DIZAJN I ARHITEKTURA

Tko se krije iza najšarmantnijih zagrebačkih plakata?

ZFF plakati razbijaju gradsko sivilo
Zagreb Film Festival plakati Studio Šesnić&TurkovićKrenuli su tmurni jesenski dani tijekom kojih se od jutra do mraka cijedi nesnosna kiša, a vjetar toliko nosi da kišobran nema apsolutno nikakvog smisla. Osim ako se uistinu na putu do posla ne želite boriti s njim i pri tome gubiti i zadnje živce koje na okupu drži jutarnja kava. Idealni recept za depresivno raspoloženje od ranog jutra. I dok se tako borite s kišom, vjetrom, sivilom i još uvijek se prilagođavate na promjenu sata, koja nam je ukrala i ono malo svijetla dana, na cesti vam pažnju privuče upečatljiv plavi plakat s prepoznatljivim zagrebačkim kipom Stjepana Radića. A osmijeh vam se razvuče kad u njegovim rukama uočite veliku kutiju kokica!

U sivilu jesenskog Zagreba osvanuli su plakati za nadolazeći Zagreb Film Festival, koji traje od 12. do 20. studenog. Upravi ti plakati su trenutno najveseliji dodatak zagrebačkih ulica. Tko može ostati imun na kumicu s placa ili Antuna Gustava Matoša koji izgledaju kao da su upravo ispekli te svoje glomazne kokice i odlučili kišni jesenski dan provesti u toplom okrilju kino dvorane uz još jedan fantastičan film s repertoara našeg najdražeg Zagreb Film Festivala.

Studio Šesnić&Turković autori plakata Zagreb Film Festival

Iza ovih upečatljivih plakata stoji ni manje ni više nego studio Šesnić&Turković kojeg čine Marko Šesnić, Goran Turković, Andrea Sužnjević i Iva Sindik. Ovaj uspješan grafički studio slobodno možemo okarakterizirati kao velikog filmoljupca koji zadnjih dvije godine surađuje s Borisom T. Matićem i Lanom Ujdur, a suradnja je rezultirala dizajnom za filmove Život je truba, Zagrebačke pričevol3. i Zvir. A kako su ti projekti bili itekako uspješni, vrata ovogodišnjeg ZFF su im bila otvorena.

Marko Šesnić, Andrea Sužnjević i Goran Turković

Marko Šesnić, Andrea Sužnjević i Goran Turković

„ZFF je za nas vrlo važna urbana kulturna manifestacija u Zagrebu i šire. Sam dizajn smo htjeli nekako jače povezati s gradom po kojem je festival dobio ime te mu dati neku dozu humora i opuštenosti po kojemu ga stranci i pamte. Zagrebačke kipove smatrali smo super podlogom za dizajn jer su oni dio karakteristične gradske svakodnevice, a malim dodatkom (kokicama) smo željeli reći da Zagreb živi za film u vrijeme festivala. Kriteriji za odabir kipova su bili svakakvi… Trebali su biti kipovi koje će većina Zagrepčana prepoznati, kipovi koji su nam lijepi, kipovi kojima će kokice dobro pristajati. Najzanimljivija nam je kumica Barica jer je kod nje intervencija bila najjednostavnije s obzirom na veliku košaru na glavi, a rezultat je imao širok domet jer je duhovit i onima koji kip ne poznaju“, objašnjavaju Marko i Goran. 

Zagreb Film Festival plakati Studio Šesnić&Turković

„Plakat i trailer su kao lice i prva izgovorena rečenica osobe!“

Dizajneri u nastavku ističu da ako se promatra film i/ili filmski festival i njegov plakat, ipak najbitnije imati prvenstveno dobar proizvod. Na koncu odličan dizajn malo može pomoći neatraktivnom festivalu ili filmu, no ako se spoji dobar proizvod i dizajn, onda je to definitivno dobitna kombinacija.

„Plakat i trailer su kao lice i prva izgovorena rečenica osobe s kojom se upoznaješ. Ako ti je taj prvi dojam pozitivan i zanimljiv - s tom osobom ćeš se htjeti družiti.“

Zagreb Film Festival plakati Studio Šesnić&Turković

Goran i Marko su studij dizajna upisali nakon završene srednje škole, a motivacija za bavljenjem dizajnom nije došla iz možda očekivane želje da, kako oni ističu, naprave najbolji sustav signalizacije ili najljepše dizajniran stručni časopis. Oni su htjeli raditi cover za ploču omiljenog banda, plakat za super film ili dizajn za svjetsko prvenstveno u nogometu. Upravo zbog toga posebnu guštaju kad svoje dječačke snove mogu ostvariti. Studio Šesnić&Turković otvorili su 2006. godine i od tada djeluju na polju grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. U posljednjih 10 godina rada ostvarili su brojne projekte – od izrade vizualnih identiteta, preko publikacija i dizajna izložbi, plakata, ambalaža, signalizacija i, naravno, dizajna za film. Na pitanje koji od ovih mnogobrojnih projekata najbolje opisuje njih stil, dečki odgovaraju onaj za album Hladnog piva Dani zatvorenih vrata.

„To je dobar primjer dizajna s kojim smo ponosni i sretni. Imamo dojam da smo s njim uspjeli postići sve čemu stremimo: da je jednostavno ispričana ideja, da ima duhoviti ‘twist’, da je primjereno za proizvod za koji se radi i da korisnici dobro reagiraju na dizajn, a uz to smo radili i družili se s bendom uz koji smo rasli.“

Od 2007. pa do danas izlagali su na brojnim izložbama, poput izložbe Magdalena, Dan D, Zgraf i 6. biennale ilustracije, a nisu izostale ni mnogobrojne nagrade. Njih čak 16 ako ćemo biti precizniji, među kojima, naravno, imaju i svoje favorite.

Zagreb Film Festival plakati Studio Šesnić&Turković
„Red Dot - Best of the Best 2010 koju smo dobili za dizajn izložbe ‘kod Cuculića’ nam je bila prva velika nagrada i na nju smo možda najponosniji. Taj projekt smo radili za Vanju Cuculića koji nam je predavao na faksu, a poslije smo dijelili uredski prostor s njime. Imali smo potpunu slobodu osmisliti, kurirati i dizajnirati izložbu. Od recentnijih je to sigurno nagrada Oktavijan za najbolji namjenski film koju smo dobili za špicu za seriju ‘Patrola na cesti’. Poseban je gušt dobiti nagradu iz nekog stvaralačkog polja koje ti nije uži fah i to još od društva filmskih kritičara“, ističu Marko i Goran.

Kako su ipak manji studio, u procesu rada ne dijele striktno poslove međusobno jer smatraju kako je to više kontraproduktivno. Kako je ipak svaki projekt specifičan na svoj način, onda prije svega pokušavaju uočiti što komu najbolje leži kako bi ostvarili najbolje rezultate.

Shodno tome i zaduženja nisu fiksna pa svi komuniciramo s klijentima, smišljamo, dizajniramo, pripremamo za tisak, ali i peremo suđe te čistimo snijeg pred zgradom.“

Zagreb Film Festival plakati Studio Šesnić&Turković

Ne gledaj mi u pijat – film koji ne smijete propustiti

S kišom i vjetrom se trenutno i oni moraju boriti, dok srećom lopatanje snijega pripada brigama koje će nas moriti kad Zagreb Film Festival završi. ZFF ne propuštaju ni njegovi autori plakata!

„Veselimo se vidjeti stotine ljudi kako drže u rukama iste kokice koje drže Stjepan Radić, A.G. Matoš i Sv. Juraj :) Kod odabira filmova ne možemo biti objektivni i ne predložiti film za koji smo radili plakat: ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić. To je prvi Hanin dugometražni film koji će hrvatsku premijeru doživjeti na ZFF-u nakon kojeg kreće u kinodistribuciju. Film je pobrao već 4 velike nagrade na svjetskim festivalima i jedva ga čekamo pogledati u odličnoj ZFF atmosferi“, preporučuju za kraj Marko i Goran.

Foto: PR
Objavljeno: 08.11.2016. u 13:21

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p