LIFESTYLE

Volite li rockabilly?

Donosimo intervju s organizatorima Tear It Up rockabilly festivala

I ove će se godine u Medulinu održati Tear It Up! rockabilly festival koji započinje večeras, a traje sve do ponedjeljka. Treći po redu festival ugostit će brojne obožavatelje ovog specifičnog žanra najpopularnijeg u pedesetim godinama u Americi, no žanra koji i dan danas ima puno svojih obožavatelja. Uz brojan glazbeni program, na festivalu će posjetitelji uživati i u specifičnom stilu odijevanja i američkim oldtimerima. Uz to, na festivalu će djevojkama frizure raditi i poznata Nina Butkovich Buden koja radi u najpoznatijem vintage salonu Nina's hair parlour. Organizatori festivala Ana i Adam ispričali su nam sve zanimljivosti vezane uz ovaj otkačeni festival!

 

Kako je nastala ideja da u Hrvatskoj napravite ovaj festival?

Ideja da u Hrvatskoj napravimo festival je nastala zbog naših čestih putovanja na slične festivale u inozemstvu. Smatramo da Hrvatska ima puno više stvari za ponuditi nego neka od mjesta koje smo posjetili do sada, pogotovo zbog lijepog krajolika i našeg poznatog gostoprimstva!

l_fa1dfb007a0fb8b84ad5664d96fe46bd.jpg

Ovo je treća godina festivala, kakva je bila druga u odnosu na prvu? Očekujete li puno ljudi?

 

Druga godina festivala je bila vidljivo bolja što se tiče posjećenosti u odnosu na prvu, a ove očekujemo barem dva puta više ljudi nego prošle godine. Bitno je spomenuti da priprema festivala traje cijelu godinu, u smislu oglašavanja većinom u inozemstvu. Naime, na putovanjima i festivalima na koja idemo, dijelimo letke i radimo na promociji festivala te kroz komunikaciju putem interneta.

Ima li kod nas puno ekipe koja vole rockabilly? Gdje se okupljate tokom godine, u Hrvatskoj baš i nema takvog sadržaja...

Kod nas scena nije velika poput nekih vani, ali na partyima koje redovito održavamo stalno se mogu vidjeti nova lica koje interesira taj stil života (glazba, odjeća..) i koji se svaki puta oduševe dobrom zabavom! Što se tiče  naših okupljanja to su ROUTE 66 (svaki četvrtak je rockabilly večer uz dj-eve ili bend), CAFFE RETRO (jednom mjesečno ludi rockabilly party uz bend i dj-a), te još neka mjesta u kojima nema redovitih događanja ali se ponekad organizira party.

l_8dc790ddef618d0b70d303c26f79f549.jpg

Tko su vam najčešći gosti, čula sam da ekipa dolazi iz cijele Europe?

 

Većinom su to gosti iz Italije, Njemačke,  Austrije, Velike Britanije, Slovenije ali i  iz  Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Švicarske pa čak i Švedske, Norveške te SAD-a. Dakle, zaista iz cijele Europe i svijeta!

Zanimljivo je što uz glazbu imate još zanimljivije popratne sadržaje. Djevojkama frizure radi poznata Nina Butkovich Buden koja radi u najpoznatijem vintage salonu Nina's hair parlour. Što djevojke mogu očekivati?

Popratni sadržaji su frizerski salon  Nina's hair parlour, furniture showroom (gdje su izloženi dnevna soba i kuhinja u stilu 50tih godina prošlog stoljeća sa orginalnim namještajem i opremom iz tog doba), štandovi sa raznim stvarima... Djevojke koje odluče napraviti frizuru kod Nine, mogu očekivati fantastične retro frizure nakon kojih će se osjećati kao filmske dive iz 50tih. Nina je zaista odlična u odabiru frizure za svaku djevojku ponaosob!

Uz Ninu na festivalu se prodaje i odjeća karakteristična za rockabilly stil. Odakle dolaze i tko je ekipa koja prodaje tu odjeću?

Odjeća i obuća dolazi iz Belgije, Mađarske i Austrije. Austrijanci su zastupnici poznatih američkih vintage cipela REMIX SHOES te su ove godine prvi puta prisutni.  Belgijanci dolaze sa proizvodima poput majici, jakni i opreme za ljubitelje hot rod i vintage auta. Mađari pak sa raznim odjevnim predmetima i dodatcima.

l_ac38551edb322e49e23f7ecdbe81f946.jpg

Da li su to second hand komadi ili specijalizirani brendovi koji rade odjeću u tom stilu?

 

To su sve specijalizirani brendovi, ali bit će i par štandova sa second hand stvarima. Karakteristično je da se obično na ovakvim okupljanjima organizira neka vrsta flea marketa gdje se stvarno može pronaći za svakog po nešto.

Na festivalu ima i američkih oldtimera, što je još jedna zanimljivost. Koliko ih očekujete ove godine? Ima li puno ovakvih automobila kod nas?

Ove godine očekujemo 10 do 15 gostiju sa američkim autima iz 50tih godina, što je duplo više nego lani! Vlasnicima ovih automobila nije problem preći toliko kilometara kako bi pokazali svoje limene ljubimce koji su zaista prekrasni primjerci!

Koji bendovi i DJ-i će biti najzanimljiviji, s obzirom da ih imate najavljeno jako puno? Što se nikako ne smije propustiti?

Svi bendovi i DJ-evi su vrhunski tako da bi bilo šteta bilo što propustiti! Nastupa 9 bendova i 13 DJ-eva. Po prvi puta imamo DJ-a iz Norveške, a ostali su iz Italije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske. Bendovi dolaze iz SAD-a, Velike Britanije, Švedske, Italije,  Švicarske, Austrije te Srbije.

tear_it_up_flyer_ok_za_www.jpg

Uz glazbu, automobile i modu, tu su i dva burlesquea showa. Ovo je prva godina gdje posjetitelji mogu uživati u tome? Tko su dame i kakav show se očekuje?

 

Moramo napomenuti da ovo nije prvi puta kako ćemo imati burlesque show. Cure iz skupine Fleshoticas su nastupale prve festivalske godine. Ove godine nastupaju The Fleshoticas iz Norveške  i kanađanka Trixie Malicious koja trenutno živi u Londonu.  Cure su prošli tjedan nastupale na festivalu u Španjolskoj te općenito puno natupaju po Europi.

S obzirom da festival traje četiri dana, gdje se posjetitelji festivala mogu smjestiti?

Festival traje 4 dana od četvrtka do praktički ponedjeljka ujutro.  Program se može pronaći na www.tearitupfestival.net, a gosti su smješteni u hotelima Arenaturista (hotel Belvedere, hotel Medulin) te u apartmanima AI PINI RESORT. Naravno, gosti mogu izabrati i privatni smještaj kojih u Medulinu ima dosta obzirom da je turističko mjesto, ali možemo reći da su hotel Belvedere i AI PINI apartmani "službeni" smještaj Tear it up!! festivala te prilikom rezervacije za ove hotele i apartmane imaju popust.

Pozivamo sve da dođu i odlično se zabave uz sjajan program!!

Ana Bacinger

  

 

Objavljeno: 03.06.2010. u 22:02
Tagovi: intervju

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p