DIZAJN I ARHITEKTURA

'U Hrvatskoj moraš biti kreativan kako bi preživio'

Intervju: WallWare

Talloor Tanjur 
Kada ste svakodnevno okruženi novim idejama, lijepim vizualima i kreativnim sokovima, postoji mogućnost da se na isto naviknete i prestanete biti lako impresionirani. Ipak, samo jedan pogled je bio dovoljan da nam Tanjur#Talloor otme srce. Priča mladog bračnog para koja se krije iza jedinstvenih retro dekoracija ljupka je i inspirativna, a poslužila je i kao sjajna izlika da popričamo s Lotte Gulinck, jednom od autorica branda WallWare.    
 
Tko se krije iza branda WallWare?

WallWare se sastoji od moga muža Rudija i mene, kao i naše troje djece. Funkcioniramo tako da jedno drugo nadopunjujemo. Rudi ima 20 godina iskustva u grafičkom dizajnu, ja sam pedagog, a radila sam i u Waldorfskom sustavu edukacije. Napustili smo svoje poslove i dom u Belgiji i preselili smo se u Hrvatsku kako bi započeli nov život, okruženi prirodom. Dobar posao u Belgiji nije jedino što nam je bilo bitno. Treba voljeti grad u kojem se živi i njegova svakodnevica, za čime smo se i mi vodili.
 
Talloor Tanjur
 
Tanjur Tallor
Kako je krenula vaša priča? Je li ovo vaš prvi izlet u kreativne vode?

Oboje volimo razmišljati kreativno. Razmatrali smo mnoge projekte no, sve dok imate konstantan prihod, teško je doista materijalizirati neko kreativno rješenje. Naš prvi korak kao para u kreativnim vodama bilo je preseljenje iz Belgije u Hrvatsku. Rudi je nastavio raditi kao dizajner za nekoliko klijenata iz Belgije. Dobili smo troje djece u pet godina, stoga sam ja ostala kod kuće s njima. Nakon 5 godina provedenih u Hrvatskoj, Rudi je imao sve manje ponuda za posao, tako da smo morali započeti novi projekt. Bili smo pod pritiskom, no ipak je to bila prilika da realiziramo barem jednu od naših ideja. Istraživali smo sve dok nismo pronašli nešto što nam se oboma svidjelo i na čemu bismo mogli zajednički raditi te, naposljetku, živjeti od toga.  

Zašto baš tanjuri?

Talloor#Tanjur je bila jedna od mnogih ideja koje smo imali, od kojih su neke bile kreiranje edukativnih aplikacija za djecu, pisanja priča za djecu, dizajniranja neonskih 3D printanih skulptura, dizajniranja postera… Tijekom perioda promišljanja, inspirirala sam se starim citatima na keramičkim pločicama kakve se mogu pronaći u kućama baka i djedova. K tome, godinama smo sakupljali stare slike iz knjiga, vintage razglednice i slično, ne znajući što učiniti s njima. Kada smo započeli s WallWareom vintage je bio jako popularan, stoga sam poželjela pretvoriti vintage slike u jedinstven proizvod koji će biti istovremeno vrlo retro i originalan. Tako su nastali dekorativni tanjuri baka i djedova. Rudijeva sposobnost pretvaranja vintage slika u digitalni format bila je krucijalna u realizaciji ove ideje. U tom trenutku rodio se Talloor#Tanjur. Tada nismo mogli ni sanjati o proizvodu koji imamo danas, bili smo vrlo nesigurni i prvi komentari prijatelji nisu bili pretjerano motivirajući. Nismo bili sigurni hoće li itko htjeti kupiti ovakav proizvod, no bitno je bilo nikada ne odustati te smo isprobali mnoge verzije i tehnike izrade prije nego smo došli do tanjura kakve imamo danas.
 
Tanjor Talloor
Kako nastaje jedan Tanjur#Talloor?

Talloor je flamanski naziv za tanjur. Htjeli smo ispuniti prazninu između Flandrije i Istre, tako da nam je bio logičan izbor naziva Talloor#Tanjur. Naše kolekcije vintage slika su digitalno procesirane u prelijepi grafički dizajn. Ove slike su printane na drugačijem papiru, tkanini i platnu s najfinijom Ultra Chrome Superior kvalitetnom tintom i onda ručno montirane na staklu. Na svakom tanjuru je pričvršćena vješalica i izrađen završni obrub od olova ili bakra. Proizvod je 100% ručni rad. Rezultat je dizajn koji se dobro uklapa u ovo dizajnersko doba.

Kukci, ljudska anatomija, ptice… Vaši motivi su naoko neobični. Odakle crpite inspiraciju i kako birate koji će motivi završiti na tanjurima?

U početku smo dizajnirali isključivo motive flore i faune, no ubrzo smo zaključili kako nam treba raznolikosti kako bismo proizvod učinili atraktivnijim. Konstantno kroz svoje kolekcije tražimo što bismo mogli iskoristiti. Stare enciklopedije su nepresušan izvor anatomskih vizuala, a to nam je ujedno bio i prvi drugačiji pokušaj. Sa slika smo uzeli detalje poput oka, uha ili nosa, dok su se usta pokazala kao nešto zahtjevnijima za izvesti no uspjeli smo ih uklopiti na okrugli tanjur. Sviđao nam se rezultat, ali smo se pribojavali pokazati ga svijetu jer smo mislili kako bi se drugima mogao učiniti čudnim. Ipak, ta kolekcija je do sada najprodavanija. Sada osluškujemo kupce i trudimo se proširiti kolekcije koje im se sviđaju.
 
Tanjur Taloor
Je li vam stvaranje ujedno i ispušni ventil? Kakva atmosfera vas potiče na kreativno izražavanje? Slušate li glazbu, volite li više tišinu, samoću, birate li dan ili noć…?

Imamo troje djece i često svoju inspiraciju moramo staviti na čekanje. Ako pak trčkaraju oko nas, pokušavamo svoje ideje podijeliti s njima. Djeca na stvari gledaju iz totalno drugačije perspektive, što može rezultirati nečim nesvakidašnjim. Dogodi se da spontano bace neku novu ideju koju onda iskoristimo. Naše okruženje, život u tihom području u središtu Istre pomaže nam da se potpuno opustimo. Ako poželimo dodatnu relaksaciju, odvezemo se do mora. Rudi na novim projektima radi najčešće u večernjim satima, kada je kuća tiha, a dogodi se i da se budi u noći jer mu je sinula dobra ideja. Meni je potrebno da budem vani, da trčim ili radim u vrtu kako bi neku ideju razradila.
 
Imate li nekog svog uzora, umjetnika koji vas nikada ne razočara? 
 
Pokušavamo pratiti novosti i nove kreativne snage na blogovima poput Pulse.me, Design your trust, Pinterest, SwissMiss, Vizikultura, Dwell, Home Designing… Naravno, inspiriramo se i klasičnim umjetnicima poput Dalija, Magrittea, Hoppera… Ipak, pravu inspiraciju i uzore pronalazimo svuda oko nas, ne treba to biti slavna osoba.
 
Tanjur Tallor 
Izlagali ste dosad na mnogim sajmovima kreativaca, je li vam se neki posebno urezao u pamćenje?

Volimo sudjelovati na hrvatskim sajmovima kreativaca, poput Artomata, Art Bazaara, kao i na onima u Austriji, kao što su Feschmarkt, Edelsthoff… Istra je doista savršeno geografski pozicionirana, barem što se tiče Tanjur#Talloora. Na svakom sajmu susrećemo ljude s kojima dijelimo interese i motivaciju, no najvažniji je feedback koji dobijemo od potencijalnih kupaca. Pozitivan ili negativan, uvijek nas nešto nauči i točno nam pokaže jesmo li na pravom putu.
 
Tanjur Tallor Lotte Gulinck
 
Jeste li generalno zadovoljni s kreativnom energijom u Hrvatskoj koju ste odabrali kao svoju životnu bazu?

Pozitivne reakcije daju nam vjetar u leđa i čine naš posao prekrasnim. Od samog početka smo radili jako puno ne znajući hoće li nam se uopće isplatiti. Ipak, bilo je vrijedno truda. Ključ uspjeha je nikada ne odustati, ne stati i konstantno rasti. Volimo raditi s drugim kreativnim ljudima i znamo da postoji mnogo sjajnih dizajnera u Hrvatskoj. Superstore, Vizikultura, Coworking.hr su danas važne platforme za hrvatske kreativce, a nadamo se da će hrvatska vlada nastaviti više investirati u umjetnost i kulturu kako bi Hrvatska bila relevantna na mapi Europe, čisto iz razloga što Hrvati moraju biti jako kreativni kako bi preživjeli.
 
Tanjur Talloor
Gdje možemo pronaći Tanjure#Talloore i kako se kreću cijene?

Tanjur#Talloor proizvodi WallWare čija je baza Motovun. Pulski design store Komo će početi uskoro prodavati naše proizvode, a upite imamo iz zagrebačkog Dizajnholika, kao i trgovina u Poreču. Osim toga, upite smo dobili i iz Belgije, Nizozemske, Poljske i Austrije, što je za nas sasvim nešto novo i jako se veselimo tim suradnjama. Cijene se kreću od 170 kuna nadalje. U našoj trgovini u Motovunu imamo ekskluzivnu kolekciju mini tanjura koje prodajemo po cijeni od 65 kuna i uvijek se nađe neki jedinstveni komad. U planu je i online trgovina, no za sada nas možete pronaći i na našoj službenoj Facebook stranici.

Planirate li širiti asortiman u budućnosti?

Nedavno smo nadopunili kolekciju novim primjercima, a uskoro planiramo skoro i neke ekskluzivne setove. Planiramo sudjelovati na što više sajmova te biti prisutni u svojoj motovunskoj trgovini. Ove sezone počet ćemo razne suradnje, što znači da ćemo morati i više proizvoditi. Nastavimo li rasti istim intenzitetom, morat ćemo razmotriti i opciju zapošljavanja nekoga za rad u trgovini ili u proizvodnji. Uz to, voljeli bismo nakon svega toga nastaviti stvarati nove kolekcije WallWare proizvoda, no Tanjur#Talloori će nastaviti živjeti sve dok će biti onih koji ih vole. Nadamo se da ćemo uspjeti ostvariti i svoju zamisao o stvaranju kreativne platforme za mlade umjetnike kako bismo pokazali turistima iz cijele Europe kako je Hrvatska kreativna.
 
Tanjur Tallor Tanjur Tallor Tanjur Tallor  
Foto: WallWare
Objavljeno: 05.03.2015. u 16:38

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p