KULTURA

Svi pričaju o potresnom domaćem filmu 'Samo kad se smijem'

Hvaljena drama Vanje Juranić inspirirana stvarnim događajima

Ispunjena dvorana zagrebačkog kina Kinoteka u petak je emotivno ispratila svečanu premijeru filma 'Samo kad se smijem' redateljice Vanje Juranić te producenata Damira Terešaka i Nikoline Vučetić Zečević o rađanju nasilja u jednom braku i obitelji. S odjavnom špicom krenuo je i veliki pljesak, kojim je publika nagradila ekipu filma predvođenu redateljicom.

„Večerašnja premijera mi puno znači. Dugo smo radili na filmu, a sada su ga konačno vidjeli moja obitelj, prijatelji i kolege. Snimali smo ga s velikom odgovornošću, jer je tema filma mučna i teška, ali moramo početi o njoj otvoreno razgovarati“, kazala je redateljica Vanja Juranić.

Zagrebačka premijera filma posvećena je žrtvama rodno uvjetovanog nasilja, a svi uzvanici mogli su donirati željeni iznos Fondu za žene Zaklade Solidarna.

Uz redateljicu i koscenaristicu Vanju Juranić, zagrebačkoj se publici naklonila i koscenaristica Elma Tataragić, nositelji glavnih uloga Tihana Lazović i Slavko Sobin, epizodnih Elodie Paleka, Nadine Mičić, Marina Redžepović, Gloria Dubelj, Ivan Čuić, Mirela Brekalo, producentica Nikolina Vučetić Zečević, izvršna producentica Ana Grbac, scenografkinja Tajana Čanić Stanković i ostali članovi autorskoga tima.

Među mnogobrojnim osobama iz filmskog i javnog života, premijeru su uveličali Dino i Viktorija Rađa, Severina Vučković u pratnji skladatelja Filipa Miletića i menadžera Tomislava Petrovića, Ida Prester, Luka Nižetić, Ana Maras Harmander, Frano Mašković, Tina Hajon, redatelji Tiha Gudac i Radislav Jovanov, producent Boris Veličan, svjetska rekorderka u ronjenju na dah Mirela Kardašević, ravnatelj HAVCA Chris Marcich, predstavnice ženskih udruga i Fonda za žene Zaklade Solidarna.

Radnja filma 'Samo kad se smijem' događa se u pitoresknom gradu na obali Jadranskog mora, gdje mladi par Tina i Frane, žive u savršenom braku. U trenutku kada se Tina odluči izboriti za svoju neovisnost, tragičan događaj zauvijek promijeni njihove živote.

Emotivna priča o rodno uvjetovanom nasilju, inspirirana istinitim događajima iz hrvatskih crnih kronika, privukla je veliku pažnju publike na festivalima u Sarajevu i Puli, gdje je glavna glumica Tihana Lazović osvojila Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu, a film Nagradu Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Nakon premijere, „Samo kad se smijem“ počinje se prikazivati u kinima i multipleksima od 23. studenog. Ujedno će biti organizirane i posebne projekcije po gradovima, pa će ekipa filma gostovati u Splitu (22. 11.), Šibeniku (25. 11.), Koprivnici (26. 11.), Zadru (30. 11.), Slatini (1. 12.) i Našicama (2. 12.).

„Samo kad se smijem“ producirao je Damir Terešak, odnosno Maxima film, dok je koproducent srbijanski Biberche productions s producenticom Nikolinom Vučetić Zečević. Proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Foto: PR
Objavljeno: 20.11.2023. u 13:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p