KULTURA

Tijekom prosinca dostupno preko 100.000 besplatnih e-knjiga

Hrvatska je prva zemlja koja je postala Zona Besplatnog Čitanja
Zona Besplatnog Čitanja
H
rvatska je od danas otvorena digitalna knjižnica, odnosno prva zemlja na svijetu koja je u potpunosti Zona Besplatnog Čitanja. Preko 100.000 vrhunskih knjiga iz cijelog svijeta za besplatno čitanje bilo gdje unutar granica, bez članske iskaznice ili posebnog koda postalo je dostupno svima, a pristup pisanoj riječi i znanju ovog je mjeseca pravo svakog čovjeka, a ne privilegija vezana za institucije.


Ovih blagdana u Hrvatskoj se može čitati besplatno pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski. Sve što ke potrebno učiniti jest skinuti besplatnu aplikaciju Croatia Reads (Hrvatska Čita) za Android ili iOS pametne telefone i tablete, registrirati se (sign up) i čitati bilo kada i bilo gdje unutar Hrvatske.

Projekt FREZ (Free Reading Zones) je prvi put predstavljen početkom jeseni kada je Café Velvet (Dežmanova 9) u Zagrebu postao prva Zona Besplatnog Čitanja u Hrvatskoj. Café Velvet je zapravo pilot projekt koji je od početka imao ideju cijele Hrvatske kao Zone Besplatnog Čitanja u vidu. Lansiranjem aplikacije Croatia Reads, Hrvatska je postala zemlja u kojoj je danas eruptirala revolucija knjige - medija koji se baš u njoj u potpunosti oslobađa u digitalnom formatu i pronalazi put do čitatelja bez obzira gdje se on nalazio, u centru Zagreba ili na otoku u Dalmaciji. Ovo je prvi put da se na ovakav način otvorila knjižnica bogata svjetskim bestsellerima i akademskim knjigama svim ljudima unutar jedne države.

''Ovo je potpuna demokratizacija pisane riječi kakvu do sada nismo vidjeli'', izjavila je Mirela Rončević, voditeljica projekta. ''Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist a pri tom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Sponzori podržavaju plemenitu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i obrazovanje i turizam i pomažu da se znanje širi posvuda i na taj način oplemenjuju društvo. Izdavači, i s njima autori, su plaćeni za pročitano (zahvaljujući podršci sponzora), a ljudima diljem Hrvatske je pisana riječ na dohvat ruke.''

Zona Besplatnog Čitanja

''Ne smije biti važno da li ste član institucije i da li živite u gradu s knjižarama i knjižnicama kako biste imali pristup knjigama'', dodala je Rončević. ''Još uvijek pristup knjizi ovisi o tome gdje se nalazite i kojoj instituciji pripadate. Još uvijek čitamo ono što nam drugi diktiraju a ne ono što sami otkrivamo. Još uvijek jako mali broj pisaca dobije šansu objaviti napisano. Kada se knjige otvore u digitalnom formatu, stvaraju se nove mogućnosti koje svako evolvirano društvo treba maksimalno iskoristiti. Danas smo ostvarili taj cilj, i da radost bude veća, ovaj dar besplatnog i slobodnog čitanja Hrvatska poklanja svojim stanovnicima i posjetiteljima na dan Svetog Nikole.''

Croatia Reads aplikacija, kao i cijela inicijativa pod istim imenom, je velika stvar za obrazovanje Hrvatske jer se studentima otvaraju novi vidici i pruža otvoren pristup znanju i knjigama koje njihove lokalne knjižnice nisu u mogućnosti kupovati. Podržava se i širenje digitalne pismenosti koja je ključan dio njihove sadašnjosti i budućnosti.

Beneficije za turizam Hrvatske su također mnogostruke. Kolekcija u aplikaciji, koja neprestalno raste, sadrži turističke vodiče o Hrvatskoj i knjige na raznim svjetskim jezicima, kako beletristiku tako i publicistiku. Od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica. Od poezije i putopisa do zabave i slikovnica. Od umjetnosti i ekonomije do znanosti i tehnologije. Danas kada turist dođe u Hrvatsku, nalazi se u zemlji u kojoj su mu suvremene knjige dostupne za informiranje i zabavu, potpuno besplatno. Nalazi se u zemlji u kojoj se čita na svim svjetskim jezicima, ne samo na hrvatskom - zemlji u kojoj se ne pravi razlika između državljana i posjetitelja, u kojoj se prošlost spaja s budućnosti a tehnološki i intelektualni napredak s kulturom. Ovo je dar slobode koju je turist dobio u Hrvatskoj. I taj turist se vraća u svoju zemlju s pričom u kojoj Hrvatska je Hrvatska velikodušna, ekološki osviještena i okrenuta budućnosti. Prvi sponzor besplatnog čitanja u Hrvatskoj je internacionalni portal No Shelf Required koji se zalaže za promidžbu digitalne pismenosti i besplatan pristup znanju za svakog čovjeka.


Foto: Unsplash
Objavljeno: 06.12.2016. u 09:31
Tagovi: Knjige, Knjiga

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p