LIFESTYLE

Stotinu filmova za deseto izdanje Zagreb Film Festivala!

Što nas očekuje na novom izdanju ZFF-a?

Već desetu godinu zaredom druga polovica listopada u Zagrebu protječe u znaku Zagreb Film Festivala. U tom će periodu domaća publika na raspolaganju imati presjek najkvalitetnijih debitantskih uradaka, tj. prvih i drugih filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta.

Jubilarno deseto izdanje Zagreb Film Festivala u periodu od 14. do 21. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija i uz nekoliko atraktivnih noviteta uključit će stotinu filmova u osam filmskih programa! Kao i prijašnjih godina, projekcije će se odvijati u kinima Europa i Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru te već treću godinu zaredom u Muzeju suvremene umjetnosti. Nova ovogodišnja lokacija je kino Grič koje će se osam festivalskih dana preobraziti u središte nezavisne dokumentarne produkcije. 

Glavni natjecateljski program festivala uključuje jedanaest dugometražnih igranih, deset kratkih igranih te petnaestak dokumentarnih filmova. U dugometražnom programu među ostalim naslovima bit će prikazan srpski uradak koji je u proteklih nekoliko mjeseci izazvao brojne kontroverze - riječ je o prvijencu mlade srpske redateljice Maje Miloš, filmu Klip. Glavni program donosi i debitantski film redatelja Rúnara Rúnarssona - Vulkan. Riječ je o drami koja se bavi posljednjim poglavljem ljubavne priče starog bračnog para u slikovitom predgrađu islandskog glavnog grada Reykjavika. Atmosferom i slojevitom karakterizacijom likova ovaj upečatljivi uradak podsjeća na filmove Mikea Leigha i Kena Loacha, a dosad je osvojio 14 nagrada na festivalima diljem svijeta, uključujući one u Chicagu, Denveru, Montrealu i Reykjaviku.

Dokumentarni program ove godine uključuje nekoliko filmova koji se bave konceptualnim umjetnicima - film Marina Abramović: The Artist is Present autora Matthewa Akersa  donosi portret ove slavne srpske umjetnice, a nazvan je po njenom perfomansu u Muzeju moderne umjetnosti (MOMA) u New Yorku u sklopu kojeg je umjetnica provela 700 sati sjedeći i gledajući se s posjetiteljima oči u oči. Mogućnost ove neobične interakcije iskoristilo je više od 1500 posjetitelja među kojima su bili Björk, Lou Reed, Marisa Tomei, Isabella Rossellini i mnogi drugi. Film je publika nagradila na festivalima u Berlinu i Sarajevu.  Dokumentarac This Ain't California njemačkog autora Martena Persiela je punk priča koja publiku uvodi u svijet skateboardinga u kontekstu društveno političkih prilika posljednjih desetljeća Istočne Njemačke (DDR-a).

Natjecateljski Program Kockice donosi aktualne kratkometražne naslove novih autora iz Hrvatske.Uz glavni program, festival ponovno uključuje tri stalna popratna programa: Bibijadu, program dugih i kratkih filmova za djecu; Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara i urednika Nenada Polimca koji ove godine donosi pet prvijenaca renomiranih svjetskih redatelja iz Austrije poput Michaela Hanekea i Ulricha Seidla; Velikih 5, program aktualnih filmova pet velikih europskih kinematografija (Španjolska, Francuska, Italija, Njemačka i Velika Britanija). Potonji program među ostalim naslovima donosi film Reality proslavljenog talijanskog autora Mattea Garronea koji je filmski svijet oduševio svojim prethodnim uratkom Gomora. Ova priča o napuljskom prodavaču ribe koji želi osigurati ulazak u talijansku verziju Velikog brata na ovogodišnjem festivalu u Cannesu nagrađena je Grand Prixem. 

Ovogodišnje festivalsko izdanje donosi i nekoliko novih filmskih programa, među kojima je Moj treći film. Riječ je o uratcima filmaša već poznatih ZFF-ovoj publici čiji su prvi ili drugi filmovi bili prikazani na proteklim festivalskim izdanjima.

Još jedan novitet jest program špijunskih filmova koji se nastavlja na prošlogodišnje specijalizirane žanrovske programe; riječ je o dijelu filmova projekta The Celluloid Curtain -Europe's Cold War in Film koji je u suradnji s Goethe Institutom pod vodstvom kuratora Olivera Baumgartena i Nikolaja Nikitina realiziran u Londonu i Berlinu tijekom prošle godine. Spomenuti projekt pokrenut je na pedesetu obljetnicu izgradnje Berlinskog zida, a uključuje špijunske filmove nastale između 1960. i 1974. na obje strane Željezne zavjese.

Ono što će zasigurno razveseliti sve poklonike dokumentarne forme, ali i istinske filmoljupce, je retrospektiva filmova čuvenog Michaela Glawoggera. Osim što ćemo se s redateljevim opusom pobliže upoznati gledajući filmove odabrane za retrospektivu, Glawogger će biti i gost festivala te predsjednik tročlanog žirija koji će odlučivati o najboljem dokumentarnom filmu ovogodišnjeg festivala. 

Uz filmski program, 10. Zagreb Film Festival ove godine uključuje bogat popratni sadržaj poput predstavljanja festivala, instituta, promocije knjiga, predavanja, kao i izuzetno bogat edukativni program Industrija Mladost!.

 

Objavljeno: 25.09.2012. u 20:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p