LIFESTYLE

'Svi smo mi nesigurni i svatko se s time nosi na svoj način'

Intervju: Judita Franković

Pocivali u miru

Mnogi je njezini kolege svrstavaju u najbolje glumice s kojima su imali prilike raditi, a ona sama plijeni pozornost gdjegod se pojavi. Ne znamo je li to do njene ljupkosti, gracioznosti, spomena na ogroman talent ili jednostavno njene prirodnosti, no moramo priznati da ni sami nismo imuni na Juditu Franković.

Druga sezona hvaljene serije Počivali u miru u kojoj Judita tumači glavnu ulogu trenutno broji svoje zadnje nastavke, što nam je dalo veliki povod da s glumicom popričamo o cijelom iskustvu.

Druga sezona serije Počivali u miru krenula je s emitiranjem na HRT-u, publika i kritika su oduševljeni i čini se kako je napokon nametnut neki novi standard kvalitete domaće produkcije, s obzirom i na popraćenost serije Crno-bijeli svijet. Kako je bilo snimati drugu sezonu i je li postojao svojevrsni pritisak zbog početnog uspjeha ili je bilo lakše raditi znajući kako je serija dobro sjela publici?

Pritisak postoji utoliko što želiš napraviti najbolji mogući posao. Imali smo sreće jer se već na pripremama i probama prije snimanja stvorila lijepa energija koja se nastavila na samom snimanju. Reakcije su sjajne i mislim da smo svi zbog toga uzbuđeni.Svi smo mi ponekad robovi očekivanja. Međutim od očekivanja drugih gora su samo očekivanja od nas samih, njih je najteže dostići, ona su uvijek tako nestvarna i neuhvatljiva, a opet bolno stvarna. Na kraju uvijek ostaneš s njima sam i u toj borbi najčešće gubiš. Ali mislim da se to ne treba izjednačiti s time da uvijek iznova težiš boljemu.
 
Judita Franković 
Judita Frankovic
Kako je glumiti Luciju Car? Što je bio najveći izazov na snimanju ove serije, a što najbolji dio projekta?

U ovoj sezoni Lucijin lik je bio dodatno raspisan i na njoj je bio veliki fokus, došao je i novi redatelj koji je donio svoj pečat i cijeloj seriji, ali i liku Lucije Car. Ali najljepše je bilo glumiti i stvarati s kolegama, u ovoj sezoni ima sjajnih glumaca i Lucijin lik snažno je zaživio u interakciji s njima. Također i ekipa iza kamere bila je sjajna.

Što nas čeka u novoj sezoni Počivali u miru?

Puno emocija, zaokreta, sjajnih glumačkih izvedbi i grand finale :-)

Postoji li neki žanr koji smatraš posebno zahtjevnim za sebe kao glumicu? Ako malo na stranu stavimo glumački rast i preispitivanje vlastitih granica, možeš li izdvojiti žanr koji ti prirodno dobro leži?

Volim istraživati u raznim smjerovima, s obzirom na to što je nekoj ulozi prethodilo. Volim fizički teatar, bilo bi sjajno snimiti neki punokrvni akcijski film.
 
Judita Franković 
Judita Franković
Ima li u glumačkom poslu mjesta kompleksima, primjerice u nekim škakljivim scenama, ili se te stvari rješavaju već na prvom predavanju?

Koliko hoćete, stalno se susrećete s novim izazovima koji zahtijevaju dokazivanje, stvaranje, proizvodnju, koncentraciju, a ponajviše ogoljavanje, i tu u prvom redu mislim ogoljavanje duše, a to je puno veći izazov i zadatak od fizičkog ogoljavanja. Svi smo mi nesigurni, a svatko od nas se s time nosi na svoj način.

U mnogim intervjuima naglašavaš koliko obožavaš glumu i iskrenost emocija, no postoji li ipak neka konkretna skrivena ambicija, neostvaren san, želja da glumiš pored nekog posebnog, da radiš s određenim redateljem...?

U prvom redu, zahvalna sam na prilikama koje sam dobila i na divnim ljudima s kojima sam radila i s kojima ću, nadam se, i dalje surađivati. Nemam konkretnih želja po pitanju uloga, više od toga zanima me različitost tih karaktera i lica. U izboru uloga uvijek me vodi intuicija i eklektičnost. Teško mogu racionalno reći zbog čega bih s nekim ljudima uvijek radila, to je nešto iznad razuma i kalkulacije, to je jedna vrsta platonskog odnosa koji se otima definiciji.

Postoje li razlike u snimanju serije ili filma za glumca? Što ti je draže?

Imala sam sreću da radim na serijama kojima se pristupalo vrlo filmski. Takvi uvjeti naravno pomažu i nama glumcima da budemo bolji i da naša izvedba bude uvjerljiva i vjerodostojna.
 
Judita Franković 
Judita Franković
Koji je posljednji komad odjeće u kojem si se osjećala čarobno?

Imam sreće da surađujem sa sjajnim kreatorima, pa se u njihovim kreacijama uvijek sjajno osjećam i lijepo mi je da na neki svoj način mogu prezentirati njihovu kreativnost. I komad odjeće u određenim kontekstima dobiva život, svatko ga nosi na svoj način.

A koji je posljednji komad koji si kupila?

Kupnja u Bangkoku je bila zadnja, šešir i jedna divna haljina. Ne volim odlaziti u kupovinu, kupim kada nešto vidim, u prolazu ili na putovanjima.
 
judita frankovic
Koje godišnje doba ti je stilski najdraže?

Najmanje volim zimu, uvijek imam mokre noge i hladno mi je.
 
 
Matea Martek
Foto: Privatni album
Objavljeno: 02.04.2015. u 10:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p