LIFESTYLE

Šumski, Tifani Rubi i Željko Beljan u Muzeju za umjetnost i obrt

Blic intervju povodom novog Beck's Silent Experience + Secret Garden Exhibitiona
muo
O
vog ćemo petka, 23. rujna, kalendarski početak jeseni proslaviti (ili se utješiti) na najbolji mogući način - uz umjetnost i ples. Na redu je, naime, još jedno izdanje Beck's Silent Experience + Secret Garden Exhibitiona koji će Muzej za umjetnost i obrt pretvoriti u mjesto odlične zabave.


Sa svakom novom najavom, organizatori dodaju nekoliko novih DJ-a na lineup, pa nas tako ovog puta, osim nova tri izlagača, očekuje i 10 DJ-eva na tri kanala. Podsjećamo, riječ je o silent partyjima i izložbi istaknutih regionalnih autora s područja ilustracije i dizajna u skrivenom vrtu Muzeja za umjetnost i obrt. Na drugom će nas Beck's Silent Experienceu na ples tjerati Sin & Matzee (hip hop / RnB / trap - plavi kanal), kao i Mradar ( Kotlovnica), Zembo (Blaw:Blaw), Tikach (No Balance), jeulz&hubris (Rollup) na (house / garage/ future / deep) na zelenom kanalu, te Disco Helga, Pusha B & Spinderella na disco / 80s / 90s / synthpop / electro /indie - crvenom kanalu. Kako je bilo na posljednjem silent partyju, pogledajte ovdje.

Secret Garden Exhibition će pak u atriju MUO ugostiti tri nova autora - Ivana Blažetića Šumskog, jednog od najpoznatijih domaćih uličnih umjetnika koji je svoje umjetničko obrazovanje počinje na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci gdje završava Magisterij kao profesor likovnih predmeta na odsjeku kiparstva, nakon čega se stručno usavršava u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i usmjerava ka izražavanju u digitalnim medijima. Svoje će radove pokazati i Tifani Rubi, odnosno Sanja Stojković, umjetnica koja se nakon diplome na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci preselila u Berlin gdje je više od godinu dana aktivno sudjelovala u umjetničkoj sceni i brojnim izložbama, street artu i projektima, kao i Željko Beljan, prepoznatljiv po svojim ilustracijama, stripovima i plakatima za zagrebačke klubove Močvara, AKC Medika / Attack!, KSET, Spunk i ostale. Sudjelovao je na grupnim izložbama Izložba za plakat (2012), Antisalon (2014), Street Art Expo (2014), Poster Extravaganza (2015) i Dan D (2015), a trenutno priprema i samostalnu izložbu plakata u Osijeku.

Ulaznice za silent party možete kupiti u pretprodaji po cijeni od 40kn, dok je ulaz na samu izložbu besplatan. Izložba počinje u 18 sati i traje do 22 sata, a od 23 sata počinje uvijek radostan Silent party. Prije nego što posjetite Secret Garden Exhibition, predlažemo da se s umjetnicima upoznate kroz blic intervju koji vas čeka u nastavku...

Tifani Rubi
Sanja Stojković - Tifani Rubi


Je li i na koji način Berlin sa svojom umjetničkom scenom utjecao na tvoj rad?

S obzirom na to da sam u Berlin prvi put doselila prije dugih sedam godina, imala sam puno drugačije želje i očekivanja nego danas. U tom periodu naučila sam se radnoj etici i komunikaciji s različitim ljudima, radom s i u galerijama, organizaciji evenata i iznad svega balansiranju svega toga sa svojim umjetničkim radom. To je razdoblje je umjetničkom smislu za mene bilo definitivno najproduktivnije ikad i ostalo je smjernica za sve daljnje projekte.

Koji te projekti trenutno zaokupljaju?

Osim ilustracije i crteža bavim se sitotiskom, konkretnije tiskom na tekstil. Trenutno sam usredotočena na Sitolab studio, projekt koji objedinjuje umjetničko i primjenljivo kroz crtež i modu.

Da tvoje ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...

Svirala bi sigurno smirujuća muzika... Nešto kao Fleet Foxes ili nešto što stvara osjećaj kao da sjedite u botaničkom vrtu usred grada pa kroz šuštanje lišća čujete nesuvislu buku prometa.

Što nam spremaš za nadolazeći Secret garden exhibition?

Pripremila sam novu seriju radova kroz koje razmatram prepreke, umišljene i stvarne te pokušavam razotkriti njihove izvore metodom uređenog kaosa. Kao netko tko voli imati kontrolu i zacrtanu mapu koraka, teško se nosim s životnim opstrukcijama koje su sastavni dio postojanja i rizika. Analizom i dekonstrukcijom svojih strahova omogućavam im dobrodošlicu u život.

Šumski
Ivan Blažetić - Šumski


Tvojim se radovima uvijek provlači duhovnost, otvorenost uma, propitkuješ smisao života, svako tvoje djelo sadrži jaku poruku... U kojem trenutku u životu si shvatio da ovim putem želiš ići u svom kreativnom izražavanju?

Taj trenutak je oduvijek bio prisutan, on je usađen, a život ga uvijek na novi način propituje, otkriva i potvrđuje. Nakon završetka magisterija počeo sam jasnije i svjesnije osjećati put kojime želim ići. Kroz svoja djela odlučio sam živjeti ono što je stvarno i utisnuti u svijet odraslih vjerovanje u magičan život.

Radio si u kazalištu, jedan si od prvih i najpoznatijih domaćih uličnih umjetnika, ilustriraš, stvaraš umjetničke instalacije... Osjećaš li se u nekom od ovih medija najslobodnije ili ideja bira 'alat'?

Osjećam se slobodno u svakom mediju, sve dok imam vrijeme koje želim dati u stvaranje nekog djela kako bi njime bio zadovoljan; ja sam slobodan. Najslobodniji medij za mene bi vjerojatno bio zvuk, dizajniranje fantastičnih putovanja slikajući zvukom, slobodan od žanrova i kategorizacija. Zvuk je uvijek prisutan u svim medijima u kojima stvaram. Smatram da je svako djelo nabijeno atmosferom koja se može interpretirati glazbenom kompozicijom, slikar ili kipar je za mene ujedno i muzičar, sve se zajedno prožima.

Da tvoje ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...

Glazbena pozadina bi bila u mnogo boja, eksperimentalnih oblika koji se prožimaju pričajući dramatične prizore, epove, mitove i otkrivenja. Zvuk bi za um bio psihodeličan, a za srce miran i tih. Ponekad bi sliku pokretao repetitivan ritam koji ukazuje na prožimanje svega, sveprisutni život koji putuje i kreće se u svim smjerovima.

Što nam spremaš za nadolazeći Secret garden exhibition?

Izlažem seriju digitalnih djela, priča iz nestranog svemira.

Željko Belan
Željko Beljan


Uz tvoje se ime veže pojam Cartoon Core. Možeš li nam ispričati malo više o tome?

Kad smo kolega Bojan i ja s prijateljima preslušavali prve snimljene materijale za naš bend Crawander, netko je od prisutnih dovitljivaca primijetio da sve pjesme zvuče kao da su ih stvarali likovi iz crtanih filmova. Tog sam trena odlučio da će taj naš novonastali glazbeni pravac i ilustracije koje će ga pratiti postojati pod tim imenom. Na kraju je ispalo tako da je Cartoon Core nadišao cijeli taj glazbeni projekt i postao nešto što je objedinilo sve čime sam se u narednom razdoblju bavio.

Za koji bi od svojih radova mogao reći da te najbolje predstavlja kao umjetnika i možeš li izdvojiti neki na koji si posebno ponosan?

Ne bih ni mogao ni želio posebno izdvojiti neki određeni rad, no obično sam najponosniji na one radove koji silom prilika moraju nastati u vrlo kratkom i naizgled nemogućem roku.

Često stvaraš promotivne materijale za bendove, no da tvoje ostale ilustracije imaju glazbenu pozadinu, sviralo bi...

Roxy Music! Barem je to bio slučaj sa zadnjim radovima koje sam pripremao za izložbu u četvrtak.

Što nam spremaš za nadolazeći Secret garden exhibition?

S obzirom na to da izložba prethodi silent partyju, odlučio sam napraviti šaljive portrete raznih preminulih umjetnika.

Matea Martek
Foto: Dario Dunaj, PR
Objavljeno: 22.09.2016. u 21:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p