KULTURA

Zagrebački fotograf čiji rad obožavamo

Ulice, lica i priče zabilježene objektivom Borne Bursaća

Borna Bursać Photography 
Uvijek vedar i spreman za dobru zabavu. I gotovo uvijek s fotoaparatom oko vrata. Njegov je osmijeh zarazan i često će vas njime počastiti na nekoj od zagrebačkih cool adresa. Možda okine i koju usputnu i iznenadnu fotku, a možda se samo dobro provodi u krugovima u kojima najbolje pliva - onim kreativnima. Njegovo je ime Borna Bursać i pripadnik je mlađe garde domaćih fotografa na čiji smo rad, najblaže rečeno, slabi.

Svojim objektivom i budnim okom Borna bilježi svakodnevne male i velike trenutke, zagrebačke ulice i lica koja pričaju priče. Njegova je domena crno-bijela fotografija, no serija portreta duple ekspozicije ona je koja nas je napokon natjerala da Bornu privedemo na (novi) razgovor. S obzirom na to da je Borna jedan od autora genijalnih Kosti Kosti, dekoracija za zid načinjenih od rogova divljih životinja, s njime smo imali prilike ćaskati o sjajnim Kostima, no sada je došlo vrijeme da popričamo i o Borninoj fotografiji koja ga je već odvela na mnoge izložbe i na temelju koje je osvajao nagrade na festivalima fotografije. I oko koje je, kako sam kaže, jako ozbiljan.
 
Borna Bursać  
O čemu je riječ u seriji portreta duple ekspozicije?

Radi se o seriji fotografija koja je nastala laganim uzastopnim radom u protekle dvije godine dokumentiranjem pozadina (motivi jednog grada) s portretima ljudi iz svakodnevnog života.

Kakvu priču pričaju lica na ovim fotografijama, odnosno kakvu priču želiš ti ispričati ovim fotkama?

Svako lice pokazuje neku emociju, pa tako svaka osoba priča određenu priču. Grad kao pozadina daje svakoj toj priči mjesto i vrijeme te ju čini stvarnom.

Po kojem principu biraš osobe koje će se naći ispred objektiva?

Uglavnom se radi o ljudima iz okoline, slučajnim prolaznicima ili prijateljima. Ponekad ih i fotoaparat sam odabere...
 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Da ova serija fotografija ima soundtrack, sviralo bi...

Da ova serija fotografija ima soundtrack svirao bi neki stari blues, tipa Polk Salad Annie' od Tonyja Joea Whitea.

U kojem si se trenutku zaljubio u fotografiju i kako je tekla ta 'veza'?

U fotografiju sam se zaljubio na prvi pogled 2004. godine, kada sam dobio fotoaparat na poklon od oca i krenuo na put u Crnu Goru. Ubrzo sam shvatio da će ta veza potrajati.

Koji te motivi općenito najčešće privlače? Što je najčešći okidač inspiraciji?


U slučaju ove serije kod odabira pozadina su to najčešće gradske ulice, krovovi, arhitektura, priroda, a kod portreta se često radi o samom mjestu fotkanja ili nekoj karakteristici modela koja postane okidač inspiracije.

Jesi li jedan od onih fotografa koji 'fotić' uvijek ima sa sobom u džepu?

Fotić jako često nosim sa sobom, ali ipak nisam jedan od onih koji se od njega ne može odvojiti.
 
Borna Bursać  
Borna Bursać  Borna Bursać Borna Bursać
 
Najdraža fotografija koju si ikad okinuo (i nemoj mi reći da su ti sve jednako drage:))?

Najdraža fotka koju sam ikad okinuo je Heritage, to je fotografija iz ove serije, koja daje mističan i tajnovit dojam makar se radi o potpuno realnim situacijama.

Fotografija je za tebe...

Fotografija je za mene trenutak uhvaćen u vremenu i prostoru, a ponekad i dva. A isto tako mi je i najdraže sredstvo izražavanja.

Fotografija nije jedini kreativni posao kojim se baviš. Tu su i genijalne Kosti Kosti, je li tako? Postoji li još nešto što mi je možda promaklo?

Hvala. Istina je da fotografija nije jedini kreativni posao kojim se bavim, Kosti Kosti je projekt na kojem radim s frendom zadnjih par godina, lovačke lubanje i rogove rijetkih divljih životinja bojimo i radimo umjetničke intervencije na njima. U planu nam je napraviti izložbu u kojoj bismo spojili fotografiju i kosti u jednu cjelinu. Zasad je to sve, ali se nikad ne zna...

Za bivanje umjetnikom i bavljenje kreativnim radom, mora li se biti 'u oblacima'?

Za bavljenje kreativnim radom se mora ponekad biti u oblacima, ali smatram da je poželjno biti i prizemljen, tako da bi zlatna sredina između tih dviju krajnosti po mom mišljenju bila idealna za bivanje umjetnikom.
 
Borna Bursać 
Borna Bursać  
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Gdje se mogu vidjeti (i nabaviti) tvoji radovi?

Moje fotografije se mogu vidjeti na prodajnom webu, u par Zagrebačkih galerija, Facebook stranici, a naše Kosti Kosti možete naći u galeriji Lapo Lapo u Ilici 50.
  
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać   Borna Bursać 
Borna Bursać  
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać 
Borna Bursać  
Matea Martek
Foto: Borna Bursać 
 
Objavljeno: 08.08.2016. u 12:35

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p