FILM I TEATAR

Što dobijete kada pomiješate Zagreb, modu, film, fotografiju i strast za pričanjem priča?

Razgovarali smo s Juditom Franković i Petrom Granić Glowatzky koje stoje iza projekta 'Zagreb fura kul film'

Nismo li svi barem jednom maštali da smo filmski junaci? Da u pozadini života svira neki baš dobar soundtrack koji nas prati u stopu, stišava se u trenucima naših epskih monologa koji teku bez zastajkivanja i "podebljava" dramatičnost naših životnih zapleta. "Zagreb fura kul film" upravo je jedan takav projekt, satkan nitima maštanja i beskrajne potrebe za kreativnim izražavanjem, a koji u seriji fotografija na poseban način spaja zagrebačke ulice, njegova kultna, ali i posve nova mjesta, različite, poznate i manje poznate filmske priče, njihove živopisne junake i odjeću koja poput neizbježne točke na i zaokružuje čitavu priču.

"Zagreb fura kul film" produkt je maštanja dvije neumorne, kreativne duše koje se dječji razigrano raduju baš svakoj novoj priči. "A znaš kaj bi još mogle?", čuje se svako malo u njihovom razgovoru kojim nezaustavljivo, iznova i iznova, kolaju nove ideje. One su Judita Franković, naša poznata i publici jedna od najdražih glumica te Petra Granić Glowatzky, kreativna direktorica frizerskog studija Etra, povremene suradnice, stalne prijateljice i dvije kreativne žene koje vibriraju na istoj valnoj dužini. "Zagreb fura kul film", doduše, nije nastao jučer niti je nastao tek tako. Kao i mnoge druge divne ideje, tako je i ovaj projekt čekao da se poklope okolnosti, da svemir usuglasi energije i spoji neke nove ljude. Vjerujete li u onu da se "ništa ne događa slučajno" ili pak da se "sve događa u svoje vrijeme", kao što ja bezrezervno vjerujem, tada će vam biti jasno da je upravo sada pravo vrijeme da Zagreb isfura taj svoj kul film. Ako dosad niste pokopčali, da, ovo je najava novog projekta kojem se beskrajno veselimo. FASHION.HR će ugostiti sve filmske priče koje će u sklopu projekta ovaj kreativni dvojac rekreirati, a kako bismo doznali još ponešto o cijeloj ideji, odveli smo Juditu i Petru u kino i zamolili ih da nas uvedu u sve ono što stoji iza projekta "Zagreb fura kul film". Neke nam tajne ipak nisu mogle otkriti, na njih ćete ipak morati još malo pričekati.

Uvedite nas malo u priču. Kako biste objasnile što je "Zagreb fura kul film"? Kada biste mene pitali, ja bih rekla da je projekt svojevrsna simbioza našeg grada, filma, mode, fotografije i ljubavi prema pričanju priča.

Judita:
Upravo tako! To si idealno sročila u jednoj rečenici. Svaki grad ima neka svoja zanimljiva mjesta, neka su kultna, a zadnjih godina je i sve više zanimljivih novih prostora. Ideja nam je određene prostore u Zagrebu povezati s filmom, bilo atmosferski ili tematski i kroz filmsku priču ispričati priču o tom prostoru.

Petra: Tako je, zanimljiva mjesta spojena s određenim filmom kao inspiracija.

Kako ste se vas dvije našle u toj ideji zajedničkog projekta? Kako se "Zagreb fura kul film" uopće rodio? Sjećate li se tog momenta žaruljice koja se upalila?

Judita: Krenulo je sve iz Petrine i moje želje i potrebe za stvaranjem i kreativnošću. Petra i ja upoznale smo se slučajno, Ivana Roščić preporučila me je petri za jedan njezin projekt, u kojem zamalo nisam ni sudjelovala jer sam završila s upalom oka, ali Petra je rekla, ma daj dođi nema veze, neće se to ni vidjeti. (smijeh) I taj susret je prerastao u prijateljstvo. Petra u svom salonu na različite načine podržava i promovira mlade umjetnike, pa smo, sjećam se, jedan dan sjedile u Staroj Vlaškoj i brainstormale što da izmislimo i da dalje radimo. I tako se rodio "Zagreb fura kul film".

Petra: Sve je počelo dana 20.5.2011. kada sam radila na svom prvom projektu vezanim za prirodnu kozmetiku za kosu. Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti studio Etra i njegove kume otvorile su izložbu fotografija posvećene parku prirode Kopački rit i zasadile drvo bambusa u maloj oazi studija Etra, prvo takvo u Hrvatskoj, jedna od kuma bila je Judita i tu smo se prvi puta nas dvije upoznale i odmah smo kliknule. Od poslovne suradnje naš odnos se razvio u lijepo prijateljstvo. Judita je uvijek s veseljem podržavala moje projekte, a ja sam uvijek obožavala raditi s njom jer je ona prava kameleonka svog zanata. Ideja o ZFKF-u se rodila oko izložbe "INSPIRACIJA 20.10" koju sam izložila u Galeriji Kranjčar obilježavajući 10 godina studija Etra. Tom prigodom Judita je ušla u par likova i sjećam se koliko smo uživale u tome. Nedugo nakon izložbe našle smo se u jednom zagrebačkom kafiću i jednostavno, iz želje da krenemo dalje s kreativnim radom kao i potrebe za nečim drugačijim, izrodila se ideja o ZFKF-u.

Koliko je zahtjevno rekreirati poznate scene filmova u našem okružju, na neki novi način, dati im svoj pečat, a opet ne odlutati od prepoznatljivosti filmske priče?

Judita: Jednostavno se ne ograničavamo, uzimamo film kao početnu ideju, cijeli projekt je nekako na krilima intuicije i mašte. Ideja je da se zabavimo i budemo kreativne.

Petra: Judita i ja imamo slične "senzore" u očima, kada nešto zanimljivo vidimo vrlo lako to pretvorimo u završnu ideju, bilo da se radilo o interijeru ili eksterijeru... ZFKF obuhvaća simbiozu dizajna, kulture, zabave, gastronomije pa čak i hortikulture... Svega ima tu što nam daje beskonačnost ideja u kojima uživamo i pretvaramo ih u kreativnu umjetnost. Meni je najuzbudljiviji trenutak kada smo u sceni zadanog filma i kada shvatimo da smo totalno u "filmu"... No nismo samo mi te koje stvaramo priču ZFKF-a, imamo odličnu ekipu kojoj se klanjamo do poda jer bez besprijekorne maske make up majstorice Ivane Billy Bilandžije ne bi bila moguća transformacija lika, a savršeno oko kroz objektiv Zvonimira Ferine odlično prikazuje željenu atmosferu, hvala vam ekipo i hvala Juri Perišiću koji se prvi prepustio obilježavanju scena za ZFKF.

Judita, kada bi mogla biti bilo koji filmski lik, u koga bi se "pretvorila" i hoćemo li tvoju želju vidjeti ispunjenu u projektu "Zagreb fura kul film"?

Judita: Apetiti su nam veliki, već smo napravili nekoliko priča, jedva čekam da ih podijelimo s ekipom. Za sada se želje ispunjavaju .

Petra, koga bi ti najradije oživila kroz seriju fotografija?

Petra: Ima toliko toga što bih voljela napraviti i baš zato je ZFKF odlična zlatna ribica koja mi ispunjava želje, već mi se dešava da jednu temu/ideju/lik realiziramo, a već su druge tri u mislima ili pripremi. A i sama Judita me motivira na neke likove iz filma i baš uživam raditi s njom.

Zagreb se u posljednjih nekoliko godina doslovno probudio i prodisao nekom novom energijom. Hoćemo li u "Zagreb fura kul film" gledati neka kultna mjesta (na koja nas tu i tamo treba podsjetiti) ili pak neka posve nova koja su tek počela sa svojim pričama?

Judita: Ideja je obuhvatiti i jedno i drugo. Svakako je ovo dobra prilika za baviti se nekim kultnim zagrebačkim mjestima, podsjetiti se na njih i prikazati ih u nekom novom starom ruhu. A opet i nova i zanimljiva mjesta konstantno niču po Zagrebu čiju priču valja ispričati.

Petra: Apsolutno, cilj nam je da probudimo neka manje poznata mjesta ili pak da ispričamo priču onih skoro "zaboravljenih", da ih tako "obnovimo", ali naravno i da podržimo nova mjesta, bez obzira bio u pitanju kafić, muzej, park, galerija... Da kultna zagrebačka mjesta na trenutak pretvorimo u scenu nekog kultnog filma.

Što je s odjećom? Postoji li mogućnost da "Zagreb fura kul film" postane i malena platforma za povremenu promociju domaćeg dizajna?

Judita: Naravno, cijela priča sa ZFKF-om je, kako si već i sama rekla, sinteza filma, mode, fotografije.

Petra: Naši dizajneri su fenomenalni. Imamo ih jako puno i stvarno su veliki majstori, želja nam je i bila podržati ih, promovirati njihov rad kroz ZFKF jer oni na neki način i zaokružuju naš projekt.

Gdje vidite projekt u budućnosti? Kao izložbu možda? Ili nešto treće?

Judita: Za sada, u ovoj fazi mi se čini da je da je vrelo neiscrpno i da se kraj ove priče ne nazire, ali izložba fotografija je upravo ono što nam se čini kao šlag na torti.

Petra: Sigurna sam u to da ZFKF ima veliki potencijal u više faktora. A izložba fotografija je sigurno jedan od tih. Ovo je igra bez granica i jedva čekam da privučemo prvu publiku... Furat ćemo film sve dok nas pokreće kreativa, što znači - bit će toga jako jako puno! (smijeh)

Foto: Zvonimir Ferina
Lokacija: Kaptol Boutique Cinema

 

Objavljeno: 26.07.2018. u 11:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p