LIFESTYLE

'Volim vidjeti ženu u dimijama'

Intervju s mladim glumcem splitskog HNK, Slavkom Sobinom
-->-->-->--> -->-->-->-->-->-->

Kada čitate životopis Slavka Sobina zadivi vas koliko je mladi 25-godišnji glumac postigao u svojoj karijeri. Nakon što je završio studij glume u Los Angelesu, na 'American Academy of Dramatic Arts', Slavko je glumio u poznatim kazališnim predstavama u Splitskom GKM-u, Splitskom HNK-u, Teatru&TD,  te u popularnim hrvatskim televizijskim serijama kao što su Hitna 94, Zauvijek susjedi, Ne daj se Nina, Ponos Ratkajevih i Dobre namjere. Trenutno sprema predstavu 'Ribarske svađe' u sklopu 'Splitskog ljeta', a nedavno je postao i zaštitino lice nove muške modne marke Damien's. Martina Vrbos odabrala ga je za svog bivšeg dečka u spotu za pjesmu 'Ostaješ sam', a mi smo s njime odlučili porazgovarati o  iskustvima u glumi i naravno, modi.

oh_kako_je_lijepa_panama.jpg

 

Kada se javila ljubav prema glumi i kako ste odlučili školovati se u L.A.-u?

Ljubav prema glumi se javila još u osnovnoj školi, ali tek sam u srednjoj krenuo u Gradsko Kazalište Mladih u Splitu. Kroz par predstava tamo sam shvatio da se jedino u glumi u potpunosti nalazim. L.A. se dogodio nekako slučajno. Otišao sam na audiciju jer se održavala u Londonu, a tek kad sam saznao da sam prošao, shvatio sam da bi to stvarno mogla biti jedna od mojih opcija. Tako da je odlazak više bio na varijantu 'A zašto ne probat?', nije tu bilo puno razloga i vaganja.

Kakvo je bilo to iskustvo? Kako izgledaju audicije u Hollywoodu?

Sjajno iskustvo, četiri godine odrastanja u potpuno drugačijoj okolini, s jedne strane bio sam  neovisan, a s druge strane zaštićen zbog potpune podrške roditelja. Mnogo toga sam tamo naučio o glumi kao umjetnosti i o glumi kao businessu. I o sebi naravno. Hollywood je puno veće tržište od Hrvatske, audicija ima puno više, ali i glumaca. Ja sam na audicije mogao ići samo kratki period između svršetka studija i povratka u Hrvatsku, zbog vrste vize koju sam imao, tako da još nisam znao koji je moj fah, što mi leži, a što ne leži, na kakve uloge mogu 'pucati' bilo to fizički, po nekoj zrelosti ili nekom drugom faktoru. Tako da sam audicije gledao samo kao priliku da glumim, da nešto pokažem i pokušam, da naučim još jedan monolog, istražim još jedno područje. Zbog toga mi je žao što kod nas nema više audicija, da glumci koji trenutno ne rade bar na taj način mogu trenirati sebe i održavati 'kondiciju'.

Koga ste sve u Hollywoodu imali priliku upoznati i tko vas je najugodnije iznenadio?

Često smo imali goste predavače kao što su Gena Rowland ili William H. Macy. Gena nam je držala i govor kad smo diplomirali, njezina unuka je bila sa mnom na klasi, tako da je njezin govor bio topao i iskren. Kad te u 'stvarni' svijet otprati ni manje ni više nego majka prve Hollywoodske 'kraljevske obitelji' (ona i John Casavettes su originalni Brangelina) to pamtiš zauvijek.

by_sime_eskinja.jpg

 

Glumili ste i u hrvatskim 'sapunicama', što mislite o onima koji ne odlaze u te vode jer to smatraju 'ispod svog nivoa'?

Iskreno, nikad nisam od kolega čuo tako drastičnu izjavu, istina, ima onih koje ta strana posla uopće ne zanima i to je potpuno razumljivo. Kazalište se toliko razlikuje od snimanja sapunica da je potpuno logično da ne moraš imati interes za oboje. Radi što voliš, ali nikad ne reci nikad. Ja pronalazim užitak i u jednom i u drugom.

Kako se nosite sa kritikama? Čije mišljenje najviše cjenite?

Cijenim svačije mišljenje ukoliko je ono konstruktivno i dobronamjerno. Isto vrijedi i za kritiku. Mislim da treba proći puno godina u ovome poslu da bi se došlo do one faze kada možeš reći 'Ma, baš me briga za kritike'. Ja se kao mladi glumac oslanjam na to da će mi dobra kritika donijeti slijedeću ulogu. 

S kojom svojom ulogom biste se najviše mogli poistovijetiti i zašto?

S ulogom Producenta u predstavi «Casting Hunger Artist» Post Theatra, izvedenoj u &Tdu. Riječ je o ulozi mladog čovjeka koji dolazi u Hrvatsku nakon školovanja u Americi i pokušava se snaći u razlikama tih dvaju svijetova. Dok sam radio predstavu, proživljavao sam potpuno istu situaciju.

Koja Vam je uloga bila najveći izazov?

Kositreni Vojnik. To mi je bila prva uloga nakon povratka u Hrvatsku. Nema to toliko veze s ulogom, koliko s tim da sam zbog okolnosti bio jako nesiguran, silno sam se htio dokazati, pronaći svoje mjesto u glumačkim krugovima, bojao sam se svake greške i rizika. Znam da to sad zvuči jako djetinjasto i glupo, ali tada sam bio takav. Ipak, naučio sam da si to nikad više ne smijem dopustiti, ni privatno ni na sceni.

slavko_damiens.jpg

 

Smatrate li se modno osvještenim muškarcem? Pratite li trendove?

Uf, prije modno onesvještenim. Nisam baš dosljedan nikakvom stilu i trendu, jedan dan ću hodati gradom kao klošar, a drugi dan otići ću na plac u sakou. Ali vjerujem da se trendovi za muškarce ne mijenjaju pretjerano, klasika i stari Hollywood su i dan danas odraz sofisticiranosti i markantnosti.

Kakav stil preferirate, a kakav stil volite na ženama?

Preferiram neopterećenost. Volim kada sve izgleda kao da je nabačeno u pet minuta, ali eto, baš je slučajno super ispalo. Ja sam onako malo dug i mršav, pa postoji rizik da izađem van i izgledam kao glista ili kao najlonska vrećica na buri, pa nastojim malo paziti što kombiniram. Uži jeans, neka jednostavna majica i jakna od odijela ili prsluk, starke, to je više manje to za mene. Volim vidjeti ženu u dimijama.

Snimili ste modnu reklamnu kampanju za Damien's, volite li se naći u ulozi modela?

Ha, ha. S obzirom da mi je Damjan otvoreno rekao na snimanju da me uzeo baš zato što 'nisam baš lijep, nego nekako čudan' nisam siguran da ću plivati u tom smjeru.

Kakvi su Vam planovi za ljeto, putujete li nekamo?

Ljeti se držim naših otoka i kuće u Sevidu od najbolje prijateljice u kojoj nemamo ni struje ni vode, ali imamo Monopoly i plažu pred nosom i to nam je dovoljno. 

Kakvi su Vaši daljnji planovi, pripremate li se za neku novu ulogu?

Trenutno pripremam 'Ribarske svađe' u režiji Vinka Brešana za Splitsko ljeto. Imam i par gostovanja s teatrom Merlin. A nakon toga će mi neko vrijeme najbitnije biti da ne izgubim baš svaku partiju u Monopolyju.

 

Tina Bačić

Objavljeno: 02.07.2009. u 20:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p