LIFESTYLE

Vodimo vas na 13. Zagreb Film Festival!

Osvojite ulaznice za projekcije filmova

zff 
Danas, 14. studenog, započinje 13. izdanje Zagreb Film Festivala, koje će do nedjelje 22. studenoga, svim filmoljupcima ponuditi izbor atraktivnih filmskih ostvarenja na starim, dobro poznatim lokacijama: u kinima Europa i Tuškanac, MSU, Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC. 

U kinu Europa posjetitelji će, uz dječji program Žuta Bibijada by RBA, moći pratiti glavni program, tj. dugometražne igrane filme koji se ove godine natječu za glavnu ZFF-ovu nagradu, Zlatna kolica. Ovog je puta u taj program uvršteno rekordnih 14 naslova iz cijeloga svijeta, od Skandinavije do Pacifika, od čega njih 13 u konkurenciji. Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje i laureate najznačajnijih svjetskih festivala: venecuelansko ostvarenje Izdaleka Lorenza Vigasa ovojilo je Zlatnog lava na venecijanskoj Mostri, brazilski Neonski bik na istom je festivalu nagrađen Posebnom nagradom žirija u programu Horizonti, dok je napeti mađarski triler na temu holokausta Saulov sin debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojio u Cannesu čak tri nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais. I egzotični australski film Tanna, premijerno prikazan u Veneciji, ove će se godine utrkivati za glavnu festivalsku nagradu. Tu je i niz drugih pažljivo probranih filmova, a kako biste se snašli i u bogatom programu ZFF-a pronašli svoje favorite, donosimo vam vodič programa po danima, a uz to vas vodimo i na projekcije!
 
 
Želite li u ponedjeljak, 16. studenog pogledati film Ja, Earl i umiruća koji je na rasporedu u 21.30 sati ili film Naša svakodnevna priča koji je na rasporedu u utorak, 17. studenog u 19 sati, ispod ovog članka ostavite komentar sa svojim imenom, prezimenom, mailom i filmom kojeg želite pogledati! Darujemo vam 2 x 2 ulaznice, a nagradna igra traje do ponedjeljka u podne, kada ćemo dobitnike i objaviti! Dobitnici svoje ulaznice podižu na dan projekcije, najkasnije pola sata prije projekcije na festivalskoj blagajni (Cvjetni trg, drvena kućica).
 
 
Vodič kroz glavni program po danima

NEDJELJA je na ZFF-u obiteljski dan...
Je li utjecaj zajednice na život pojedinaca presudan ili neki ljudi imaju moć promijeniti drevne običaje, provjerite u 19 sati u filmu Tanna , svojevrsnoj plemenskoj verziji Romea i Julije i prvom filmu snimljenom na otočju Vanuatu, u kojem glume naturščici iz otočkog plemena Yakel. Istoga dana u 21:30 na rasporedu je Obiteljski film u režiji Olma Omerzua. Film počinje kao ultimativna tinejdžerska fantazija o svijetu bez roditelja – otac i majka, dobrostojeći Česi odlaze na krstarenje i ostavljaju sina i kćer tinejdžere same kod kuće, a kasnije se pretvara u crnohumornu priču o obitelji u kojoj sve što može poći po krivu – polazi po krivu. Zanimljivo je da niz obiteljskih nezgoda uključuje i nestanak obiteljskog psa Otta negdje u moru kod Uskršnjih otoka, a potom njegove avanture postaju zaseban dio filma.

U PONEDJELJAK se misli samo lijepe stvari...
uz francusko-američki feelgood val. U 19 sati zabavlja nas Novi klinac u kojem ćemo se još jednom podsjetiti koliko je teško steći titulu najvećeg kulera u razredu, ali i otkriti zašto se baš najmanje kul klinci ponekad najbolje zabavljaju, a u istom tonu ostajemo i u 21:30 sati kad se prikazuje Ja, Earl i umiruća kojem su dvije nagrade sa Sundancea dovoljna preporuka.

U UTORAK i ČETVRTAK ne morate odjenuti svečanu toaletu i leptir-mašnu...
ali možete se polako početi pripremati za dodjelu Oscara, jer u programu su tih dana četiri europska kandidata za Oscara za najbolji film na stranom jeziku: bosanskohercegovački (Naša svakodnevna priča), mađarski (Saulov sin), češki (Kućna njega) i danski (Rat). Osim toga, na glavnu projekciju Naše svakodnevne priče, bh. kandidata za Oscara u utorak stiže brojna ekipa filma, predvođena redateljicom Ines Tanović i glumcima, Uliksom Fehmiuom, Emirom Hadžihafizbegovićem, Jasnom Ornelom Bery.

SRIJEDA je dan za laureate...
koji na ZFF u 21:30 donosi pobjednika Venecije 2015., venezuelanski film Izdaleka u režiji Lorenza Vigasa te u 19 sati Vrapce, islandsko-dansko-hrvatsku koprodukciju koja, nakon Chicaga, San Sebastiana i Varšave u trenutku dok ovo pišemo vjerojatno osvaja još jednu festivalsku nagradu. Spomenimo da ćete u Vrapcima, osim islandskog glumačkog bogaIngvara E. Sigurdssona s kojim ćemo se družiti u Zagrebu, u jednoj od uloga prepoznati i našeg Radeta Šerbedžiju.

Prije no što se u SUBOTU proglase pobjednici, a u NEDJELJU festival zatvori...
u petak je vrijeme za Neonskog bika, još jedan latinoamerički film koji je nagrađen u Veneciji (Horizonti) za koji se kritika jednoglasno slaže u jednome – riječ je o posve drugačijem filmu koji otkriva lice Brazila kakvo dosad nismo imali prilike vidjeti, te poetsko filmsko ostvarenje Susret vjetrova u kojem estonski redatelj Marti Helde koristi pokretne slike kako bi rekonstruirao neka davno izgubljena sjećanja...
 
zff   
 
Foto: PR
Objavljeno: 14.11.2015. u 18:04

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p