LIFESTYLE

U Galeriji Kranjčar započeta nova sezona Mentalnog sklopa

Izložba umjetnika Juraja Dobrovića i Duje Jurića otvorila ciklus
duje juric 
Sinoć je u Galeriji Kranjčar započeta nova sezona Mentalnog sklopa koju je otvorila izložba dvoje eminentnih hrvatskih umjetnika Juraja Dobrovića i Duje Jurića. Oba su poznata po svojim geometrijskim promišljanjima i konstruktivističkom pristupu likovnoj umjetnosti, te čistoći, duhovnoj koheziji i stogosti provedbe zahtjevno postavljenih likovnih zadataka. Izložba ostaje otvorena do 28. svibnja, a nema sumnje da će privući sve zaljubljenike u vrhunsku umjetnost.

Mentalni sklop (mentor – sljedbenik) pokrenut je u ožujku 2015. godine, a odlične kritike i veliki interes publike razlog su da će se ovaj popularan ciklus samostalnih izložbi nastaviti i u 2016. godini. Izložbe će se održavati po prepoznatljivoj formi u kojoj se predstavljaju radovi dvojice vrhunskih umjetnika, svojevrsnih mentora i sljedbenika i to u razdoblju od svibnja do srpnja te od listopada do prosinca 2016.
 
juraj dobrovic 
Sam ciklus izložbi, problemski je postavljen kako bi propitivao odnose na relaciji mentor – sljedbenik u kontekstu idejne i umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora i učenika, mada je ova serija izložbi imala i takve primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora. Prije izložbe, pred sam čin otvaranja, vodi se razgovor s umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi. Taj će materijal kasnije poslužiti kao građa za knjigu te video materijal koji će uslijediti nakon završetka ciklusa.
 
Foto: Juraj Vuglač
Objavljeno: 20.05.2016. u 12:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p