FILM I TEATAR

Zagrebačka premijera Egzorcizma okupila brojne ljubitelje horor filmova

Prvi domaći horor o egzorcizmu potpisuje Dalibor Matanić

Nakon premijere u Vodnjanu 31. listopada, gdje je i smještena radnja filma, Matanićev psihološki horor film Egzorcizam prikazan je po prvi puta i zagrebačkoj publici i to u prepunom Kaptol boutique cinema.

Čim je najavljen, Egzorcizam Dalibora Matanića izazvao je veliko zanimanje hrvatske publike, posebice brojnih ljubitelja horor filmova koji su jedva dočekali film ovog žanra hrvatske produkcije. Radi se, naime, o psihološkom hororu koji na autentičan način opisuje slučaj djevojke opsjednute sotonom, a priča je inspirirana istinitim događajem u istarskom gradiću Vodnjanu što je dodatno raspirilo zanimanje publike. Početkom rujna prošle godine, nakon što je Matanić u Istarskom narodnom kazalištu počeo raditi na predstavi čija je tema egzorcizam, do autorske ekipe je došla informacija o ritualu egzorcizma koji je tih dana održan u Vodnjanu nad mladom djevojkom, ali je zataškan. Redatelj i ekipa počinju istraživati slučaj i dolaze do začuđujućih informacija koje odlučuju pretočiti u film. Obred koji oslobađa pojedince opsjednute sotonom je Mataniću poslužio kao metafora zajedničke borbe religije i ateizma protiv zla kao jedinog mogućeg rješenja za opstanak suvremenog društva.  

U fokusu Matanićevog horora je Maša Artuković, djevojka čija je sestra Vera, ogrezla u vjerski fanatizam, posumnjavši da joj je mlađa sestra opsjednuta sotonom odluči organizirati ritual egzorcizma uz pomoć svećenika koji se sprema provesti svoj prvi obred egzorcizma. Ritualu prisustvuje i psihijatrica Sofija, koja ne skriva svoju odbojnost prema religiji. Na ritualu egzorcizma nepozvana prisustvuje i Obiteljska TV, katolička konzervativna televizija čiji novinarka pokušava raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, te snimatelj koji Mašu poznaje iz djetinjstva.

Osim autora filma Dalibora Matanića, na premijeri su se našli i glumci filma Nika Ivančić, Senka Bulić, Janko Popović Volarić, Marko Braić, Lana Gojak te brojne kolege glumci Goran Grgić, Marija Cvitanović, Ivica Pucar, Tihana Lazović, Bojan Navojec, Csilla Barath Bastaić i redatelji Ivona Juka, Hrvoje Hribar i Vinko Brešan. 

Distribucija u hrvatskim kinima kreće 9. studenog. Film je sniman u produkciji Kinogerile, a za distribuciju je zaslužan 2i Film.

Dalibor Matanić i Helena Minić Matanić

Senka Bulić, Dalibor Matanić, Helena Minić Matanić, Janko Popović Volarić, Lana Gojak, Nika Ivančić i Marko Braić

Frano Mašković

Hrvoje Hribar

Bojan Navojec

Romina Vitasović, Lana Gojak i Csilla Barath

Tihana Lazović

Kako je bilo na tulumu nakon premijere pogledajte u galeriji:

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 05.11.2017. u 09:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p