LIFESTYLE

Zanimljivi vjenčani običaji koje možete isprobati na vlastitom obredu

Kako izgledaju rituali iz raznih dijelova svijeta?
vjenčanje
A
ko ste za svog života posjetili barem nekoliko vjenčanja, vjerujemo da ste do u tančina usvojili i cijeli folklor koji ide uz njih. Kriva mlada, bacanje buketa ili jabuke preko kuće, skidanje podvezice i ini običaji samo su djelić te nepregledne škrinje rituala karakterističnih za pojedine dijelove naše regije.


Osnovni cilj ovakvih običaja jest prizivanje sreće i dobre energije, bilo da je riječ o vjenčanjima ili nekim drugim događanjima, stoga na njih ne treba gledati s velikom dozom kritike u slučaju da niste tradicionalist. No, mišljenja smo kako ipak treba personalizirati svoje vjenčanje i izbjegavati običaje koji nam ne znače mnogo, a u tome svakako mogu pomoći ljupke tradicije iz raznih kutaka svijeta.

Vjeruje se da, ako se običaji ispoštuju, parove čeka vječna sreća, stoga lijepe tradicije koje vjenčanja čine živopisnim i intimnim nalazimo diljem svijeta. Neki su više spiritualni, neki naprosto zabavni, a poželite li svoju ljubav zapečatiti posebnim momentom, slobodno neki od rituala posudite za vlastito vjenčanje.

vjenčanje
Možda jedan od najpoznatijih zbog svoje velike fotogeničnosti jest onaj indijski ritual koji uključuje oslikavanje mladenkinih ruku i nogu kanom. Mladenkina obitelj se okuplja večer prije vjenčanja, a lokalni umjetnik oslikava mladenkino tijelo prekrasnim crtežima koji simboliziraju radost, spiritualno buđenje i ljepotu. Na Filipinima netom vjenčani parovi puštaju bijele golubove koji označavaju sretan i miran odnos, dok se u Japanu ispija sake i to tako da nakon što mladenci ispiju po tri gutljaja iz tri sake čašice, njihovi roditelji čine isto, što označava spajanje dvije obitelji.

vjenčanje
Prema nekim vjerovanjima, u Gvatemali mladenke sa svojim očevima plešu do oltara, umjesto da hodaju, a u Australiji se obitelji spajaju tako što svaki član u zdjelu ubacuje kamen. No postoji i verzija u kojoj se kamenčići daju uzvanicima koji ih drže tijekom ceremonije nakon koje ih ubacuju u zdjelu. Vjeruje se da ako se na Venezueli mladenci išuljaju sa zabave puno prije njena završetka i nitko ih ne uhvati, pratit će ih dobra sreća u životu. Zanimljiv običaj pak stiže iz Švedske, gdje uzvanici imaju priliku poljubiti mladoženju ili mladenku kad god ovaj drugi napusti prostoriju. Ako vam je pak dosta bacanja riže na mladence kad izađu iz crkve, ugledajte se na Talijane koji bacaju miks slatkiša i badema kako bi mladi par pratili sreća, prosperitet i zdravlje.

vjenčanje
M.M.
Foto: Pexels
Objavljeno: 17.03.2017. u 12:55

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p