UMJETNOST

U galeriji Kranjčar otvara se izložba Terra Incognita Renate Poljak

Ne propustite otvorenje izložbe
Multimedijalna umjetnica međunarodne reputacije Renata Poljak u Galeriji Kranjčar predstavlja svoju najnoviju izložbu pod nazivom Terra Incognita. Izložba uključuje premijernu galerijsku projekciju filma Yet Another Departure (Još jedan odlazak) te fotografske kolaže koji sa spomenutim filmom čine zaokruženu cjelinu. Posredstvom vizualno dojmljivih kadrova Renata Poljak uspostavlja autorski prepoznatljiv prostorno-vremenski narativ, istodobno zalazeći u područje prožimanja osobne odnosno kolektivne memorije i/ili zaborava koji u kontekstu političkih i gospodarskih promjena što su tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zadesile hrvatsko društvo poprimaju socio-psihološke konotacije snažnih metaforičkih i simboličkih značenja.

Izložba Terra Incognita problematizira promjenjivost historijskih narativa te postavlja pitanje njihovih budućih značenja. U tom smislu motiv bivšeg admiralskog broda jugoslavenske mornarice koji je prije dvije godine potopljen kako bi služio kao podvodna atrakcija, kao i eksterijeri odnosno enterijeri otočja Brijuni gdje se svojedobno nalazila Titova ljetna rezidencija, svojevrsne su metafore prolaznosti. Prizori morske površine, podvodni kadrovi, naglasak na horizontima gdje se nebo spaja s vodom ili zemljom, otok kao mjesto radnje te suradnja s istom glumicom Terru Incognitu povezuju s Renatinim prethodnim multimedijalnim projektom Partenza.U oba slučaja, naime, u središtu autoričinih promišljanja nalaze se danas osobito aktualne teme odlaska, čežnje i neizvjesnosti, pri čemu otok i more imaju simbolično značenje, a prošlost i sadašnjost tvore začudan poetsko-metaforički amalgam.


Renata Poljak završila je Umjetničku akademiju u Splitu, a poslijediplomski studij na Ecole Régionale des Beaux-Arts u Nantesu. Više godina živjela je i radila u Parizu, a realizirala je i više umjetničkih rezidencijalnih programa u New Yorku, San Franciscu, Beču i Parizu. Imala je tridesetak samostalnih izložbi, između ostalih u Palais de Tokyo u Parizu, Art in General te Stephan Stoyanov Gallery u New Yorku, Galerie Artopia u Milanu, Art Center Occurrence te Art Center Optica u Montrealu i Museum Danubiana u Bratislavi, a Centre Georges Pompidou prikazao je retrospektivu njezinih filmova. Dobitnica je desetak nagrada i priznanja, između ostalih nagradu za najbolji film na festivalu Black Box u Berlinu i T-HT nagradu u Zagrebu.
Foto: PR
Objavljeno: 07.12.2018. u 09:50

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p