LIFESTYLE

Upoznajte kreativku koja nas je osvojila spojem umjetnosti i mode

Sjajni kolaži preispituju je li moda umjetnost ili je umjetnost u modi?

 
 
Cara Delevigne koja plazi jezik ispred objektiva svog mobitela u društvu Picassovih Gospođica iz Avignona, Karlie Kloss u Van Goghovoj spavaćoj sobi u Arlesu ili Lily McMenamy koja slaže kulu od karata na stolu Matissea... Danas definitivno više nije iznenađujuće vidjeti kako se klasična umjetnost spaja s pop ikonografijom postajući dio opusa nekog novog mladog umjetnika, no svakako je novost kada taj mladi umjetnik već s prvih nekoliko djela privuče pozornost legende poput Petera Lindbergha.

Mlada umjetnica čijih je nekoliko fotografija objavio veliki fotograf glavom i bradom, upravo je ona koja potpisuje i zanimljiv spoj umjetnosti i mode s početka ove priče. Njeno ime je Maria Sheila Miani i autorica je projekta Is Art In Fashion koji u posljednje vrijeme putem društvenih mreža dobiva sve više pozornosti. Kako nam je svoju ideju pojasnila sama umjetnica i studentica na European Institute of Design, moda je oblik izražavanja, a kao primjer se može uzeti modna fotografija i editorijali u kojima su modeli često pretjerani, stoje u nemogućim pozama, a odjeća je naizgled neobična i nenosiva. S druge strane, slike se mogu smatrati pretečom editorijala, ako se izuzme činjenica da one ne služe prodaji odjeće već su svojevrsni prikaz realnosti. Upravo ovo je i ono što modni magazini nastoje rekreirati, pričajući priče sa stvarnim modelima, kroz razne životne situacije.
 
Is Art In Fashion  ''But first, let me take a selfie!'' (Les Demoiselles d'Avignon, Pablo Picasso, Cara Delevingne)
 
''Zbog svega ovoga sam odlučila spojiti ova dva svijeta, djela klasične umjetnosti i modne editorijale... Rezultati su poprilično humoristični! Koji je od ova dva svijeta istinit?'', ispričala nam je Maria Sheila Miani, dodajući kako je ideja došla potpuno prirodno.
 
''Šetajući gradom u kojem sam odrasla, Rimom, vidjela sam poster umjetničke izložbe posvećene Matisseovom stvaralaštvu. Slika na plakatu je bila 'Ivy Flower, Matisse, 1941'. Prikazivala je stol sa zdjelom voća i vazu, no u tom trenu na njoj mi je nešto nedostajalo, stoga sam odlučila insertirati modela. To je bilo to! Model je učinio pravu promjenu. Ne pretvaram se i ne sugeriram kako je moda umjetnost jer je to jedna teška tema za diskusiju. S naslovom svog projekta zapravo nastojim isprovocirati ljude da se zapitaju 'je li umjetnost u modi (je li ona trend)?', a istovremeno i 'pronalazite li umjetnost u modi i modnom svijetu?''
 
Is Art In Fashion  "No, Thank You, I Can't Drink Wine, I'm Pregnant" 
The Glass oggi Wine, Vermeer; Gisele (Vogue, Patrick Demarchelier)
 
U svom opisu na Instagramu se, s druge strane, mlada kreativka ponovno igra riječima. S pretvaranjem da je moda umjetnost ljudi bi mogli pomisliti da doista i očekuje da se moda shvaća kao umjetnost, no, kako kaže, istovremeno se pretvara da je moda oblik umjetnosti.
 
 
''Nemam odgovore na ova pitanja. Tijekom modnih tjedana često gledamo kolekcije koje inspiraciju povlače direktno iz klasične umjetnosti. Jedan od ikoničnih primjera je Yves Saint Laurent i Mondrian. Umjetnost je oduvijek bila polazišna točka za modne dizajnere, to je istina. Moda je nešto što najčešće ima rok trajanja (mijenja se svakih šest mjeseci) i često nije originalna (kao što je slučaj s pret-a-porter kolekcijama). Čini se kako je ovo postalo pravilo, osim kad je riječ o haute couture kolekcijama. Vjerujem da kad se te haljine kreiraju, ne rade se s ciljem da ih cijeni masa, već s ciljem da budu unikatne. Haute couture odjeća je nezamjenjiva, baš kao i umjetničko djelo.''
 
 ''My Mom Makes The Best Besciamella in The World!"
The Milkmaid,Vermeer; Gisele (Mario Testino)
  
 "Your Turn, Matisse!" 
Ivy Flower, Matisse, 1941; Lily McMenamy (Walter Pfeiffer)
 
 
 
 
  isartfashion
 
 
isartfashion  
M.M.
Foto: Is Art Fashion
Objavljeno: 01.12.2015. u 14:48
Tagovi: Umjetnost

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p