SELF

Uživate u gledanju true crime žanra? Evo što psiholozi misle o tome…

Rasprava koja je izazvala mnoštvo reakcija publike
Posljednjih godina popularnost ‘true crime’ dokumentaraca apsolutno je porasla, a posebice otkako je svijet prešao na ‘streaming’ platforme. Netflix, najpopularniji streamer na svijetu, ogromna je riznica ovakvog sadržaja, a upravo je on odigrao ogromnu ulogu u popularizaciji tih jezivih priča koje nerijetko postaju opsesija među velikim brojem gledatelja…

I zaista, zahvaljujući Netflixu, ‘true crime’ dokumentarci postali su žanr sam po sebi, no psiholozi stručnjaci upozoravaju kako gledanje ovakvog sadržaja može biti zabrinjavajuće, a posebice ako svakodnevno, prije spavanja, uživate u ovakvim emisijama. Naime, psihološka istraživanja pokazala su kako često gledanje ‘true crime’ žanra može biti znak da osoba obrađuje vlastitu traumu na prilično štetan način; ‘Uživljavanjem u radnju u kojoj na neki način svjedočimo zločinu, dovodimo se u stanje ‘poznatog’ stoga, ako je vaša ideja opuštanja prije spavanja ‘binganje’ Dahmera ili slične emisije, onda je pravo vrijeme da razmislite zašto vas trauma opušta?’, kazala je Dr. Bryant, poznata američka psihologica.

Zašto nas privlače ljudske tragedije?

Dr. Bryant je također objasnila kako mnoštvo pacijenata koji su već aktivno zatražili psihološku pomoć obožavaju upravo ‘true crime’, a kako i sama kaže, zabrinjavajuće je što gotovo svi to danas smatraju posve normalnim i zabavnim. “Neki od nas odrasli su u situacijama visokog stresa, pa greškom smatraju mir dosadnim. I na kraju dana, kako bi se vratili ‘kući’, moramo se osloniti na osjećaj nelagode''. Kao odgovor na ovaj isječak rasprave stručnjaka koji je podijeljen na TikTok-u, mnogi su započeli razmišljali o vlastitom odnosu s ovom vrstom sadržaja, a ako ste i vi jedni od njih, možda je pravo vrijeme da i vi preispitate vaše ‘streaming’ navike.

Foto: imDB
Objavljeno: 24.06.2023. u 21:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p