KULTURA

U kina je stigao dokumentarac 'Snajka: Dnevnik očekivanja' o ljubavi hrvatsko-romskog para

Iskrena i topla ljubavna priča

Dugometražni dokumentarni film Snajka: Dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi nastao u produkciji zagrebačkog Restarta premijerno je prikazan u zagrebačkom kinu Kinoteka. Ova zabavna, iskrena, topla osobna priča o romantičnom odnosu dvoje pojedinaca iz različitih kultura - Hrvatice Tee i Roma Mirsada od 14. studenoga stigla je u kina diljem Hrvatske.

Film će u narednim danima biti prikazan na ovim lokacijama: 15., 16., 17. i 19. studenoga u Zagrebu (Dokukino KIC i Kino Kinoteka), 16., 17., 20. I 21. studenoga u Art-kinu u Rijeci, 17. studenoga u kinu Urania u Osijeku, u kinu Buzet, u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova te u dvorani Visia u Dubrovniku, 18. studenoga u Kinu Arsen u Šibeniku, 20. studenoga u kinu Edison u Karlovcu, 21. studenoga u kinu Valli u Puli, 25. studenoga u Pop up ART kinu Samobor te 30. studenoga u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu.Snajka: Dnevnik očekivanja film je koji intimnim promatračkim pristupom preispituje gotovo idealistički pothvat ovog ljubavnog para da pronađu balans između vlastite sreće i obiteljske prtljage koju su ponijeli sa sobom, razapeti između očekivanja tradicije i ekonomskih pritisaka.

Htjela sam govoriti o patrijarhatu i rasizmu koji su postali okovi odnosa u koji sam ušla. Znala sam da nisam jedina koja to proživljava, a da kao autorica imam legitimitet govoriti o tome na ovakav način jer je riječ o mom iskustvu. U procesu sam spoznala da osim nekih traganja za načinima, dobivam i sredstvo za komunikaciju i otvaranje perspektiva koje su bile okovane predrasudama i neznanjima - što mojim vlastitima, što onima moje porodice, o filmu kaže autorica Tea Vidović Dalipi.FIlm je nastajao više od deset godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. Svjetsku je premijeru imao ljetos na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo) gdje je osvojio Nagradu publike, međunarodnu premijeru na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa Dan ljudskih prava, a hrvatsku paralelno na Liburnia Film Festivalu i Rab Film Festivalu krajem kolovoza.

Snajka: Dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između

zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

Redateljica i scenaristica je Tea Vidović Dalipi, montažerka Jelena Maksimović, a snimateljice Tea Vidović Dalipi i Dinka Radonić. Dizajn zvuka potpisuje Luka Gamulin, a miks Tihomir Vrbanec. Snimatelji zvuka su Hrvoje Radnić i Erol Billibani, kolorist Marco Duretti, a dizajner grafika Zlatko Zlatković.

Snajka: dnevnik očekivanja nastao je u produkciji Restarta u koprodukciji s talijanskim Stefilmom, Al Jazeerom Balkans i kosovskim Möbiusom. Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmska komisija Torino Piemonte te gradovi Zagreb, Priština i Ferizaj. U suradnji s Udrugom Filmaktiv i njihovim programom Film svima izrađena je i posebna verzija filma prilagođena gluhim i nagluhim osobama, a premijera inkluzivne verzije filma zakazana je za 17. studeni u Art-kinu u Rijeci, nakon čega slijede projekcije u Splitu i Zagrebu.

Raspored projekcija:

Kino Kinoteka / Zagreb / 13.11. – PRETPREMIJERA uz predstavljanje protagonista i ekipe filma

Dokukino KIC / Zagreb / 14.11. - uz gostovanje redateljice i ekipe filma uz dodatne projekcije 15. i 19.11.

Kino Gaj / Varaždin / 14.11. Kino Kinoteka / Zagreb / 16.11. Art-kino / Rijeka / 16.11. - uz gostovanje redateljice

Art-kino / Rijeka / 17.11. – inkluzivna projekcija za osobe s oštećenjem sluha te slijepe i slabovidne

Kino Forum / Zagreb / 17.11.

Kino Urania / Osijek / 17.11. - uz gostovanje redateljice

Kino Buzet „Augustin Vivoda“ / Buzet / 17.11.

Kino Arsen / Šibenik / 18.11.

Kino Edison / Karlovac / 20.11. - uz gostovanje redateljice

Kino Valli / Pula / 21.11. - uz gostovanje redateljice

Kinoteka Zlatna vrata / Split / 30.11. - uz gostovanje redateljice

Distributer filma je Restart Label u suradnji s udrugama Status M i Kali Sara

Foto: PR
Objavljeno: 15.11.2023. u 15:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p