KULTURA

Tko su dizajneri koji ne plaćaju svoje modele na revijama?

Kompenziranja angažmana besplatnom odjećom
Otkako se o mnogim tabu temama iz modnoga svijeta napokon počelo pričati na glas, na repertoar je došlo i pitanje plaćanja modela nakon odrađenih revija na svjetskim tjednima mode. Posljednjih sezona čak i visoko profilirani modeli javno apeliraju na dizajnere da im angažmani budu isplaćeni novcem, svjesni činjenice da besplatnom dizajnerskom odjećom koju najčešće dobivaju neće moći pokriti svoje račune.

Neki od dizajnera napokon su im počeli izlaziti ususret, no neki ignoriraju svako prozivanje upućeno u njihovom smjeru. Sara Ziff, nekadašnji model i predsjednica Model Alliancea, nezavisnog udruženja modela, posljednjih nekoliko godina s čelnicima modnih kuća i magazina pregovara prava modela i ovih je dana otvoreno progovorila o stanju iza kulisa revija.

Javnost je tako doznala da velika imena američke mode, poput Donne Karan, Oscara de la Rente i Calvina Kleina oduvijek plaćaju modele za nastup na svojim revijama u sklopu njujorškog tjedna mode, no mnoge je nemalo iznenadilo da Marc Jacobs, koji s gore spomenutima dijeli isti rang, svoje modele nije plaćao sve do posljednje sezone, odnosno do prikazivanja svojih dviju proljetnih kolekcija.

Dotad je Jacobs, poput mnogih svojih kolega, rad modela kompenzirao besplatnom odjećom. Ona je lijepo iznenađenje, pogotovo kada je skupa i izgleda reprezentativno, no brojni su modeli na vrijeme shvatili da njome ipak ne mogu plaćati račune, a osim što im novac treba da pokriju troškove života, manekenke također moraju izbjeći zamku dugovanja vlastitim modnim agencijama.

Od prošle sezone svoje modele plaćaju i Alexander Wang i Rag&Bone, otkriva Ziff, ali apele modela i njihovog sindikata još uvijek ingoriraju velika dizajnerska imena poput Anne Sui, Proenze Schouler i Narcisa Rodrigueza. Oni i dalje nude besplatnu robu, no mnogi se pitaju kako je moguće da nisu spremni isplatiti svoje modele novcem, a svake sezone bacaju pravo bogatstvo na reklamni prostor u sklopu Voguea i drugih modnih magazina.

Iako modni brandovi sve češće izlaze ususret svojim modelima, postoci novčanih isplata danas su mnogo manji nego 80-ih i 90-ih godina, kada su modeli bukirali revije i potom reklamne kampanje te naposljetku dobivali ogromne količine novca. U suvremeno doba dizajneri se ipak ne osjećaju primorani isplatiti svoje modele novcem, jer su svjesni činjenice da bi većina modela dala sve da hoda njihovom pistom, pa čak i besplatno.

Jedna od djevojaka koja je nosila revije na netom završenom New York Fashion Weeku otkrila je kako je za manje revije uobičajena isplata 150 dolara, dok su veće revije plaćene između 200 i 500 dolara. Iznimka je ove sezone bila pista Project Runwayja, na kojoj je svaki model zaradio maksimalnih 900 dolara. Marc Jacobs platio je modele između 500 i 800 dolara, a Rag & Bone je uz nekoliko stotina dolara svojim djevojkama ponudio i besplatnu odjeću.

Modeli kojima je potreban novac na kraju su primorani poklonjenu dizajnersku odjeću prodavati na e-Bayju, a i tada dobiven novac nije jednak vrijednosti robe u dućanu. Plaćanje modela odjećom nije ilegalno, budući da su djevojke smatrane freelancerima, no mnogi modeli naposljetku upadnu u dugove spram vlastitih agencija, pogotovo kada su na početku karijere i njihovi honorari nisu dovoljni za pokriti troškove fotografiranja za portfolio, putovanja i smještaja.

Agencije često posuđuju novac, no čak i kada model ima uspješnu sezonu na pisti, postoji mogućnost da neće zaraditi dovoljno da agenciji vrati novac. Ziff je nerijetko viđala etablirane modele koji su agencijama bili dužni i po 100,000 dolara, a zbog svega izrečenog, rješenje problema plaćanja modela za revije u posljednje vrijeme pokušavaju iznaći iznaći brojni modeli, poput Doutzen Kroes, Sharlom Harlow i Coco Rocha, koje su javno prozvale dizajnere za neisplate modela, dok se Sara Ziff istovremeno po tom pitanju konzultira s čelništvom Voguea i Vijećem modnih dizajnera Amerike.

Iako puževim koracima, modna industrija pod utjecajem i pritiskom većine ipak počinje mijenjati svoje uvriježene navike, a hoće li modeli napokon zarađivati poštene honorare za vrijeme potrošeno na i izvan piste, tek preostaje vidjeti.


H.B.
Photo: Guliver/Getty

Objavljeno: 22.02.2013. u 10:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p