LIFESTYLE

'U Beču sam doživio da me doživljavaju. U Hrvatskoj nikoga nije briga jer nisam akademski slikar'

COOLTURA: Razgovarali smo s hrvatskim arhitektom Miloradom Sakačem s bečkom adresom
Milorad Sakač po vokaciji je arhitekt koji je, zahvaljujući raznim životnih okolnosti, svoj outlet i sreću pronašao u slikarstvu. Stara, za njega gotovo zaboravljena ljubav, slikanje od tada mu je u prvom planu. Nakon otvaranja galerije u Omišu s projektom KorMilo, brod je ipak promijenio putanju i otišao u smjeru Beča, ekspresionizma i turneje u osam europskih gradova. Milini radovi krase domove diljem svijeta; Novi Zeland, Australija, Koreja, Čile, Argentina, Europa, Rusija, Katar, a zanimljivo je da je njegov ciklus slika „Brioni“ korišten je za snimanje Netflixove popularnije serije Novine 2. Zaintrigirani njegovim radom, porazgovarali smo s  arhitektom i slikarom  čiji nas je iskren i humorističan pristup razgovoru osvojio, a on nam je otkrio više o svojim počecima u slikarstvu i nadolazećoj turneji.

Sigurno ste čuli za jedne od onih „likova“ koji završe Medicinski fakultet i onda odluče upisati glazbenu akademiju - smjer klavir. Očito se radi o fokusiranim, predanim i radišnim ljudima budući da se biraju opaka zanimanja. Moglo bi se reći da je takav i Milo. Čovjek koji je od arhitekture i tvrtke sa sedmero zaposlenih sad u pripremama prve vlastite turneje izložbe slika s početkom ovog ožujka u Beču. Turneja "Mind Hunter" započinje u Beču za točno mjesec dana, a nakon toga nastavlja do Budimpešte, Ljubljane  i Praga, u planu je i Bratislava, zagrebačka Mimara u svibnju 2020. godine te završila sa Sarajevom i Rijekom budući da je taj hrvatski grad europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Milo nam je iskreno i skromno otkrio kako je on samo „mazalo“ cijele stvari te kako se fokusirao na izradu 150 komada koje će predstaviti na turneji, a ostalo je prepustio profesionalcima svoje struke. Za dizajn identiteta turneje zaslužan će biti dizajner Antonio Dolić, a za nove fotke Boris Berc. Milo dodaje kako će priču o sebi sačuvati za najveći izložbeni prostor, studio u Mimari koja je već 2017. prepoznala pitkost Milinih slika i izrazila želju da izlaže Miline radove.

Milo slika cijeli život, a ozbiljnije je ušao u priču 2012., kada je trebao raditi aboliciju bespravne gradnje. "Godinu dana sam se moralno borio s tim činjenicama i jednostavno sam otišao u drugu dimenziju. Na početku je to bio bijeg, nisam znao što da radim sam sa sobom jer sam imao sedmero zaposlenih, sve dogovorene poslove i investicije a ništa se nije dešavalo. Dan danas nisu se donijele odluke za te projekte i ja nisam mogao raditi svoj posao. Svakog dana odlazio bi u uredu u centru grada i slikao da ispuni vrijeme." Počeo je crtati sve intenzivnije iz čega je ubrzo nastalo Kormilo. Radi se o galeriji sa srcem u Omišu u prekrasnom, ljetnom dvoru. "Na početku Kormilo se više bavilo izradom suvenira i bilo orijentirano na pretežito ljetne motive. Zanimljivo je da sam prošlo ljeto primijetio kako moje stvari odlično kotiraju, posebno kod stranaca,i da su mi radovi pitki i odlučio sam malo zaoštriti cijelu priču i prestao raditi magnetiće te piz****** i počeo slikati", dodaje Milo.

Mnogi ga smatraju austrijskim slikarom s hrvatskom adresom budući da je proveo dvije godine u Beču gdje ima svoj atelje. On je, kako sam kaže, u Beču gospodin doktor na konto završene arhitekture još i slikarstva. "U Beču sam doživio da me doživljavaju. U Beču je drugačije. Tamo je normalno da čovjek na biciklu na putu do dućana zastane kraj galerije i odluči se na kupnju triptiha jer zašto ne? U Hrvatskoj to neću doživjeti osim u ljetnim danima kada isti ti stranci pokazuju interes za moje radove. U Hrvatskoj nisam slikar. Neće me ni likovna sekcija gornjeg Golubovca lovačke družine, jer nisam akademski slikar."

Otkrio je kako je zahvalan Centru za likovni odgoj Grada Zagreba, nakon kojeg je počeo raditi „velike komade“ misleći pritom na diptihe i triptihe. Nedugo prije Beča, upisao je nekoliko radionica kako bi "malo izbrusio zanat". "Crtati, zahvaljujući svom faksu, znam, ali trebalo mi je još slikarskih savjeta. U centru su me pod njihovim budnim okom, pustili da istražujem. Najbitnije od svega, prekrasni pedagozi naučili su me stati, čitati vlastiti ekspresivni komad i opustili su me", napominje Milo.

U ovom ciklusu izlaže samo vlastitu impresiju, pokret, duktus ali i intimnu emociju ostavljajući nas fasciniranim pred tim prostranim sugestivnim platnima koji hvataju naše „umne asocijacije“ i uvlači nas u svoj svijet emotivnosti utkane u epidermu svojih radova, rekla je o njemu povjesničarka umjetnosti, Magdalena Getaldić. Radovi su ekspresivno, apstraktnog karaktera i nisu uopće maleni. Idealni su za ukrasiti veliki, pusti zid vašeg doma. Milu je naviše odredio Josip Vaništa, profesor crtanja na faksu i legenda hrvatskog slikarstva. Uzore pronalazi u kompletnoj ekipi New Yorka prije drugog rata; Franz Kline, Willem de Kooning, Edo Murtić i Ljubo Ivančić. Radovi su ekspresivnog, apstraktnog karaktera i nisu uopće maleni. Idealni su za ukrasiti veliki, pusti zid vašeg doma. Ako se slučajno nađete u Beču 21. ožujka pogledajte Milinu izložbu, a do tada pratite njegov rad na društvenim mrežama.
Foto: Privatni album
Objavljeno: 09.03.2019. u 11:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p