LIFESTYLE

Uz Tiranosaur otvoren 9. Zagreb Film Festival!

Slijedi nam tjedan izvrsnih filmova

Deveti po redu Zagreb Film Festival otvoren je večeras u punom kinu Europa projekcijom filma Tiranosaur britanskog glumca i redatelja Paddyja Considinea. Prije projekcije filma održana je ceremonija otvaranja na kojoj su se publici obratili direktor festivala Boris T. Matić te izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

'Devetu godinu zaredom stojimo tu pred vama. Pripremili smo vam osam dana i noći ispunjenih filmskim i popratnim programom. Prikazujemo oko 90 filmova iz 30 zemalja svijeta u osam različitih programa', ovim riječima publici se obratio Boris T. Matić.

'Filmove ćemo prikazivati ovdje u našoj ljepotici, kako volimo zvati kino Europu, te kinu Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru, dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti te Dokukinu Croatia, a dio programa predstavit ćemo i prikazati na Akademiji dramske umjetnosti', rekao je Hrvoje Laurenta.

'Iako ove godine imamo smanjen budžet, vjerujemo da to neće utjecati na kvalitetu programa koji smo pripremili, a ovim putem na podršci zahvaljujem Gradu Zagrebu, našem generalnom sponzoru T-Comu, Hrvatskom audiovizualnom centru te programu Media Europske unije, kao i ostalim sponzorima i medijskim pokroviteljima', dodao je Matić te pozvao gradonačelnika grada Zagreba, gosp. Milana Bandića da otvori festival.

'Drago mi je da vam po deveti put mogu poželjeti da uživate u kvalitetnim filmova u ovom prekrasnom kinu Europa koje smo sačuvali od zaborava', rekao je Milan Bandić i time proglasio festival otvorenim.

Nakon toga dodijeljena je nagrada Albert Kapović; riječ je o godišnjoj nagradi Hrvatske udruge producenata nazvane u spomen prerano preminulog osnivača Hrvatskog audiovizualnog centra koja se dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istaknule svojim radom u polju filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskoga filma. Dana Budisavljević, članica Povjerenstva Hrvatske udruge producenata potom je nagradu uručila Hrvoju Hribaru, sadašnjem ravnatelju Hrvatskog audiovizualnog centra. 'Ovo je bila jako uzbudljiva godina za našu malu audiovizualnu zajednicu:  donešen je Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva koji je ponudio četverogodišnji strateški plan, objavljen je novi zakon o audiovizualnoj djelatnosti, dobivena je bitka s komercijalnim televizijama oko njihovog uplaćivanja sredstava u audiovizualni fond te su uvedene porezne olakšice za  strane filmaše koji žele snimati u Hrvatskoj. U nastojanjima cijele zajednice da filmovi budu bolji i da se snima u boljim uvjetima, potrebna je jedna osoba koja će povesti borbu i biti spremna na kritike i prijetnje. Velika mi je čast da ovu nagradu dodjeljujemo osobi za koju mislimo da tu nagradu uistinu zaslužuje', izjavila je Dana Budisavljević.

Nagrada Albert Kapović dodijeljena je Hrvoju Hribaru radi njegove ključne uloge u definiranju dugoročnih ciljeva i neposrednih zadaća razvoja hrvatskog audiovizualnog sektora.  'Ovu nagradu prihvaćam spremno i siguran sam sam da bi Albert Kapović ovim izborom bio zadovoljan. Zaslužio sam ju  u onih pet sekundi kada sam rekao 'da' i nesmotreno prihvatio posao ravnatelja HAVC-a.  U Hrvatskoj se potom dogodila klima odgovora 'da', kada su to počeli govoriti struka, politika i korporacije te su se time okolnosti za hrvatsku kinematografiju doista počele popravljati', izjavio je Hrvoje Hribar prilikom preuzimanja nagrade.

Festival je potom uistinu i započeo i to projekcijom filma Tiranosaur koji je najavio producent Diarmid Scrimshaw: 'Iznimno mi je zadovoljstvo i čast što je upravo Tiranosaur  dobio priliku otvoriti Zagreb Film Festival. Uživajte u filmu!' Potom je održana projekcija filma. 

Objavljeno: 17.10.2011. u 13:27

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p