KULTURA

Upoznajte nove mlade nade domaće umjetničke scene

Razgovor s Artu Ditu i Klarxy povodom izložbe u Tvornici

klarxy
Oni su mladi, misteriozni, nepretenciozni, krajnje opušteni i ne mare pretjerano za vaše mišljenje. Kažu kako im umjetnost ne predstavlja ništa, premda su se zahvaljujući potrebi za stvaranjem 2011. okupili u kolektiv imena Artu Ditu. Oni su Kopito Zla, Smelly Feet i Mop Hap, a zagrebačku su publiku zainteresirali nekonvencionalnim kratkotrajnim izložbama u sklopu art kolektiva Trash Will Smash gdje su se umjetnički radovi, performansi, murali, instalacije, fotografije i ilustracije pomiješali u jednu zanimljivu i drugačiju priču.

Stvaraju na ulici, komercijalizacija ih trenutno ne zanima i jedni su od predstavnika svježe, mlade i beskompromisne street art scene, unatoč tome što zaziru od nazivanja samih sebe umjetnicima. 

Ona se, s druge strane, toliko ne skriva. Entuzijastična je mlada kreativka koja je nakon studija animacije odlučila krenuti putevima ilustracije. Pod imenom Klarxy otad su nastala mnoga djela koja kroz dozu humora opisuju svakodnevne situacije, ljudsko ponašanje i svijet oko nas. Njenim je crtežima, između ostalog, uljepšana naslovnica knjige Miljenka Jergovića, zid u sklopu Indirekt festivala u Umagu, stranice stripova, ali i pokoji zagrebački ili pak bečki ulični stup. Izlagala je u galerijama, samostalno i grupno, i trenutno kao svoju adresu navodi Falmouth gdje dovršava diplomski studij ilustracije.

Uz Imeldu Ramović, Filipa Pomykala i Luku Jurasa upravo ove ćete mlade umjetnike imati prilike vidjeti sutra, 15. listopada u Tvornici kulture, gdje će se održati posljednji u nizu Beck's Silent Experience + Secret exhibition party. U Tvornicu kulture će se ovom prilikom, s početkom u 19 sati useliti izložba spomenutih regionalnih autora, a druženje će trajati do 22 sata kada će izložba mjesto ustupiti Silent partyju gdje će nam glazbu odabirati Kiki Belluci & Sin (hip hop, RnB, trap - plavi kanal), Ronca & Matzee (house, deep, electro, bass - zeleni kanal), te Nifty Nina, Zadra i Disco Helga (funk, 80s, 90s, rock, trash - crveni kanal). Pripremati se za ples, vjerujemo, ne trebate, no planirate li posjetiti izložbu u Tvornici, donosimo vam kratke intervjue s Artu Ditu i Klarxy!

artu ditu

Artu Ditu

Što vam umjetnost predstavlja i kada vas je zainteresirala?

Naime, Kopito zla je umjetnik od svoje pete godine, tako da mu sad već ide baš dobro, a ostala dvojica su se tu našli igrom slučaja. A ta "umjetnost" nam zapravo ne predstavlja ništa, mi smo ovdje slučajno.

Zašto baš ulica kao vaše mjesto izražavanja?

Inače smo profi šetači pasa, pa nam je to nekako bilo usput, a poslije je prešlo u naviku. Šetanje psa, bivanje na ulici i crtanje graffita.

Kako to da ste se odlučili na tajnovitost i kakav je generalno vaš stav o street artu i anonimnosti? Podrazumijeva li jedno drugo, otkida li pravo ime i prezime od slobode izražavanja, želite li da vaši radovi govore umjesto vas ili se naprosto s time ne zamarate?

Mi smo više-manje bez glave, tako da nitko skoro ne zna naša lica, a kamo li imena, odnosno bolje da se niti ne zamarate time. Sa stavovima si nismo na "ti", ali ima jedna ona stara koja kaže "Što je na ulici, ostaje na ulici". Mi želimo da naši radovi govore umjesto nas, s obzirom na to da nemamo glave ne možemo to reći sami, jako nam je sve lijepo i uopće nema frke.

artu ditu
Bili ste dio Trash Will Smash izložbe u kući u Vinogradskoj, kao i one ljetos u Staroj zagrebačkoj Ledani, obje odlično posjećene. Kako je nastao Trash Will Smash i mislite li da domaća publika žudi za ovakvim nekonvencionalnim projektima?

Uuu duga priča, ali da ne duljimo previše, naime, našli smo dragog prijatelja Ivana Čuića u kanti za smeće i to nam je nekako dalo ideju. Ivan Čuić je vrhunski mladi umjetnik koji sada studira u inozemstvu. Ovim putem mu se zahvaljujemo što nam je otvorio vrata u svemir i pokazao nove dimenzije. Publika vjerojatno žudi, ali im više nećemo pružati to zadovoljstvo, s projektom je gotovo, a najmanje nam je žao onih fejkera koji samo dolaze pozirati po izložbama.

Kakav je Artu Ditu bio 2011., na samom početku zajedničkog stvaranja, a kakav je danas? Je li se mijenjao vaš stil crtanja, vaš entuzijazam i inspiracija ili pak vaša percepcija umjetnosti?

Pa 2011. je bio malo mlađi, ali sad je malo stariji i pametniji, a s obzirom na to da Kopito Zla crta od 5. godine, ide sve kao po loju. Stil crtanja se malo promijenio, isto se može reći i za način izražavanja, a entuzijazam, tako-tako. Ima ga nekad više, nekad manje, kao i inspiracije. Percepcije umjetnosti nikad nije bilo, tako da je nema ni sada.

Što nam spremate za nadolazeći Secret exhibition u Tvornici?

Ostavili bi to secretom, ali bit će za svakog ponešto.

klarxy
Klarxy

Tko je Klarxy i kada se zaljubila u umjetnost?

Klarxy je 22-godišnjakinja iz Zagreba koja puno crta. Zaljubila se u umjetnost još kao djevojčica, ali s obzirom na to da mi umjetnost nije još ništa ružno napravila, nisam zapamtila neki konkretni datum. Ne kažem da je Klarxy zlopamtilo, ali mislim da svi lakše zapamte grde stvari.

Iz animiranog filma prešla si u ilustraciju. Što te to privuklo ovoj formi kreativnog izražavanja?

Nisam s obje noge prešla u ilustraciju iz animacije, ali istina je da je animacija postala sporedna u mojem izričaju. Ilustracija kao forma kreativnog izražavanja me slučajno privukla, vjerojatno zato što nije zahtijevala da pročitam priručnik prije nego što se s njom počnem baviti. Ilustracija obuhvaća jako puno različitih tema, stilova, priča...Ima za svakoga ponešto. Zato je volim i zato se s njome želim dalje baviti.

Kako bi opisala svoj stil crtanja?

Hahaha, stvarno ne znam... Pitat ću nekoga tko je dovoljno potkovan da procijeni. Ja se ne usudim stavljati svoje crtanje pod neki konkretni stil. Nakon samo tri godine mislim da ne bih ni trebala. Kad ugazim u duboku starost i sa sijedom kosom dođe neka mudrost, onda ću odgovoriti na ovo pitanje.

Svakodnevica i ljudsko ponašanje česta su inspiracija i motiv tvojih radova, a moram primijetiti da se kroz njih provlači i doza humora. Kakvu emociju želiš polučiti kod promatrača svojim djelima?

Ne crtam ciljano da bi polučila nešto kod nekoga, ali mi bude drago kad se ljudi nasmiju ili razvesele. Sigurna sam da ne želim nikoga rasplakati ili uvrijediti...

Ilustrirala si naslovnice knjiga, stripove, sudjelovala u raznim umjetničkim projektima i festivalima... Koji ti je projekt dosad nekako najdraži i ima li možda neki koji te posebno oblikovao kao umjetnicu?

Nisu mi svi projekti jednako dragi. Nisu mi djeca pa mi ni ne moraju biti. Svaki projekt me oblikovao na neki način. I oni koji su mi ispilili zadnje živce i oni koji su prošli prelagano da bi bili istiniti. Možda bih izdvojila slikanje murala na INDIREKT festivalu u Umagu kao do sada najdraži projekt. „Oprao“ me adrenalin i mural za koji sam mislila da ću raditi 3-4 dana, na kraju sam stisnula na zid u gotovo 16 sati. Sve je bilo puno pozitivne energije, od organizatora do cijelog festivala, zato je valjda išlo tako poletno.

Izlagala si u galerijama, ali su tvoji radovi krasili i ulice. Koji ti oblik izlaganja pruža veće zadovoljstvo?

Preko zime galerije, preko ljeta ulice.

secret exhibition
Kako to da si odlučila na studij otići u Englesku?

Nakon što sam prije godinu dana završila preddiplomski u Zagrebu, odlučila sam godinu dana ne studirati, odnosno pričekati godinu dana s diplomskim studijem. U proteklih godinu dana sam dosta radila, dosta naučila i dosta se puta opekla. Godina dana je bila nužna i dovoljna da se dobro raspitam i saznam nešto više o fakultetima, gradovima i procedurama. Odlučila sam otići u Englesku u Falmouth na njihovu akademiju jer sam htjela najjednostavnije rečeno – napredovati.

Možeš li nam dati presjek umjetničke scene tamo i one u Hrvatskoj? Kako je biti mladi umjetnik u usponu u Engleskoj, a kako kod nas?

Haha ne mogu. Ali stvarno. Tu sam mjesec dana, još nisam sigurna koji mi je najkraći put do faksa ili gdje je najjeftinije jesti. Čula sam da je lakše i da je ljepše biti mladi umjetnik u usponu u Engleskoj nego u Hrvatskoj, to me tu i dovelo. Iako je puno faktora u igri (sreća, tržište, vrsta radova koje umjetnik producira, ideja) mislim da veliki dio ovisi od samog umjetnika. Koliko će vremena, truda i energije u trošiti u svoj napredak. Mislim da ni najbolja škola na svijetu neće spasiti najveću lijenčinu.

Vidiš li se u budućnosti u Hrvatskoj ili negdje vani?

Vidim se u Hrvatskoj s krakovima vani. Zagreb mi je najdraži grad na svijetu i svake godine mi postaje sve draži. Uz sve ove internete, mailove, skenere, fotiće, skajpove i slično posao može biti na relaciji Zagreb-bilo koji grad u svijetu. Samo naravno treba doći do posla. To je druga priča!

Da tvoje ilustracije imaju soundtrack, što bi sviralo?

Mislim da bi samo random zvukovi iz TV-a išli. To svira dok crtam...

Što nam spremaš za nadolazeći Secret exhibition u Tvornici?

Spremam malo (u dimenzijama) veći rad koji je posvećenim svim satima provedenim u redovima raznih birokratskih institucija koji su nam nepovratno oduzeti iz naših života.


Matea Martek
Foto: PR

Objavljeno: 14.10.2016. u 17:22

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p