LIFESTYLE

UTORAK NA ZFF-u

Turska glazba, samoća Meksika i pet filmova iz Kockica

Treći festivalski dan, a drugo jutro na Zagreb Film Festivalu počinje u kinu SC uz dugometražne i kratke igrane filmove iz glavnog programa u 9 i 11 sati. Od 14 sati u programu Matineje na ZFF-ovom repertoaru je njemački film 'Oluja' redatelja Hansa-Christiana Schmida, priča o Haaškom tribunalu koja uključuje internacionalnu ekipu glumaca: među ostalima u filmu glume Krešimir Mikić, Tarik Filipović, Leon Lučev i Jadranka Đokić. Film je u Berlinu nagrađen nagradom Amnesty International. Turski redatelj, pjevač i kompozitor Nezih Űnen sam će najaviti dokumenatarac 'Zaboravljene pjesme Anatolije', koji će biti prikazan posljednji u nizu od tri dokumentarca u 17 sati u kinu SC. Ovo jedinstveno glazbeno putovanje po egzotičnim mjestima i ljudima Anatolije, regije koja je udomila stare civilizacije, imperije, mitologije i 10 tisućljeća dugu slavu, plod je 350 sati snimljena materijala i 5 godina rada i kreativnog istraživanja. 'Zaboravljene pjesme Anatolije' možda je prvi primjer ovakve vrste eksperimentalno-glazbenog dokumentarca.

                

Večernje projekcije glavnog programa započinju dugometražnim filmom 'Parque Via' iz Meksika u režiji Enriquea Rivera. Film je dosad osvojio petnaestak nagrada na međunarodnim festivalima, uključujući  Zlatnog leoparda i nagradu FIPRESCI u Locarnu. 'Parque Via' je priča o čovjeku koji posljednjih deset godina provodi u samoći, uz patološki strah od otvorena prostora koji mu ograničava kontakte i s posljednjih dvoje ljudi koje viđa. Angažirajući naturščike za glavne uloge, stavljajući pojavnost ispred glumačkih sposobnosti, ovaj film funkcionira kao studija o odnosima između društvenih klasa. Program Kockice, koji uključuje debitantske kratke uratke hrvatskih autora, ove godine obuhvaća čak 12 naslova. Raspoređen je u tri festivalska dana, a u utorak od 23 sata u BUG kinu &TD na programu je pet filmova slijedećih autora: Daria Lonjaka, Uroša Živanovića, Ivana Livakovića, Igora Šeregija te Daniela Rafaelića.

Od popratnih događanja ponovno izdvajamo predstavu/predavanje Diva koja će reprizno biti izvedena u 20.30 h u polukružnoj dvorani Teatra &TD.  Koncept, režiju, scenografiju i izvedbu potpisuje Edvin Liverić, a produkciji TRAFIK.

 

B.K.

 

Objavljeno: 20.10.2009. u 06:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p