LIFESTYLE

Vikend posvećen najboljim ženskim filmovima

U tijeku je fantastičan Ženijalni vikend

Ženijalni vikend 
Razmišljate li kako provesti i ujedno obilježiti aktualni vikend posvećen ženama, sjajan projekt Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača mogao bi vam se učiniti naprosto idealnim.

Naime, u sklopu Ženijalnog vikenda posjetitelji će u 14 gradova i 17 kina diljem Hrvatske moći pogledati neke od najboljih recentnih filmskih ostvarenja, dirljivih i zabavnih priča sa snažnim ženskim likovima u glavnim ulogama. Ova je manifestacija ujedno i početak oživljavanja malih kina, a Kino mreža će bitne i zanimljive datume, uz prigodne popratne sadržaje, nastaviti obilježavati tijekom cijele godine. Cilj je povećati broj posjetitelja u malim kinima, ali i proširiti ponudu na kino repertoaru.
 
 
Ženijalni vikend gledateljima tako donosi pretpremijernu projekciju poljskog filma Ida koji je nagrađen Oscarom za najbolji strani film. Riječ je o snažnoj drami redatelja i suscenarista Pawela Pawlikowskog koja progovara o posljedicama Drugoga svjetskoga rata i antisemitizma u Poljskoj, kroz priču o djevojci koja se sprema postati redovnica. Ida je prošle godine odnjela pobjedu na festivalu u Zadru, a prikazana je na Danu Lux filma u sklopu Zagreb Film Festivala.
 
 
Still Alice (Zauvijek Alice) u režiji Richarda Glatzera i Washa Westmorelandsa, s neponovljivom Julianne Moore koja je za ulogu u ovom filmu nagrađena Oscarom, govori o sretno oženjenoj majci troje djece, uvaženoj profesorici lingvistike kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Kako njena bolest rapidno napreduje, Alice počinje zaboravljati imena svoje djece, kućnu adresu i više nije u stanju predavati.
 
 
Na programu Ženijalnog vikenda je i debitantski dugometražni film Vanje Sviličić Zagreb Cappuccino, koji će se pretpremijerno prikazati kino publici. Riječ je o humornoj drami o dvije najbolje prijateljice, Petri i Kristini, djevojkama u ranim četrdesetima. Petra se razvodi i Kika dolazi iz Kölna u Zagreb pružiti joj utjehu i potporu. Uz nekoliko šalica kave i preko večernjeg izlaska upoznajemo njihove strahove, terete, njihovu samoću i nesigurnost. Scenarij potpisuju Vanja Sviličić i Ognjen Sviličić, a glavne uloge igraju Mila Elegović i Nela Kocsis.
 
Na programu je još jedan domaći naslov, Ljubavna odiseja, gorko-slatka dokumentarna komedija o 20 godina ljubavnih (ne)uspjeha redateljice Tatjane Božić – još jedan dodatni razlog da će gradska kina budu središte društveno-kulturnog života ovogodišnjeg Dana žena.
 
Od ostalih naslova gledatelji će moći birati i između eksplozivnog i emotivnog ostvarenja Mommy redatelja Xaviera Dolana. Riječ je o filmu koji govori o majčinskoj ljubavi, mladenačkom buntu i svim pogreškama koje uslijed toga nastaju. Film Dva dana, jedna noć s Marion Cotillard u glavnoj ulozi, u režiji braće Dardenne, napeta je socijalna drama o ženi koja ima svega dva dana da uvjeri svoje kolege da se odreknu svoje povišice kako ona ne bi izgubila posao.
 
 
Latvijski film Mama, volim te zabavan je naslov za mlađu filmsku publiku, za koji režiju potpisuje Janis Nords. Glavni protagonist filma je 12-godišnji Raimonds koji je jednom prilikom sakrio lošu školsku ocjenu zbog čega je upao u vrtlog laži koji se oteo kontroli. Mama, volim te uzbudljiva je priča o iscjeljujućoj snazi istine.
 
 
 
M.M.
Foto: Press
Objavljeno: 07.03.2015. u 13:11
Tagovi: film

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p