LIFESTYLE

"Volim se igrati pred kamerom, volim taj intenzitet rada!

Intervju: Marija Škaričić
Na 61. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, hrvatska glumica Marija Škaričić osvojila je nagradu "Shooting Stars", istu onu koju je prije godinu dana primila Zrinka Cvitešić. Crvenim tepihom se prošetala u elegantnoj haljini u stilu 50-ih godina, dizajnerice i stilistice Zdravke Ivandije. Iako priznaje da i nije neki modni freak te da o modi ne voli razgovarati, spremno nam je odgovorila na nekoliko pitanja vezanih uz uspješnu glumačku karijeru. Marija je izrazito simpatična, nepretenciozna i talentirana te se nadamo kako će dodijeljena nagrada skrenuti pažnju na njen rad i van granica Hrvatske.

Uvrštena si među deset najboljih mladih europskih glumaca i glumica. Što ti znači ovo priznanje?

Veseli me što ću imati priliku upoznati neke ljude koje bez ovog projekta vjerojatno nikad ne bih. Ovo priznanje je zaista zanimljiva stvar jer nije samo u pitanju dodjela nagrade nakon koje ideš kući, već je Shooting Stars projekt koji je dobro smišljen i organiziran i glavna mu je zadaće predstaviti mlade glumce određenom broju profesionalaca iz svijeta produkcije i castinga, svratiti pažnju na njih. U određenom mi je smislu izazov jer nisam naviknuta sebe predstavljati i obavljati razgovore u tom smislu i zapravo sam znatiželjna. 

Za priznanje si izabrana na temelju posljednje uloge u Matanićevom filmu "Majka asfalta". Kako je bilo snimati ovaj film?

Vrlo lijepo i vrlo zahtjevno. Ja volim snimati filmove, naravno one koji mi se sviđaju, u kojima pronađem nešto što mi je blisko i inspirativno a ovaj mi je film baš to ponudio. Radila sam s ekipom koja zna svoj posao, počevši od redatelja, kolega glumaca, direktora fotografije i svih ostalih, što je jako bitno. To me opušta, daje mi osjećaj sigurnosti i to mi je potrebno za dobar rad. Bilo je i jako naporno, užasno hladno i neke su noći bile na rubu izdržljivosti ali kad sam zadovoljna načinom rada, sve je lakše i nakraju zaboravim sve poteškoće.

Za ulogu si nagrađena i Zlatnom Arenom u Puli. Osim Pule nagrađivana si u Sarajevu, kakav je osjećaj dobivati nagrade po festivalima?

Priznanje je lijepo dobiti. Samo mi se sve više čini da se radi o tome kako samu sebe doživljavam, sve drugo je izvanjski poticaj koji  postaje nezdrav ako je jedini kriterij i motivacija. Tako da, nagrade su super dobrodošle ali pod uvjetom da osjećam tlo pod svojim nogama.


marija_sk-1.jpg

Koja je bila najzahtjevnija uloga za koju si se pripremala i zbog čega je bila najzahtjevnija?

Ne bih mogla izdvojiti samo jednu, različite uloge u različitim uvjetima imale su i različite zahtjeve. Možda uloga narkomanke u filmu "Ta divna splitska noć" koji mi je bio prvi veliki filmski posao i zaista težak zadatak. Tu sam bila prvi put prilično hrabra glumica. 

Pročitala sam da si na ADU primljena iz trećeg pokušaja, znači odustajanje nije dolazilo u obzir?

Zapravo jest, taj treći put sam prije prijemnog sama sebi rekla da će taj put biti i zadnji i ako me ne prime, nema više pokušaja.

Probala si sve, kazalište, film i serije. Koja forma ti je najdraža i zašto?

Film. Volim se igrati pred kamerom, volim taj intenzitet rada, činjenicu da za određenu scenu imaš samo taj jedan jedini dan i nikad više. To me jako razbudi i koristim svaki trenutak da dam sve što tada imam. Volim i osjećaj velike obitelji koja se dogodi na filmskom setu. Kazalište mi je također uzbudljivo ali na jedan drugi način. Svladati pozornicu je veliki izazov i voljela bih se malo više time baviti.

Koje kolege i kolegice posebno cijeniš i s kime bi voljela surađivati?

Ima ih puno, zaista. Imamo jaku glumačku ekipu u Hrvatskoj koje može raditi bilo gdje is bilo kim. Zapravo, ima ih toliko da ako krenem nabrajati, nekoga ću sigurno izostaviti pa bolje da ostanem na ovome...

Većina glumaca i glumica ima nekog redatelja s kojim bi jako voljela surađivati, tko je tvoj?

To mi je isto teško reći, ima toliko zanimljivih i darovitih redatelja da je prostor za maštu ogroman. Ali evo, ako baš moram birati, voljela bih proći proces kroz koji Mike Leigh vodi svoje glumce, sa poslovično sjajnim rezultatima.

marija_skaricic_2_photo_by_mare_milin.jpg

Kakva si kad je moda u pitanju? Smatraš li se trendsetericom? Glumice su poznate po zanimljivom stilu pa kakav je tvoj?

Nisam naročito zainteresirana i sve sam samo ne trendseterica. Uglavnom volim udobnost pa se tako i odijevam, jednostavno i udobno. Kad su u pitanju svečanije prilike, sklona sam čistim i opet jednostavnim linijama i nekoj nježnoj eleganciji. Kad glumim, obožavam kad od mene naprave nešto što sa mnom nema nikakve veze ali rijetko imam priliku za to. Onda se pretvaram u nekog drugog za kratko vrijeme i to mi je jako zabavno. Snimala sam jednu seriju u kojoj sam stalno hodala u štiklicama i minicama, imala odličnu šminku i frizuru i nauživala se hodati uokolo potpuno drugim hodom i izrazom lica.

Tko je najbolje odjevena Hrvatica po tvome mišljenju?

To vam ne bih znala reći. Poznajem puno žena čiji stil volim i koje dobro nose ono što izaberu, a većina njih nema na sebi nikakvu medijsku pažnju.

U čemu ćeš provesti zimu? Koji su tvoji nezaobilazni komadi?

Znam da su već svima dosadne, ali jedva da se skidam iz svojih Uggsica. Obožavam ih u ovim zimskim mjesecima. Zaljubljena sam u jednu vestu, traperice i šal i svoju Ck zimsku jaknu. U toj sam kombinaciji najopuštenija.

marija_skaricic_3_photo_by_mare_milin.jpg

Patiš li na marke? Koji je najskuplji komad koji posjeduješ?

Ne patim pretjerano na marke ali sam sklona skupljemu, što je je. Volim lijepe, kvalitetne stvari i ponekad padnem na ime, da budem iskrena. Koji je komad najskuplji koji imam, e, to mi je stvarno malo neprimjereno dijeliti s vama. Ne gušim se u novcima pa takvih komada nemam u velikim količinama, ali kad se u nešto takvo zaljubim, onda to i kupim.

Pratiš li hrvatski dizajn? Možeš li izdvojiti svoje najdraže dizajnere?

Nedovoljno ga pratim da bih imala prave favorite. Primjećujem zanimljive i darovite ljude i imam osjećaj da se zbivaju neke fine stvari.

Da možeš postati nečije dizajnersko ime, svjetsko ili naše, za koja bi se odlučila i zašto?

Iskreno, nemam pojma. O filmu, kazalištu, ulogama i glumačkim procesima mogla bih vam dugo pričati, tu sam doma. Kad je ova tema u pitanju, imam jako malo za reći. Pomalo mi je krivo da je tako ali što ću, takva sam vam ja... 

Ana Bacinger

photo: Mare Milin

index.hr

Objavljeno: 16.02.2011. u 14:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p