KULTURA

Tko je autor 'uličnog tepiha' koji je oduševio Zagrepčane?

Prolaz prema Zakmardijevim stubama osvanuo u novom ruhu

U utorak je ujutro prolaz prema Zakmardijevim stubama osvanuo u novom ruhu koji je oduševio Zagrepčane i njegove goste, a koji nisu propustili taj neobični "ulični tepih" raširiti i po društvenim mrežama. Tko je u uskoj zagrebačkoj uličici nacrtao crveni tepih? I kada? Samo su neka od pitanja koja su kolala virtualnim prostorom.

Za jedinu ulicu koju sada krasi crveni tepih zaslužan je Boris Bare, street artist kojeg je javnost imala prilike upoznati po projektima kao što su Pimp my pump i Art Park, a koji već dugi niz godina čine Zagreb urbanijim, zabavnijim i živopisnjim mjestom. Ako bolje pogledate zidove svoga grada, brzo ćete uočiti da nije "ulični tepih" s bijelim resicama (koji je nastao tijekom noći dok je prolaznika puno manje) jedini koji je našao svoje mjesto na ulicama Zagreba. Naime, od 7. je srpnja započeo novi umjetnički projekt imena "Okolo", a kojem je u cilju malim intervencijama u samo tkivo grada oživjeti javni gradski prostor i pretvoriti odabrane lokacije u mjesta gdje umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Iza projekta, koji traje sve do 22. srpnja, stoje Ana Mikin i Tina Kovačiček, a "Okolo" je realiziran uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Francuskog instituta.

S četiri intervencije poznatog francuskog street art umjetnika Levaleta ovoga vikenda započelo je uvodno izdanje projekta. Levaletove zanimljive likove u njihovoj „igri“ s gradskim prostorima moguće je pronaći na zidovima Kule Lotrščak u ulici Dverce, Crkve sv. Marije u Tkalčićevoj 10, kuće Jager u Tkalčićevoj 78 i na starom ruševnom zidu u ulici Opatovina 21.

Svoj umjetnički otisak u Zagrebu ostavit će još jedan francuski predstavnik street art scene – Oak Oak – koji svojim poetičnim i humorističnim likovima osvaja ulice diljem svijeta, a u sklopu ovogodišnjeg izdanja „Okolo“ inovirat će više od deset različitih gradskih lokacija. Radovi Oak Oaka bit će dobar povod za šetnju od 18. srpnja.

Od 14. srpnja u Galeriji Kranjčar očekuje vas interaktivna zvučna instalacija „Akousmaflore“, francuskog umjetničkog dua Scenocosme, a od 16., odnosno 18. srpnja „Okolo“ predstavlja još dvije instalacije s biljkama u glavnoj ulozi: „Zeleni plafon“ Grow Studija i "U prolazu" Botanika, na zasad još tajnim lokacijama.

Svjetlost, poezija i književnost također izlaze na ulicu i idu uokolo – od 14. srpnja u Art Parku obratite pozornost na svjetlosnu instalaciju Ane Elizabet, a u prolazu imeđu Tomićeve i Uspinjače pronađite riječi Eve Milković. Od 16. srpnja Nas dve i Fraktura pozivaju na čitanje ljubavi u Parku Grič, a od 19. budite s knjigom K'o doma u Parku Bele IV. ili u Galeriji Kulturnog centra Mesnička gdje je svoje mjesto pronašla interaktivna svjetlosna instalacija Filipa Borellija „Nevidljiva ljepota“.

Foto: Okolo
Objavljeno: 11.07.2018. u 10:05
Tagovi: Zagreb, street art

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p