KULTURA

Vjenčane fotografije koje zaustavljaju vrijeme

Iza objektiva: De Botanika Weddings
De Botanika Weddings
Josipa ima pogon na kofein, život raspoređuje po tekicama i uvijek gleda u kadrovima. Josipa je glasniji dio dueta koji puno priča i radi propuh gestikuliranjem. Kad nije fotografkinja onda je u pohodu na sve, od kuhanja do administracije. U pravilu je obična cura s neobičnim poslom.

Luka organizirano drži glavu u oblacima, uvijek ima sve pod kontrolom na najvedriji mogući način. Kreativnost pronalazi u klasici, a inspiraciju u stalnom promatranju. Zaljubljen je u sve vrste vode - rijeke, mora, potoke i jezera, kiša ga ne oduševljava. U ovoj priči, Luka je neobičan dečko s neobičnim poslom. Josipa i Luka zajedno čine De Botanika Weddings, fotografski duo čiji je produkt, paaa... Čista fantazija. Uočit ćete isto zagledate li se u portfolio ovog dinamičnog para. Eterično, pastelno, nedvojbeno romantično, bezvremenski, atmosferično, sa širokim osmijehom i dubokom emocijom, jednako kao što mirisi kolača vraćaju u djetinjstvo, fotografije Josipe i Luke zaustavljaju vrijeme.

de botanika weddings

Josipa i Luka


Fotografijom su se počeli baviti svaki za sebe, u različitim periodima. Luka je prije desetak godina jednostavno kupio fotoaparat. Josipa mu se priključila tek na fakultetu, ali s analognim fotoaparatom. Dok je Luka polako ulazio u svijet komercijalne i modne fotografije, te iz puke zanimacije polako stvarao karijeru, Josipa je izvlačila role uspjelih i neuspjelih filmova u fakultetskoj crnoj komori. U nekom trenutku su zamijenili uloge i oboje stekli jednako iskustvo, digitalno i analogno. Budući da su oboje po profesiji umjetnički nastrojeni, Josipa kao produkt dizajner i kostimograf te Luka kao kipar, fotografija se činila kao logična nadogradnja postojećim vještinama. S vremenom je interes za fotografijom postao dominantan, a izbor buduće karijere neupitan. Kako ih je fotografija dovela do domene vjenčanja? Kao i većinu njihovih kolega, sasvim slučajno. Luka je radio na projektu u koji je Josipa dolutala kao turist i ispostavilo se da su dva para očiju kreativnija od jednog. Uvelike je pomogla činjenica da se njihova estetika iznimno razlikuje, stoga uvijek primjećuju različite stvari i dokumentiraju ih na nimalo sličan način. Postali su duo ne zato što su slični, već baš zato što su različiti. Prvo vjenčanje je došlo preko poznanika i u kažu kako im je u retrospektivi vrlo smiješna činjenica da su se dvoumili oko fotografiranja vjenčanja. Nakon prvog, došlo je drugo, treće, četvrto, a 'Photography' je postalo 'Weddings'.

de botanika weddings
de botanika weddings
Od tada do danas, Josipa i Luka nisu imali dva slična radna dana u karijeri. Svako vjenčanje odiše dinamikom, srećom i vatrometom osjećaja. Isto tako, svako je vjenčanje pomno isplanirano, s rasporedom i podjelom uloga. Ponekad originalnost fotografija donosi sama lokacija vjenčanja, vjenčanica ili koncept vjenčanja. Ponekad vjenčanje bude netom prije oluje, te svjetlo odigra veliku ulogu u atmosferi same fotografije. Ponekad se jednostavno sretnu s drugom kulturom ili religijom i budu prisiljeni fotografirati izdaleka, bosonogi, u bazenu ili pak s visine. Originalnost u fotografiranju vjenčanja dolazi sama od sebe, na kraju krajeva, to je dio kreativne industrije. U takvom tipu kreativnog izražavanja, parovi su ti koji odabiru.

''Vjenčanje je najljepši nekontrolirani kaos koji ćete doživjeti. Prvi pogled, očeve suze, drhtanje, iznenađene djeveruše, prvi poljubac i nećakinje koje se skrivaju. Pun spektar emocija, uvijek iste, a uvijek različite. Ne postoje nebitni trenuci. Kroz cijeli dan vjenčanja, mladenci i svi s popisa gostiju postaju vrlo ranjivi ispred naših fotoaparata. Imamo prilike vidjeti raspon emocija od histeričnog smijeha do iskrenih suza. Mimo vrlo očitih emocija, uvijek pokušavamo dočarati samu atmosferu tog dana. Dočaravanje atmosfere je kao slagalica, velika slika je jednako bitna kao najsitniji detalj. Kišne kapi u moru, zvonik stare crkve, slučajni promatrači, jato ptica u jesen, lavanda i ružmarin, sve su to detalji koji uz portrete i emocije dočaravaju cjelokupnu sliku dana. Bitno je primijetiti bitno.''

de botanika weddings
de botanika weddings
de botanika weddings
de botanika
Kako izgleda tipičan radni dan u uredima De Botanike? Priprema, pune baterije (doslovno i figurativno) i sve radne komponente na svom mjestu. Haljine, cipele, košulje u funkciji radnih odijela, prije toga mnogo glačanja. Šminka. Frizura. Printanje rasporeda. Zadnja provjera i ključ u auto, čekanje vlaka, čekanje glisera... Na lokaciji vjenčanja, prolaženje rasporeda s mladencima. Luka nerijetko odlazi s dečkima, Josipa s curama, no uvijek su u dosluhu. Od prve fotografije do zadnje, kažu, vrijeme proleti. Razlog tome su i nekonvencionalna vjenčanja, potpuno suprotna od onih tradicionalnih hrvatskih, koja Josipa i Luka imaju prilike često fotografirati. Njihovi su parovi često različitih kultura i vjeroispovijesti, pa mogu reći kako trenutno više različiti dijelovi svijeta dolaze k njima, nego što oni odlaze u razne kutke svijeta. S obzirom na rastući trend vjenčanja na našoj obali i otocima, samo ove sezone ispred objektiva De Botanika Weddings su se našli parovi iz Texasa, Dubaija, Londona, Amsterdama, Singapura, Bergena...

Par Nikona, par Sigminih i Nikkor objektiva i nekoliko filmskih rola. Toliko otprilike zahtijevaju najmagičnije fotografije s potpisom Josipe i Luke. Bez trikova, bez poziranja, iskreno i nepretenciozno. Baš kao što ljubavi u njenoj najčišćoj formi i dolikuje.  

de botanika weddings
de botanika weddings
de botanika weddings
de botanika weddings
de botanika weddings
de botanika
Foto: De Botanika Weddings
Objavljeno: 21.10.2016. u 13:37

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p