KULTURA

Zašto je „50 nijansi mračniji“ puno više od lošeg filma?

Kakvu ženu predstavlja glavna junakinja Anastasia Steele?
50 nijansi mračniji
K
njiževna trilogija Pedeset nijansi autorice Erike L. James prevedena je na čak 52 jezika, a prodana je u više od 100 milijuna primjeraka. Očekivano vijest da se snima film po popularnim knjigama, oduševila je žene diljem svijeta. Markantni i tajanstveni Christian Grey na filmskom platnu? Seks scene, bičevi i lisice? Bolesno raskošan lifestyle? Nevjerojatna i kontroverzna ljubavna priča? Ooo daaa, žene su odbrojavale dane do filmske premijere.

U međuvremenu je u kina stigao i drugi nastavak pod nazivom 50 nijansi mračniji u kojem Anastasia Steele i Christian Grey pokušavaju izgraditi zajedničku budućnost. Film se najavljuje kao globalni fenomen. Film kao takav to sigurno nije, no uspjeh ove bizarne ljubavne priče svakako je fenomen sam za sebe.

Potpuno je irelevantno raspravljati o kvaliteti filmskog serijala 50 nijansi. To bi bilo jednako kao da vodimo književne rasprave o vrijednosti i težini riječi vrsne književnice Erike L. James. Budimo realni, u pitanju je jeftini ljubić, koji je uspjeh postigao opisom seks scena koje prosječna, seksualnim životom nezadovoljna žena još do sada nije zamišljala. Pa joj malo udaranja po guzi, uglancani bič od fancy kože i simpatične male kuglice, zagolicaju maštu. No, suština knjiga pa tako i samog filmskog serijala, svodi se na žensku maštariju za koju sam, iskreno, bila uvjerena da je ostala u nekom drugom dobu.

50 nijansi mračniji
Čitajući knjige i gledajući filmsku ekranizaciju cijelo vrijeme me fascinirao glavni lik Anastasije Steele. I još više me fascinirala činjenica da su žene toliko poludjele za tom ljubavnom bajkom. Jer Anastasia Steele predstavlja sve ono čega se samosvjesne i samostalne žene groze. Zar nas ima toliko malo?

Anastasia je mirna, plaha, draga, poštena djevica koja je na početku serijala studentica koja novce zarađuje radeći u jednoj trgovini. Christian Grey ima tek 27 godina, brutalno je zgodan, tajanstven, pametan, uspješan, s brdo seksualnog iskustva i ima toliko novaca da je to, čak i u fikciji, suludo. Ali on je oštećena roba. Ona njega želi promijeniti. I hoće. Jer ljubav, unatoč bičevanju, teškom djetinjstvu, noćnim morama, prijetnjama smrću, ipak pobjeđuje. U prilog svakako ide što je ta ljubav potkovana s par milijardi na računu.

50 nijansi mračniji
Nakon što ju je u prvom dijelu malo jače izbičevao, Anastasia napušta svog oštećenog princa, a on, naravno, kao u svakoj bajci, pokušava vratiti svoju bezgrešnu djevu. A što djeva radi? Sigurno se ne bori za svoja ženska prava jer pored tako blještavog princa, ona ne vidi dalje od njege pojave i njegovog penisa.

Ona je spremna, unatoč traumi koju je preživjela nakon prošlog seksa, odmah prihvatiti njegov poziv na večeru. Dio svoje ženske nezavisnosti će iskazati na način što ne naručuje isto jelo poput njega (mala pobjeda za žene!). Iste večeri mu oprašta. Oprašta mu i nakon što zamalo kupi firmu u kojoj je ona zaposlena kako bi mogao imati sve pod kontrolom. Pokorno ne odlazi na poslovni put jer je dotični ljubomoran na njenog šefa. Oprašta mu i nakon što u njen stan upada njegova bivša ljubavnica, nekadašnja pokorna. Oprašta mu i nakon što je ta bivša zamalo ubije. Dobro, malo se buni, i to na način da ode šetati par sati sama po kiši po Seattleu, dok on umire od brige za njom (mala pobjeda za žene!). Oprašta mu i nakon što dozna da o njoj posjeduje cijeli dosje u kojem su njegovi ljudi detaljno istražili svaki njen segment života, vagajući je li podobna za novu pokornu ili ne. Oprašta mu i nakon što je odvede u frizerski salon, kojeg drži njegova bivša starija ljubavnica, prijateljica njegove mame, koja ga je ujedno uvela u S&M svijet. Dapače, ne samo da mu oprašta, ona se u samo par tjedana useljava u njegov luksuzan penthouse. I postaje njegova zaručnica!

Ali Anastasia nije sponzoruša. Ona je pametna mlada žena koja želi zarađivati i izgraditi karijeru. Ne prihvaća njegove novce, a ako ih i dobije unatoč svom protivljenju, ona ih donira u humanitarne svrhe (mala pobjeda za žene!). No, zato će istinski uživati u luksuznim haljinama, seksi donjem rublju i skupom nakitu koje nije čak odabrao ni njen princ, nego njegov pomoćnik. Osjećat će se živo i slobodno dok se s njim vozi u helikopteru ili upravlja njegovom jedrilicom. Dok je vezanu zadovoljava. Na vrhuncu je čim po njoj polije ulje (koje je očigledno neko magično ulje s obzirom na njegov učinak). Skida gaće čim joj on to kaže. Da, Anastasia se osjeća živo, slobodno i zadovoljeno samo kad čini nešto što je naredio njen princ. Master njenog života. Što on zauzvrat radi? Manje je bičuje.

50 nijansi mračniji
Serijal 50 nijansi uistinu je globalni fenomen koji je dokaz kako, unatoč godinama borbe za ženska prava, unatoč mogućnostima koje imamo pred sobom, unatoč tome što možemo biti slobodne, školovane, samostalne i uspješne, i dalje želimo pored sebe dominantnog muškarca, koji će upravljati našim životima, za nas donositi odluke, birati hranu i odjeću, a mi se u niti jednom trenutku nećemo zapitati je li to za naše dobro. Jer naše dobro postoji samo uz njega.

Irelevantno je raspravljati o kvaliteti knjiga i filmova 50 nijansi jer smo gledali i čitali puno gore uratke. Treba raspravljati o činjenici da je trilogiju napisala jedna žena. Marketing se dalje potrudio da dotičnu ekranizaciju predstavi kao film za žene. No, on je sve samo ne to.

Foto: PR
Objavljeno: 14.02.2017. u 12:49

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p