KULTURA

U Dubrovniku se snima film o fotografkinji koja je povezala rat i modu!

Jedan od najljepših hrvatskih gradova uskoro postaje nova filmska kulisa!

Već smo navikli da je Dubrovnik jedna od omiljenih lokacija kada je u pitanju snimanje serija, no ovog puta poslužit će kao kulisa snimanja biografskog filma o jednoj od najpoznatijih fotografkinja - Lee Miller. Nagađa se da snimanje filma počinje u rujnu, stoga nađete li se u tom trenutku u Dubrovniku, postoji velika vjerojatnost da ćete sresti neke od poznatih svjetskih filmaša i glumaca.

Snima se film o Lee Miller, ratnoj fotografkinji čija je karijera isprepletena raznim zanimljivim poslovima. Miller je radila za Vogue gotovo čitav svoj vijek; od 1927. kao model, 1930. kao fotografkinja pa sve do 1944. Fotografirala je za Patou, Schiaparelli, Chanel, bila je muza i umjetnica, glumica, model i fotograf istovremeno. Upravo je Miller bila među prvom generacijom profesionalnih modela jer su se časopisi odmaknuli od ranijeg oslanjanja na portrete žena iz društva. Njezin identitet fotografkinje procvjetao je nakon otvaranja foto-studija koji je bio specijaliziran za high end reklamne fotografije i portrete društvenih figura i performera, a u svome radu koristila je i autoportrete kako bi eksperimentirala s inovativnim osvjetljenjem i dinamičnim uglovim te se istaknula u masi.

Bila je i fotografkinja za britanski Vogue, a godine 1940. broj za studeni sadržavao je nekoliko fotografija koje su prikazivale zgradu Voguea oštećenu bombama. Također, Miller je objavila fotografije domaće fronte, kao Grim Glory, fotografije Britanije pod vatrom. U konačnici postaje ratna dopisnica, a rušenjem granica između mode i novinarstva, baš kao što je i ranije ignorirala pretpostavljene barijere između umjetnika i modela, te likovne umjetnosti i komercijalne modne fotografije, Miller je postala jedna od najistaknutijih fotografkinja. Jedna od njenih najpoznatijih fotografija je ona u kadi Hitlerova ljubavnice Eve Braun koju je snimio njezin prijatelj i kolega, fotograf Dave Scherman.

Njezino izvještavanje za Vogue pokrivalo je teme od Henryja Moorea koji je radio kao službeni ratni umjetnik u podzemnim skloništima, do oslobađanja koncentracijskih logora u Dachauu i Buchenwaldu. Za Vogue počinje i pisati, a članci su bili direktni i šokantni. Njezini su članci bili preplavljeni bogatim opisima - zvukovi, miris, a posebna pažnja bila je usmjerena opisima odjeće, tijela i kose. Tako je Miller isplela niti između rata i modnog izvještavanja ukazujući na političku važnost francuske mode tijekom političkih nereda. Imala je zanimljivu tezu, odnosno objašnjenje kako je mnoštvo metara tkanine u suknjama zapravo ženski čin otpora u okupiranoj Francuskoj te središnji dio priče o Chanelovu New Looku.

Što se tiče glumačke postave, glavna uloga pripala je Kate Winslet, dok ostatak glumačke ekipe čine Jude Law, Marion Cotillard, Josh O’Connor, Andy Samberg i dr. Režiju potpisuje Ellen Kuras, a radnja je temeljena na knjizi ‘Životi Lee Miller’. Film će svjetlo dana ugledati tijekom iduće godine, a do tada se veselimo prvim kadrovima sa snimanja!

Foto: Instagram
Objavljeno: 29.08.2022. u 12:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p