KULTURA

U Galeriji Kranjčar otvorena izložba Projekt Villa Roza

Sjajna izložba umjetnice Lane Stojićević
U Galeriji Kranjčar otvorena izložba Projekt Villa Roza  
Sinoć je u Galeriji Kranjčar otvorena izložba Projekt Villa Roza umjetnice Lane Stojićević koja je pobjedom i osvajanjem GRAND PRIX 11. ERSTE FRAGMENTI / 2015. za projekt CRNO BRDO (fotografija), nagrađena organizacijom samostalne izložbe.

Rad ove mlade umjetnice predstavio je kustos Vanja Babić ovim riječima: :"…I dok se Crnim brdom referirala na neposredno ugrožavanje ljudskoga zdravlja putem bezobzirnog onečišćavanja okoliša, svojom novom izložbom-projektom Villa Roza Lana istražuje i problematizira jedan u nas, osobito u Dalmaciji, rasprostranjen oblik estetskoga onečišćavanja. Riječ je, dakako, o - u većini slučajeva bespravnom - podizanju stambenih kuća čijom pojavnošću dominiraju posve nefunkcionalne nakupine pseudopovijesnih dekorativnih elemenata, agresivan – najčešće ružičasti – kolorit te usiljena, a samim time i nakaradna, pitoresknost. Autorica i ovom problemu pristupa kompleksno i osviješteno, otvarajući pritom cijeli niz pitanja i asocijacija. A jedna od mogućih asocijacija jest i ona na veliku svadbenu tortu. I doista, spomenute građevine svojim oblicima i koloritom doista mogu neodoljivo podsjećati na torte. Ali, Lana se pri njihovu povezivanju s tortama ne zadržava tek na vizualnoj sličnosti, već lucidno uočava i simboliku što iz takve sličnosti nužno proizlazi. Velike slatke torte simboliziraju, naime, slatkoću, neumjerenost i proždrljivost, dakle nešto što nije odveć zdravo…"
 
U Galeriji Kranjčar otvorena izložba Projekt Villa Roza Lana Stojićević
 
Usprkos hladnom i ružnom vremenu projekt Villa Roza zaintrigirao je i privukao mnoge posjetitelje među kojima su bili: Natalija Đorđević, Damir Markovina, Kristijan Kožul, Azamat Nabiullin, Vanja Zanko, Ivana Andabaka i mnogi drugi umjetnici i galeristi.
 
Lana Stojićević 
Izložbu možete pogledati do 12. ožujka koja je ujedno i najava novog natječaja – 12. Erste fragmenti.
 

Foto: Juraj Vuglač

Objavljeno: 04.03.2016. u 10:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p