pacijentima - opčinjavajuća knjiga koju nosim sa sobom gdje god stignem dok me iz kofera gleda Margaret Atwood i njezina Sluškinjina priča koju planiram uskoro započeti.
 
 
Ivana Bilandžija BillyIvana Bilandžija Billy
Čitam roman Koštani satovi Davida Mitchella. 600 stranica na kojima su se smjestila svojevrsna tri zasebna romana povezana nadnaravnim bićima i fantastičnom prozom. Iznimno maštovita i zabavna knjiga!
 
 
Lucija Beden Lucija Beden
''Sljedeće godine neću ostaviti ništa za jesenske rokove'' je najnaivnija rečenica svakog (ne)normalnog studenta, tako da sam trenutno zaglibila u bugarskim pripovijetkama. Za one koji žele znati više neka mi se slobodno jave, a za one koji žele znati taman koliko treba za ove vruće ljetne dane toplo preporučujem Ja sam glasnik Markus Zusaka. Uz sva navedena upozorenja evo još i jedno - knjiga je više dječja, ali prekrasno vraća u ona ljeta kada nismo imali obaveze, zato mi je i bila tako krasno legla. Iako lošija od Kradljivice knjiga, knjige istoimenog autora koja me bila potpuno osvojila od samog početka, u ovoj mi je glasnik s vremenom donosio užitak čitanja te na samom kraju sreću zbog pouke koje bi se tu i tamo svi odrasli trebali prisjetiti. Eto, sad sam i ja glasnik pa vi procijenite...
 
doris faturDoris Fatur
Svako ljeto ulovim se jednog nastavka Transurfinga, tako da sam ove godine stigla do trojke. Nisam od beletristike, tako da sva moja štiva naginju psihologiji, znanosti ili nekoj vrsti edukacije.
 
 
Ana NikačevićAna Nikačević
Iako preferiram knjige koje me opuštaju i inspiriraju, ovo ljeto sam odlučila uhvatiti se u koštac sa stručnom literaturom i osnovama windsurfinga. Sličnim entuzijastima koji žele aktivno provesti ostatak ljeta u Zagreba, preporučujem Jedrenje na dasci Simona Bornhofta i skok do Jaruna na tečaj jedrenja na dasci. Fora je!
 
 
Ana BuljevićAna Buljević
Ovog ljeta sam napokon dohvatila Alkemičara, tako da dane provodim uz stranice iz Coelhovog pera.
 
 
Isabella RakonićIsabella Rakonić
Volim duhovne knjige koje navode na dublje razmišljanje, a jedna od njih je Drugi krug moći Carlosa Castanede koju čitam trenutno. Inače preko godine ne stižem čitati knjige koje nisu vezane uz faks. Ljeti to nadoknađujem, stoga je to još jedan od razloga zašto je to moje najdraže godišnje doba!
 
 
Mila PuljizMila Puljiz
Ovo ljeto odlučila sam krenuti s čitanjem Igre prijestolja od početka. Seriju volim više od ičega, pa jedva čekam pročitati cijeli serijal!
 
 
Korana MarovićKorana Marović
Ovo ljeto chic lit je zamijenila stručna literatura jer polako pripremam diplomski rad. Knjiga Vrtoglavica u modi Žarka Paića izvrstan je početak svakog promišljanja o modi i knjiga kojoj se rado vraćam, pa vjerujem da će i sada biti izvrsna uvertira u daljnje istraživanje!
 
 
Ivona BevandaIvona Bevanda
Omiljena djela za chill na plaži su mi Potraga za izgubljenim vremenom i Žene koje trče s vukovima.
 
 
Sara SorićSara Sorić
Taman sam završila s How To Be Parisian. Znam da kasnim, ali nakon toliko provedenog vremena u Parizu morala sam ju pročitati. Trenutno čitam The Secrets of Happiness Lucy Diamond koju sam kupila na aerodromu iz čiste dosade, ali drago mi je da jesam jer je savršena lagana knjiga za opuštanje na plaži.
 
 
 
Magdalena GeroMagdalena Gero
Trenutno sam u Japanu, pa plažu ove godine nisam vidjela, no čitam knjigu 'I am number four'. 
 
 
Jure Perišić i Matea Martek
Objavljeno: 14.08.2016. u 12:52

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p