KULTURA

'Uvijek sam težio imaginaciji jer me fascinira ta sposobnost stvaranja drugačije stvarnosti'

Intervju s talentiranim Ahrom koji nas uvodi u svijet ilustracija i beskrajne mašte!

S ponosom možemo najaviti da projekt DNA u suradnji s Beck's pivom dobiva svoj nastavak i ulazi u drugu sezonu. Mladi i talentirani hrvatski ilustratori ponovno će dobiti priliku pokazati svoja djela i predstaviti se široj publici najprije virtualnim putem, a potom i velikom završnicom na kojoj će se proslaviti uspješna suradnja i genijalni radovi mladih umjetnika. Prošle godine ovaj projekt debitirao je s čak šest talentiranih ilustratora čiji su radovi krasili naslovnicu FASHION.HR portala, a sve ilustracije bile su dostupne kao wallpaper te su se mogle preuzeti na računalo ili mobilni uređaj, pa iznimka neće biti niti ovogodišnje izdanje. Po završetku projekta svi radovi bili su izloženi u Oris-kući arhitekture. Prvi dizajner kojeg ćemo ove godine upoznati je Nikola Grabovac, svestrani umjetnik kojeg zasigurno znate pod umjetničkim imenom Ahro.

Nikola Grabovac jako je mlad, no to ga ne sputava da bude izvrstan u onome što radi. Iako još uvijek studira na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, iza sebe već sada ima brojne uspješne projekte koje je realizirao sam ili bio sudionik. Kada smo Nikolu upitali koliko ga je sama Akademija pripremila za danji rad te što općenito misli o nužnosti formalnog obrazovanja u umjetničkom svijetu, kaže kako kao pojedinac najviše može naučiti sam te se samostalno motivirati. Također, svako znanje, pa tako i ono likovno vrlo je korisno i poželjno, no nije osnovni uvjet da bi se pojedinac kreativno izrazio. Zahvalan sam što već tijekom studija imam prilike raditi na nekim projektima koji me najbolje pripremaju za stvarno tržište kasnije. – govori Nikola. Naravno, kako bi se dobila kvalitetna ilustracija koja nosi određenu priču i težinu, najprije je potrebna dobra ideja, a tek onda se dovodi u pitanje problematika izrade. Za stvaranje ilustracija inspiriraju me različite stvari, obično svakodnevna iskustva, sjećanja i imaginarni svjetovi koje volim stvarati. Ponekad je to komad teksta, dobar film ili neka sitnica koja ti prođe kroz glavu dok se voziš javnim prijevozom. – dodaje Nikola. Kada govorimo o stilovima, ovaj mladi umjetnik prilikom stvaranja ilustracije nikada ne razmišlja o samom stilu rada, već na koji način određenu ideju prikazati i prenijeti kroz određeni medij tj. ilustrira poprilično surealno te se ne boji isprobavanja novih stvari, tehnika i različitih medija. Radim u različitim medijima i tehnikama. Na papiru tradicionalnim materijalima, digitalno i u prostoru. Jako je bitno raditi u različitim medijima jer svaki novi medij ima svoju problematiku i svoje posebnosti. – govori Nikola zaključno s činjenicom da, iako je po struci grafički dizajner, ipak preferira ilustraciju jer ona u pravilu nema striktno određena pravila, no svjestan je činjenice da živimo u društvu koje vrednuje širok diajazapon znanja, pa ne bježi i od ostalih vještina kojima raspolaže.
Poznato je kao gotovi svi umjetnici imaju onog nekog tko ih je potaknuo na bavljenjem određenom materijom, no Nikola ističe kako mu je sve inspirativno te budući da je odrastao u obitelji koja je usko povezana s umjetnošću, u mlađoj dobi interesirao se je za razna područja te shvatio da uživa u osjećaju stvaranja. Kreativnost sam već imao, ali sam kasnije obrazovanjem dobio tehničku poduku i ušao u svijet svih umjetničkih imena, pravaca i tehnika. Uvijek sam težio imaginaciji jer me fascinira ta sposobnost stvaranja drugačije stvarnosti koja je po meni jako bitna. Svaki dan naučim nešto novo, od kolega, prijatelja i iz stvari koje me okružuju. – objašnjava Nikola.


Kreativni proces obično kreće pozitivnim naprezanjem glave oko onoga što ću raditi. Ponekad je najteže kada nemam smjernica i kada sam dirigiram kreativne procese, a u isto vrijeme i najveći gušt čiju slobodu znam cijeniti. Ponekad danima samo razmišljam o rješenjima, ako mi vrijeme to dozvoljava naravno. – dodajne Nikola, no naravno sve je lakše kada krajnji rok nije zadan te kada se kreativnost zapravo ne požuruje. U umjetničkom svijetu organizacija je iznimno bitna jer iako je vrijeme zapravo relativna stvar, bitno je biti unesen u to što se radi jer onda sve utrošeno vrijeme i sredstva imaju potpunog smisla. Nikola je prošle godine putem svog Instagram profila pokrenuo jedan vrlo zanimljiv i kreativan projekt. Upitao je svoje pratitelje da mu pošalju osobne strahove, ono nešto čega se najviše boje kako bi Nikola to na posljetku pretočio u ilustracije koje su zaživjele i u vidu izložbe. Poruka je bila ta da se svi nečega bojimo koliko god iracionalno ili malo bilo, što je skroz okej. Treba pričati o tome. Nedoumica u radu uvijek ima, ali svejedno uvijek treba nastaviti stvarati.- nadodaje Nikola.


Dotaknuli smo se pitanja i hrvatske likovne scena, generalnog stanja te problema stjecanja reputacije i opće prihvaćenosti od strane starijih kolega. Nikola ističe kako je teško te nadodaje da je potrebno uložiti izniman trud i zalaganje kako bi bio zamijećen. Mislim da treba početi prvo od sebe, posvetiti se onome što voliš i razviti neku opću etiku rada, a ako time dođe i uspjeh - još bolje. Sve se razvija i gradi postepeno, ništa ne dolazi odjednom. Ljude na neki način treba inteligentno privući, što nije lagano. Danas sve mora biti zabavno, interaktivno ili poistovjetljivo. – govori Nikola.

Što se tiče ilustracije DNA projekta Nikola je prikazao jedno fiktivno igralište koje ima neobične interaktivne elemente, a ljudi su dio te izmišljene platforme kao njezini korisnici. To je jedna zona slobode u kojoj je sve moguće, što je nekako oprečno svijetu u kojem živimo, koji te temeljen na raznim pravilima. Ilustracija ima pozitivnu konotaciju igre i istraživanja.


Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 13.02.2019. u 12:12
Tagovi: dna, ilustracije, BECK'S

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p