LIFESTYLE

Uskoro nam slijedi 11. izdanje Zagreb Film Festivala!

Od 20. do 27. listopada Zagreb postaje filmska meka

Više od desetljeća Zagreb Film Festival domaćoj publici donosi najsvježije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove će godine festival od 20. do 27. listopada po jedanaesti put ponuditi više od stotinu filmova razmještenih u deset različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta.

Festival će se održati na nekoliko lokacija, a novost je prikazivanje filmova uz najsuvremeniju digitalnu projekcijsku opremu - u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u MSU. Osim toga, projekcije će se održati u Zagrebačkom plesnom centru, a ove godine festival se proširio i na novu, šarmantnu lokaciju, u Zagrebačko kazalište lutaka.

Glavni program kao i dosad donosi dugometražne i kratkometražne igrane filmove te dokumentarce, dok će u programu Kockice biti prikazani aktualni kratki naslovi domaće produkcije. Iz dugometražnog programa izdvajamo film Pogrešna dostava (The Lunchbox)  koji govori o fenomenu u najvećem gradu Indije, Mumbaiju. Naime, tamo pet tisuća dostavljača svako jutro raznosi tople obroke iz kuhinja kućanica u urede njihovih supružnika. U posljednjih 120 godina ti dostavljači, poznati kao Dabbawallahs, tamošnjim Indijcima svakoga dana u urede donose topli okus njihova doma. Od četiri milijuna kutijica za ručak koje putuju u razne dijelove Mumbaija, samo jedna završi na - krivoj adresi. 

U glavnom programu ZFF-a ove godine je i film Miran život (Still Life), novi uradak redatelja Uberta Pasolinija, inače slavnog producenta čiji je prvijenac Machan domaća publika imala priliku vidjeti na Festivalu 2007 godine. Miran život je priča o pedantnom i do točke opsesije organiziranom radniku u uredu zaduženom za pronalaženje najbliže rodbine onih koji su umrli sami. U glavnoj ulozi nastupa slavni britanski glumac Eddie Marsan, čija bogata filmografija uključuje suradnje s režiserima poput Martina Scorseseja, Stevena Spielberga, Woodyja Allena, Terrencea Malicka.

U dokumentarnom programu, među dvanaest naslova najavljujemo šokantni dokumentarac Odred za ubijanje (The Kill Team)  u režiji Dana Kraussa (nominacija za Oscara za film The Death of Kevin Carter) koji govori o mladom 21-godišnjem vojniku čiji je pokušaj da upozori vojsku na strašna zlodjela američkih vojnika u Afganistanu doveo do toga da on sam postane meta i žrtva jedne od najvećih kriminalističkih istraga u američkoj povijesti.

Kao i prijašnjih godina, ZFF donosi nekoliko stalnih popratnih programa: Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine fokusiran na Poljsku, pa donosi pet prvijenaca briljantnih poljskih filmskih autora poput Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde i Romana Polanskog. Bibijada će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama, dok će izuzetno popularan program Velikih 5 na platna donijeti nove filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije.

Uz spomenute programe, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi i nekoliko programskih noviteta koje ćemo objaviti uskoro. Također, izdvajamo i izuzetno bogat edukativni program Industrija te uobičajeni bogati festivalski popratni sadržaj.

 

Photo: PR

 

Objavljeno: 18.09.2013. u 19:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p