KULTURA

Zašto je prva epizoda fantastičan uvod u sedmu sezonu serije Igra prijestolja?

Čekali smo 11 mjeseci. Čekanje se isplatilo.
Igra prijestolja 7. sezona
I
gra prijestolja ubraja se u one televizijske serije koje su nakon samo prve sezone već stekle kultni status. A svakom novom sezonom popularnost ove HBO uspješnice rasla je u nevjerojatnim razmjerima, prikovala gledatelje diljem svijeta uz ekrane, poharala društvene mreže, a glumcima osigurala zvjezdane statuse. Ovu seriju se svake godine čeka poput pravog holivudskog blockbustera.

No, za razliku od mnogobrojnih akcijskih blockbustera, u kojima se miješa SF i fantastika, a s druge strane, posve kontradiktorno, gubi domišljatost i dinamičnost (koju ipak ne dobivamo samo scenama masovnog pokolja), Igra prijestolja preuzela je sve ono što čini uspješan holivudski film i to pomiješala s istančanim osjećajem za radnju, likove i detalje, ono što čini okosnicu kvalitetne serije. Ovu HBO seriju možete gledati na više razina. Ljubitelji akcije, ratnih scena i brutalnih ubojstava uživat će u nevjerojatnim prizorima i borbama koji su načinom svog snimanja promijenile izgled televizijskih serija. Ljubitelji fantastike zaljubit će se u tako realno oživljen svijet Georgea R.R. Martina. Ljubitelji trilera i političkih spletki svakom epizodom mozgaju o novim savezima. A ljubitelji drame ovu seriju gledaju uz povelik paket maramica. S druge pak strane ono što uistinu Igru prijestolja čini tako posebnom leži u njenoj realnosti. Možda je Westeros izmišljen, ali njegova tamna i izopačena priroda preslika je današnjeg svijet. Ljudska priroda secirana je na tako precizan način, da svaki novi potez hladnog skalpela prodire sve dublje u srce gledatelja. A on, koliko si možda to ne želi priznati, potpuno razumije strahove, žudnje i želje svakog pojedinog lika ove genijalne serije.

Igra prijestolja 7. sezona
I napokon je nakon 11 mjeseci čekanja u ponedjeljak u 20h na HBO stigao i taj trenutak – premijera nove sezone s prvom epizodom  Zmajev Kamen. Već prva scena nove sezone najavljuje da se ove godine ide do samog kraja. U svega par minuta prikazana je srž ove serije, sumirane sve one emocije koje prožimaju gledatelja dok raskolačenih očiju i naježenih dlaka napeto prati svaku sekundu. Jer svaka sekunda u Igri prijestolja je bitna. Zmajev Kamen započinje osvetom, a svi znamo kako je ona u Martinovom svijetu servirana – neočekivano, brutalno, hladno i maestralno. Prva scena vraća nas na nikad prežaljeni pokolj koji se dogodio u epizodi The Rains of Castamere, koja je kasnije postala poznata kao Red Wedding. U Igri prijestolja ništa se ne zaboravlja, a osveta stigne kad-tad. Dovoljan je tek jedan trenutak nepažnje i podcjenjivanje neprijatelja da cijela jedna dvorana umre u mukama. Prva scena u kojoj Arya Stark napokon dobiva ono što je u dugim, hladnim i mračnim noćima željela, genijalan je uvod u novu sezonu. U isto vrijeme vraća gledatelje u prošlost, otvara bolne rane i priziva sjećanja na nikad prežaljene glavne likove, ali i najavljuje uzbudljive epizode tijekom kojih ne postoje pravila, osim onog jednog – ničiji život nije svet.

Igra prijestolja 7. sezona

U prvoj epizodi očekivano se bacaju mrvice gledateljima, a svatko ih tumači na svoj način. Posve je jasno kako Westeros dijeli malo od konačne bitke, koja neće biti za prijestolje nego za goli opstanak. Jasno je će kako do sada ugnjetavani likovi, poput Sanse i Arye Stark, odigrati veoma bitnu ulogu. Dio likova, poput Cersei Lannister i dalje ne mogu zaboraviti određene događaje iz prošlosti i spremni su uložiti i svoje prijestolje kako bi konačno dobili dugoočekivanu osvetu. Da je borba za Westeros dosegla svoj vrhunac, možemo iščitati i kroz kostimografiju. Upečatljivo svi likovi, nevezano za obitelj i zemlju iz koje potječu, nose crnu boju. Ona najavljuje mračnu zimu koja će se preživjeti samo ako se boje ujedine.

Ova zima je toliko mračna da za borbu za opstanak moraju stati svi – djeca i odrasli, muškarci i žene, dječaci i djevojčice. Razlika između neprijateljskih obitelji i spolova polagano se brišu. Jer kad Nemrtvi pređu Zid, razlike neće postojati, a cilj će biti zajednički – preživjeti. Kako je Daenerys Targaryen u zadnjoj sceni rekla: „Shall we begin?“.

Igra prijestolja 7. sezona
Foto: PR
Objavljeno: 18.07.2017. u 12:21

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p