LIFESTYLE

U tijeku je Sundance Film Festival

Sve što trebate znati o najpoznatijem festivalu nezavisnog filma

Jasno nam je zašto bi zvijezde hrlile u Cannes- osim što je Europa oduvijek bila tajnovita Amerikancima, riječ je o jugu Francuske i prekrasnoj mondenoj obali. Tribeca, je s druge strane, u zadnjih nekoliko godina doživjela procvat, a i smještena je u New Yorku, glavnom gradu svijeta. Tko bi od njih želio poći u hladnu saveznu državu Utah, gdje uglavnom provode zimske godišnje odmore i gdje je hladno, a i glamoura je mnogo manje? Ne možete ni zamisliti koliko! Jer upravo u saveznoj državi Utah u SAD-u, u gradovima Salt Lake City-u, Park City-u i Ogdenu održava se najpoznatiji svjetski festival nezavisnog filma Sundance Film Festival!

Osnovan je još 1978., s ciljem da se promoviraju američki indie filmovi i da se pruži prilika redateljima koji rade „van hollywoodskog sistema" da pokažu što znaju. Ime mu je navodno dao Robert Redford po svom liku iz filma Butch Cassidy and the Sundance Kid, a samo neki od filmova koji su se proslavili na tom festivalu te kasnije doživjeli svjetsku slavu su Projekt: vještica iz Blaira, The Full Monty, Seks, laži i video vrpce... Iako nije bio osnivač, Redford je kroz desetljeća postao kultna figura festivala koja se pobrinula za publicitet i pažnju medija. Zatim je Sydney Pollack predložio da se 1981. festival prebaci s rujna na siječanj. Rečeno-učinjeno i tako je ostalo do danas. Potez je bio genijalan, jer je ionako veliki broj glumaca boravio na skijanju u to vrijeme, a festival je bio upravo ono što je bilo potrebno da se pokažu, poslikaju i podsjete publiku kako postoje iako su na godišnjem. Iako festival nezavisnih produkcija, iza njega postoji mašinerija kao i iza svakog drugog velikog festivala, željna sponzora i medijske pažnje.

              

Svoje prve korake u svijet ozbiljen filmske industrije veliki broj redatelja je napravio upravo na Sundanceu. Među njih spadaju kultni redatelj 90-ih Kevin Smith, Robert Rodriguez i njegov prijatelj Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, a da nema ovog festivala možda nikada ne bi gledali Malu Miss Amerike ili Pse iz rezervoara. Kroz desetljeća Sundance Film Festival je prerastao iz malog niskobudžetnog festivala u medijski porpaćen, pomalo ekstravagantan festival, nalik na svaki drugi: sa zvijezdama, starletama, paparazzijima, mnoštvom sponzora i onih koji to nisu, ali redovito priređuju partyje i aktivnosti koje skreću pozornost s onoga što je uistinu važno- s filma. Tako je 2001. pokrenuta inicijativa Focus on Film, s ciljem da se vrati stari duh festivala. Ovogodišnji festival obilježio je niz promjena: nova kategorija pod nazivom Next i Sundance Film Festival U.S.A. program, u kojem se prikazuje osam filmova koji će se prikazati u samo osam kina diljem SAD-a. Iako se u svojim počecima bio ograničio samo na dvije nagrade: onu Velikog žirija te Specijalnu nagradu žirija, u devedesetima broj nagrada eksponencijalno raste- od onih za scenarij pa sve do nekih apsurdnih poput one Filmmakers Trophy (svojevrsna Miss simpatičnosti festivala- filmaši je dodjeljuju međusobno).

Ove godine posjetitelji će ponovno imati priliku uživati u bezbrojnim svjetskim premijerama poput američke drame Blue Valentine s Michelle Williams u glavnoj ulozi, ratnoj drami "Buried" s Ryanom Raynodlsom, "Dry Land" s mladom Americom Ferrerom čija se hit serija Ugly Betty ukida s nacionalne mreže, The Company Men s povratnikom Ben Affleckom, američkog indie filma HappyThankYouMorePlease i mnogih drugih. Festival se zatvara sutra s premijerom filma "Twelve" poznatog redatelja Joela Schumachera, nakon kojeg slijedi ceremonija nagrada.

Možda je jedna od onih stvari koje ovaj festival čini posebnim i izostanak klasičnog crvenog tepiha. S obzirom na planinsko okruženje i oštru klimu izostaju dijamanti, Louboutinke, večernje toalete i odijela s potpisom. Većina celebritya odjevena je kao što i priliči- u bunde, skijaške jakne, šalove i kape i veoma često izgledaju- kao normalni ljudi s ceste (u što ćete se uvjeriti u našoj galeriji). Možda upravo to čini ovaj festival posebnim, jer koliko god komercijaliziran bio, naglasak je i dalje na filmu, a ne na zvijezdama koje na njega dolaze.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 29.01.2010. u 12:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p