KULTURA

ZAGREB DOČEKUJE BROJNE FILMAŠE

Uberto Pasolini stiže na otvorenje ZFF-a

Ove je godine narastao broj kino-dvorana u kojima se održava naš najdraži filmski festival, a samim time narastao je i broj festivalskih gostiju.  

Prvi dan festivala, u nedjelju, 18. listopada, stiže Uberto Pasolini, redatelj filma 'Machan' kojim će se otvoriti festival. Ta gorko-zabavna priča prvi je film ovog autora u ulozi redatelja, no on je u filmskom svijetu otprije poznat kao producent kinohita 'Skidajte se do kraja' ('Full Monty'), za koji je dobio nagrade EFA-e, BAFTA-e te bio i nominiran za Oscara. Večer otvaranja započet će projekcijom kratkoga igranog filma 'Ciao mama' (izvan konkurencije) mladoga zagrebačkog redatelja Gorana Odvorčića, koji je igrao u službenoj konkurenciji Canneskog festivala.

Tijekom festivala, u Zagreb stiže i pobjednik kratkometražne konkurencije Cannesa, 25-godišnji João Salaviza, redatelj filma 'Arena', zatim jednako mlađahni François Arnaud, glavni glumac iz filma u Cannesu ovjenčanog s čak tri nagrade - 'Ubio sam majku'. Poljsko-nizozemska redateljica Urszula Antoniak u Zagreb dolazi s nagradom za najbolji debitantski film iz Locarna za 'Ništa osobno', Vladimir Perišić, redatelj filma 'Ordinaray People' dobitnik je Srca Sarajeva, a u ime novog uratka rumunjske kinematografije, filma 'Najsretnija djevojka na svijetu' Radu Judea, nagrađenog u Berlinu, na Paliću te u Sofiji, stižu glumica Andrea Bosneag te producentica Ada Solomon. Domaće autore u glavnom programu predstavljaju Zvonimir Jurić i Goran Dević ('Crnci'), nagrađeni u Puli te Marina Andree s dokumentarnim filmom 'Sevdah' koji je osvojio publiku Sarajevo Film Festivala.  

Britanski producenti Mike Downey i Sam Taylor svojevrsni su domaćini programa Odvažni producenti u kinu Tuškanac, gdje će svakodnevno imati Q&A sesije za zainteresirane te će održati i zasebnu interaktivnu diskusiju o tome kako su producirali neke od svojih 40-tak filmova. Belgijski povjesničar Roel Vande Winkel, najcjenjeniji svjetski stručnjak za filmsku propagandu, dolazi održati predavanje na tu temu, a Miloš Lončarević, suredatelj i snimatelj filma 'Duhovi Cite Soleila' o bandama na Haitiju, sudjelovat će u diskusiji 'Opasno zvanje' o profesiji novinara-dokumentarista.    

Osim Gorana Odvorčića, žiri u programu Kockice čine Lana Barić (najbolja debitantica u Puli) i Marin Juranić (prošlogodišnji pobjednik Kockica), o najboljem dokumentarnom filmu odlučuju dokumentaristica Rada Šešić, Yaniv Berman (pobjednik 5. ZFF-a) i Chao Gan (pobjednik 6. ZFF-a), a dobitnika Zlatnih kolica za igrane filmove proglasit će srpska producentica Jelena Mitrović, turski redatelj Huseyin Karabey ('Moj Marlon i Brando') te Dominic Murphy ('Bijela munja').      

Impresivan popis imena, zar ne?

B.K.

 

Objavljeno: 13.10.2009. u 19:07

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p