LIFESTYLE

"Tu se radi za slavu i gušt, a u Europi za pare!"

Intervju s Las Balkanieras

Što dobijete kada stavite Ruskinju, Bosanku i Dalmatinku u Njemačku, obučete ih u narodne nošnje i pustite im na volju? Ne, to nije scenarij novog filma Roberta Rodrigueza, nego all-girl-band Las Balkanieras. One su Miss Russia (Lidija Weinstein), La Dona Bosanchera (Maja Samardžić) i Balkaniera Mediteranovich (Iva Deković). Za sebe kažu da kuhaju, peru, peglaju i pjevaju, a njihove živopisne obrade nekih od najvećih hrvatskih hitova zabavne glazbe već imaju kultne verzije i na njemačkom. 14. travnja nastupaju u Sirupu, a dotad više o njima saznajte u našem intervjuu s Balkanierom Mediteranovich!

Zašto baš Las Balkanieras?

Jer nas u bilome svitu tj,Europi, gdje smo živjele veliki dio godina, jednostavno svi nazivaju Balkancima  i Mediterancima, jer se ne kuže tko je odakle i zašto. Osim toga im je to egzotično, jednostavno, ukusno, dramatično i uzbudljivo kao meksička sapunica. Muzika nam je bevanda svih tih osjećaja i ritmova,a tekstovi su sapunica.

Šaroliko ste društvance- dvije cure s Balkana i Ruskinja. Kako ste se uopće upoznale?

U Njemačkoj,centru multikulturalizma, gastarbajtera, stranaca i izbjeglica, cijeloga svijeta. Pustolovno smo se upoznale, kroz muziku i hranu.

Kako se Lidija nalazi s hrvatskim jezikom i općenito s tom vezom koju ste ostvarile s Hrvatskom u pjesmama?

Otkako smo je dovukli u naše ribarsko selo Ražanj pokraj Šibenika i našli joj muškarca njenih snova, psihološki joj peremo mozak hrvatskim jezikom tj. dalmatinskim dijalektom. Ide to Ruskniji, ide, biznis je biznis.

             

Moram priznati, izvrsno zvučite i na njemačkom. Osim toga pjevate i na ruskom. Na kojem vam je najlakše pjevati?

Sve ima svoj feeling. Nijemce i Austrijance moramo posebno izmaltretirati dok se ne opuste, ali zahvalni su slušaoci, kupci i gledaoci. Mora im se mrvicu pokazati kako se njišu guze i bokovi, ali uče oni to uredno. Francuzi  i Talijani su tu puno lakši i temperamentniji, a naši su kao mi- divlji i opaljeni, ali se nema para,recesija. Tu se radi za slavu i gušt, a u Europi za pare. U Srbiji ima dobre hrane, a u Bosni se ne možeš spasiti od bureka i ćevapa. Što ja nama veoma bitno- svuda je lijepo.

Kako ste došle na ideju da nastupite na Splitskom festivalu prošle godine, pošto je koncept glazbenih festivala u tom smislu pomalo zastario?

Je, i baš zato. Šjor Neno Ninčević nas je negdje pokupio i odmah se zapalio ,jer je i njemu dodijalo zavijanje depresivnih maca. Zezam se, meni je jako važno nastupati na takvom festivalu radi moje bake i mene kad sam bila dijete. Ipak je to tradicija i velika stvar, pogotovo kad dolaziš iz Splita ili Šibenika, a mi smo ionako muzički fleksibilne. Možemo nastupati na fešti, raveu, klubu, reggae festivalu ili cajki, svuda gdje nas ljudi dobro prime i lijepo se znaju opustiti i zabaviti uz našu glazbu.

Jeste li imale tremu uoči nastupa na Festivalu? Hvata li vas uopće trema? Uvijek izgledate kao da se super zabavljate...

Ma, mi smo preblesave, previše u našem filmu da bi imale tremu. Mi to uopće ne shvaćamo kao nešto ozbiljno i realno, gušt nam je blesirat se i nasmijavati ljude uz glazbu. Možda smo stvarno malo egomanične u neku ruku, ali eto, fali nam neka sinapsa u mozgu za sram.

          

Imate li možda glazbene uzore?

Michael Jackson, Severina, Dino Dvornik, Esma Redžepova, Mišo Kovač, Bob Marley, Šaban Šaulić, Jimi Hendrix i naravno klape, svih vrsta i veličina.

Vaša glazba je mix svega pomalo (čujemo i njemački Seed i hrvatske zabavnjake i Dinu Dvornika i šlagere...). Postoji li neka pjesma koju bi voljele obraditi, a da niste stigle?

Uff, ima toga i previše, baš računam kad ćemo mi sve to stići. Nećete se nas riješiti još dugo, dugo godina, imamo ideja za rasproda. Al sve pjesme, koje nitko ne očekuje.

Kako je došlo do suradnje s Pionearom?

Slučajno, mi kuhale ručak, on namirisa i svrati, a mi ga primismo...ahahahaha! Sve stvarno spontano i slučajno.

Vaš posljednji spot je totalno retro. Tko je smislio ideju i koncept?

Spontano,  to ti je u nas kao flash prije spavanja. Spontano smo snimili pjesmu, i eto, prije spavanja krenule slike i halucinacije.

Onda smo se našle, izmaltretirale Ruskinju, ona je nacrtala story board.U biti organizirali smo sve i svakoga dok to nije bilo kao u toj viziji hahahah. Ali eto. Brat mi je pomogao kao i uvijek. Ante Deković, inače, moram se pohvalit, radi efekte za filomove u Hollywoodu i moj otac Ivo Deković, video umjetnik je imao svoje prste u tome. U biti family business, bez njih ne bi bile nigdje... sve radimo sami  kao mravi.

          

Tko je zadužen za outfite i scenski izgled?

Isključivo nas tri.

Gdje nabavljate maštovite detalje, haljine i narodne nošnje?

Nabavljamo svugdje gdje možemo, bilo gdje, u bilo kojem dućanu ili butiku. Detalji su važni, nije važno odakle. Moja majka i sestra od Ruskinje nam daju ruku i ideje, posuđuju stvari.

Imate li i privatno tako živopisan stil?

Mi smo ti Balkan express ghetto- jet set, non-stop smo gore dolje, sa svim mogućim sredstvima koji postoje, a uz to „kuvamo, spremamo, pivamo di god stignemo" i lijepo nam je...misija nam je razveselit ljude od recesije i krize

Što očekujete od nastupa u Zagrebačkom Sirupu u travnju?

Ludilo!

Borina Kopčić

 

 

Objavljeno: 02.04.2010. u 09:51
Tagovi: las balkanieras

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p