KULTURA

U Parizu se uskoro otvara izložba posvećena Iris Van Herpen – dizajnerici koja mijenja lice suvremenog modnog dizajna!

Velika retrospektiva dosadašnjeg rada!

Iako je retrospektivne izložbe običaj postavljati na zalasku nečije karijere, nizozemska dizajnerica svoju dobiva poprilično mlada, a to samo potvrđuje koliko je značajna za suvremenu modnu industriju. Iris Van Herpen ime je koje štuju svi zaljubljenici u modu, a sve zato što je riječ o dizajnerici koja egzistira u doba kada je moda u većini slučajeva, čak i ona visoka, ništa dugo nego li hommage nekim prošlim dekadama. No, Van Herpen je uspjela izgraditi vlastiti modni kod koji je unikatan i upravo zato - retrospektiva u dobi od samo 38 godina nije nikakvo iznenađenje!

Musée des Arts Décoratifs pariška je adresa na kojoj se mogu pogledati neke od najvećih modnih izložbi, a jedna od nadolazećih je i ona o Iris Van Herpen, pa odvede li vas put u Pariz 29.11.2023. - 28.04.2024., svakako ostavite dovoljno vremena za razgledanje. Iris Van Herpen u svom radu koketira s avangardom, propitkuje različite načine dizajna od kojih se najviše ističe 3D forma, odnosno riječ je o dizajnerici koja spaja modu i tehnologiju te tako pomiruje moderan pristup modi s dizajnom koji je jedinstven.

Također, specifična je i po tome što promiče simbiozu tehnologije i prirode kreirajući tako dosad neviđene materijale i teksture, ali i konstrukcije forme odjevnih predmeta. Uz pomoć 3D printera, prva je kreirala haljinu, a to je samo jedan od elemenata suvremenih mehanizama kojima se koristi. Kao što smo spomenuli, iako radi u doba komercijalizacije mode, njezin pristup materiji daleko je od toga jer Iris Van Herpen spaja umjetnost i tehnologiju, modu i tijelo, što su čimbenici koji u konačnici oduševljavaju inovativnim pristupom i pričom.

Iris Van Herpen prepoznatljiva je i po tome što njezini odjevni predmeti nalikuju kao kakvim skulpturama, no pritom fluidno ‘plutaju’ tijelom stvarajući dinamičnu iluziju koja izgleda poput animacije. Sve to, a i puno više, pokazat će nadolazeća izložba jer osim odjevnih predmeta, posjetitelji će moći zaviriti i u fotografije, videe, odnosno cjelokupni proces izrade i kreative!

Sve detalje u vezi izložbe pratite putem sljedećeg linka!

Foto: Instgaram
Objavljeno: 02.09.2022. u 11:58

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p