LIFESTYLE

Subversive film festival

Preko 100 filmskih naslova o socijalizmu

Zagreb će od 1. do 25. svibnja biti domaćin Subversive film festivala koji se ove godine bavi temom socijalizma. U kinima Europa i Tuškanac, Grič i SC te u bivšim prostorima Muzeja suvremene umjetnosti prikazat će se preko 100 filmova s prostora Latinske Amerike, bivše Jugoslavije i Istočne Europe.

  

Programska sekcija kojom će 1. svibnja u kinu Tuškanac biti otvoren Subversive Film Festival naslovljena je »I filmove ubijaju, zar ne?« te traje do 15. svibnja. Sekcija sadrži pregled jugoslavenskih kinematografija u periodu od 1955. do 1990. po izboru talijanskog kritičara i povjesničara filma Sergia Grmeka Germanija. Selekcija od 73 naslova jugoslavenskog filma, uključuje i retrospektivu Živojina Žike Pavlovića.

          


Od 9. do 15. svibnja u kinu SC održat će se sekcija istočnoeuropskoga filma šezdesetih »Između destaljinizacije i represije«. Filmovi po izboru kritičara Tomislava Kurelca pokazuju da su kinematografije Mađarske, Poljske, Čehoslovačke, Rumunjske, Bugarske i DDR-a 60-ih godina, ravnopravno uključene u posljednje razdoblje koje je u Europi iznjedrilo značajne i cjelovite filmske tendencije - francuski novi val, britanski socijalni film, novi njemački film.

Filmove za program »Kompleksni laboratorij suvremenog latinoameričkog filma« odabrao je filmski kritičar Dragan Rubeša i kroz njega možemo uočiti kako politički zaokreti i novi socioekonomski modeli Latinske Amerike neminovno utječu i na pulsirajuće tkivo latinoameričkih kinematografija.

    

Od 3. do 7. svibnja u kinu Europa održava se velika međunarodna konferencija pod nazivom »Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma danas« koja okuplja velik broj važnih teoretičara kao što su Gianni Vattimo, Samir Amin, Mihail Riklin, John Milbank, Slavoj Žižek, Michael Lebowitz i mnogi drugi. Dok su večernji termini rezervirani za predavanja, u dnevnima će se odvijati paneli s oko 30 gostiju iz Hrvatske i regije. Kroz panele naslova »Širenje područja borbe: Mi seljaci, radnici, studenti...«, »Žene i (per)formativni socijalizam«, »Umjetnost je revolucija, revolucija je umjetnost!« i »Od utopije do totalitarizma (Goli Otok, Sv. Grgur, Lepoglava...)« tema konferencije pokušat će se smjestiti u postjugoslavenski kontekst, povezujući recentne studentske nemire s radničkom i seljačkom borbom, tematizirajući poziciju žena u socijalizmu, pitanje odnosa umjetnosti i revolucije, ali i traumatičnu »tamnu stranu« jugoslavenskoga socijalizma.

Unutar popratnog programa Subversive Film Festivala održat će se izložba »Umjetnost uvijek ima posljedice« koju zajednički organiziraju Što, kako i za koga/WHW iz Zagreba, Tranzit.hu iz Budimpešte, kuda.org iz Novog Sada i najstariji europski muzej suvremene umjetnosti - Muzeum Stzuki iz Lodza. Izložba je smještena u nekadašnju zgradu Muzeja suvremene umjetnosti na Katarininom trgu i Galeriju Novu te obuhvaća dvadesetak umjetničkih pozicija.

B.K.

Objavljeno: 21.04.2010. u 10:40

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p