MATEA MARTEK

Vjenčane fotografije protkane poezijom i atmosferom

Iza objektiva: Ivana Patarčić
Ivana Patarčić
I
vana ne može bez kave, voli indie glazbu, hot yogu i more. Motori joj nisu strani, obožava putovanja i spontane susrete gotovo jednako kao i ljetne večeri. Tu su negdje na ljestvici omiljenih životnih radosti i čokolada, voće, falafel wrapovi. Sretnete li je negdje, vrlo je vjerojatno da će biti ovijena u minimalistički dizajn, kao i to da će oko vrata imati svoj Canon ili Fuji.


Ivana Patarčić je i djevojka koja je sa svojih 20 godina bez promišljanja slijedila dečka u Irsku. No, prije svega je nabrojenog u njenom životu postojala fotografija. Uvijek zainteresirana za ovaj oblik kreativnosti, Ivana je još u osnovnoj školi otpočela svoju fascinaciju. Skupljala bi fotografije iz godine u godinu, od petog do osmog razreda, izrađivala ih ne bi li kasnije vidjela koliko su se svi promijenili. U srednjoj je školi pak potajno, umjesto na odbojku, odlazila u Dom tehnike i provodila sate u crnoj komori. Usprkos velikoj ljubavi, studij ju je odveo u smjeru prava i ekonomije, no onda, korak do upisa magisterija ekonomije, upisala je studij fotografije u Dublinu.

Ivana Patarčić

Ivana Patarčić

''Tijekom studija fotografije, one aspekte fotografije koji su me najviše zanimali - gdje su spontanost, emocije i različitost u glavnoj ulozi, nisam mogla naći u modnoj fotografiji no našla sam u vjenčanoj fotografiji. Ekipa s faksa redom su kreativci koji su kasnije otvorili svoje tvrtke, a cijelo vrijeme smo se podupirali, posebno kad je bilo najbitnije. Pokrenuti posao u drugoj državi bilo je poprilično teško, ali sam ponosna na svaki dosadašnji korak'', otkrila nam je o svom ulasku u vjenčanu fotografiju Ivana.

Uzdasi oduševljenja obitelji, zagrljaji, poljupci i suze koje se događaju na svakom koraku ono je s čime ju je u potpunosti kupila vjenčana fotografija, odnosno njen novi poziv. Odlazak kući nakon završenog fotografiranja koji ne može proći bez zagrljaja bar desetak članova obitelji i prijatelja, dodatni je bonus, kaže. Ivanin personalizirani pristup, entuzijazam, povjerenje koje potiče te opuštenost prije, za vrijeme i nakon vjenčanja njeni će klijenti uvijek cijeniti, jednako kao i Ivaninu poetičnu i atmosferičnu estetiku. Ishodište u modnoj fotografiji na njenim je fotografijama uočljivo, a na upit o svojoj estetici reći će vam kako prirodnim svjetlom pokušava iskoristiti ono najbolje što joj dan i par pružaju. Najsretnija je, nastavit će, kada par stvori atmosferu koja zaista opisuje njihove karaktere.

Ivana Patarčić
Ivana Patarčić
Ivana Patarčić
Premda je bit svakog vjenčanja zajedništvo i ljubav, a repertoar odjeće, hrane i ceremonije poznat, svako vjenčanje i svaki par ipak nose nešto novo i jedinstveno. Zadaća fotografa je to uvidjeti, jer tada inovativnost i originalnost ne izostaju. Ivana naglašava kako su dosljednost svom stilu i estetici uživo i online jako bitni i ono su što se prepoznaje kod fotografa. Nakon toga slijedi samo dobar razgovor i razumijevanje kao preduvjeti za najbolje iskorišteno vrijeme i dobre fotografije.

''Najviše volim ljudski moment u tome svemu, to je prava refleksija mene. Često su mi na umu riječi Roalda Dahla koje idu nešto kao: 'Ako imate dobre misli one će sijati s vašeg lica kao zrake sunca i uvijek ćete izgledati krasno.' To je tako jednostavan moto, a koliko god se mi trudili komplicirati život, on je ipak tako divno i moćno jednostavan. To pokušavam uhvatiti svojim aparatom. Esencija fotografije za mene je stvarati nešto osobno i iskreno, što ja ulažem više u odnose s parovima vidim da dobivam i osjećam sve više.''

Ivana Patarčić
Ivana Patarčić
Ivana Patarčić
Ivana Patarčić
Osobnošću i iskrenošću definitivno su natopljene fotografije ove Hrvatice s irskom adresom. Tihi trenuci između dvoje ljudi, oni glasni i euforični, slučajni pogledi u kojima se skrivaju priče i priče, šaputanja i smijeh... Sve su to momenti koje je dosad vješto uhvatila talentirana fotografkinja koja je odlučila slijediti svoju ljubav, u svakom pogledu. Da je slijedila i svoju karijeru, dokazuju angažmani u raznim krajevima Irske, u Engleskoj, Poljskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj, dok konstantna želja za još daljim krajevima gleda iz prikrajka i čeka doći na red da bude ostvarena. Kad je pak riječ o najneobičnijim vjenčanjima koje je fotografirala, Ivana izdvaja jedno od posljednjih, ono mladog veganskog para održano u stakleniku. A Ivanina najdraža fotka? Jedna koju je opalila u špilji na koju je slučajno našla u svom najdražem dijelu Irske - Dingleu.

Ivana Patarčić
Ivana Patarčić
''Kako je Hrvatska po mnogočemu slična Irskoj, od veličine, populacije, temperamenta ljudi do kulture i religije, i vjenčanja su dosta slična. Irci su poput Hrvata, topli, opušteni i puni ljubavi. Ipak, osjećaj multietničnosti stvara drugačije poglede na ceremonije. Vjenčanja su unazad par godina postala osobnija i originalnija, a prate ih različite vrste obreda. Prije godinu i pol Irska je dozvolila vjenčanja na puno lokacija gdje je to do tada bilo nezamislivo (Dublin ZOO, Botanički Vrt, različiti parkovi, nadomak stijena itd.).Trenutno se moj broj crkvenih vjenčanja izjednačio s drugim vrstama obreda, poput humanističkih i spiritualnih obreda. Jako je lijepo doživjeti osobni pristup mladenaca kroz odabir pjesama, izreka, odlomaka iz najdražih knjiga, paljenje svijeća od članova obitelji ili posvećivanje prstenja od strane svakog gosta na ceremoniji. Još jedna različitost u vjenčanjima su i govori, uvijek ih je najmanje četiri i nabijena su fantastičnom energijom i emocijom. Kroz njih gosti uvijek saznaju kako se par upoznao i zavolio, i to je prilika za razbiti led humorom. Cijenjenost fotografa ovdje je i jedan od bitnih razloga zašto sam se počela baviti ovim poslom. Zajednica fotografa je nešto što mi daje puno motivacije i sigurnosti jer se često družimo i pomažemo, zajedno idemo na putovanja i izlete'', ispričala nam je Ivana o razlici u običajima i u industriji vjenčanja u Irskoj i Hrvatskoj.

Ivana Patarčić
ivana patarčić
Ivana Patarčić
Kad je riječ o trikovima kojima opušta ljude pred svojim, za mnoge, zastrašujućim aparatom, Ivana u rukavu nema ništa drugo doli vlastite opuštenosti, simpatičnosti i topline koju servira već s prvim razmijenjenim mailovima. A Ivanin trik za obožavanje života? Izrazito jednostavan i dobro poznat, no poželjan za čuti i po milijunti put. Ne pravi kompromise kad je riječ o onome što voliš. Zgrabi svoju strast i ne mijenjaj je za sve ekonomije i prava svijeta. A potom kreni i na ono putovanje kamp kućicom po Europi o kojem već dugo sanjaš.

Ivana Patarčić
ivana patarčić
Ivana Patarčić

Foto: Ivana Patarčić
Objavljeno: 18.01.2017. u 12:41

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p