KULTURA

Zašto je tako lako zaljubiti se u 'La La Land'?

Je li 'La La Land' opravdava očekivanja?
La La Land
K
ad su filmovi u pitanju, moram priznati da nisam pretjerano izbirljiva što se samih žanrova tiče. Ako je film dobar, pogledat ću rado romantičnu limunadu, masovno krvoproliće, apokaliptičnu budućnost i borbu superjunaka. No, postoje dvije kategorije koje zaobilazim u širokom luku. Na njih me rijetko kada i velika porcija kokica uspije nagovoriti: tupaste high američke komedije i mjuzikli.

Za prvi tip filmova oduvijek sam gajila odbojnost, jednostavno mi ta vrsta humora nije smiješna, a kako mi nije smiješna, onda uistinu ne vidim smisla u gledanju takve vrste filmova. Moja povijest s mjuziklima novijeg doba je ipak nešto dublja. Moulin Rouge! Baza Luhrmanna i Fantom iz opere Joela Schumachera pogledala sam par puta i rado ih svrstavam u svoj mentalni folder naziva Dobri filmovi. A onda su se pojavili Jadnici Toma Hoopera zbog kojih sam se osjećala poput zadnjeg jadnika koji samo čekao da likovi umru, i tako sebi i meni skrate muke. Je li zbog tog filma imam averzija prema mjuziklima? Moram priznati da da.

La La Land
Vijest da Emma Stone i Ryan Gosling ponovno tumače ljubavni par u novom filmu La La Land iskreno me razveselila. No, kad sam čula da je u pitanju mjuzikl, svo uzbuđenje je splasnulo. Onda su uslijedili Golden Globesi na kojima je film osvojio čak 7 nagrada (Najbolji film u kategoriji komedija/mjuzikl, Najbolji redatelj, Najbolji scenarij, Najbolja glazba, Najbolja originalna pjesma, Najbolji glumac i Najbolja glumica). Ni to me nije nagovorilo. Uslijedili su i nominacije za Oscare, i to u čak 14 kategorija te je tako izjednačio rekord po broju nominacija kojeg su ponosno držali Titanic Jamesa Camerona i Sve o Eve Josepha L. Mankiewicza. A počeli su se nizati i hvalospjevi da je u pitanju do sada neviđeno remek djelo. Dobro, shvatili smo, film treba pogledati. Odlučila sam ostaviti po strani sve što mislim o modernim mjuziklima te raspjevanom i rasplesanom paru pružim priliku. Barem kako bih mogla argumentirano pljuvati po još jednom mjuziklu. No, na koncu La La Land mi je vratio izgubljenu vjeru u ovaj filmski žanr.

La La Land
Tehnički besprijekoran hommage klasičnim holivudskim mjuziklima pod redateljskom palicom Damiena Chazellea vizualno osvaja nakon samo par minuta, a taj intenzivan vizualni doživljaj uspijeva zadržati sve do zadnjeg kadra, i to bez one zamorne težine koja zna stisnuti gledatelja. S druge pak strane imamo manje snažnu i duboku priču koja se vrti oko ljubavi između Sebastiana, jazz glazbenika koji mašta o otvaranju vlastitog jazz kluba, i Mije, glumice u usponu, koja pohodi jednu audiciju za drugom. Očekivano ovo dvoje umjetnika, koji strastveno žele ostvariti svoje snove, se zaljubljuju, a međusobna podrška u okrutnom svijetu showbizza udarit će temelje njihovoj budućoj karijeri.

La La Land
Njihova zaljubljenost, leptirići koje osjećaju, početna zbunjenost i zanesenost, zbog koje ti se čini da je cijeli svemir tvoj i da problemi ne postoje, fantastično je prenesena na platno, a kemija između Ryana i Emme osjetna je u svakoj sceni. Nepotrebno je dodatno naglašavati kako su Ryan i Emma izvrsno utjelovili zaljubljeni par te ostvarili zavidne uloge koje ćemo još dugo pamtiti.

Ono zbog čega La La Land prodire do gledatelja, leži upravo u tom osjećaju prvotne zaljubljenosti koju je redatelj vješto probudio i kod nas. Zbog tog osjećaja cijeli film gledamo uz tupasti osmijeh na licu, čekamo kad će se Ryan i Emma poljubiti, pa čak i ponovno zapjevati. To što njihovo pjevanje i plesanje nije savršeno, nema veze. Jer da jest, narušio bi taj neiskvareni, pomalo tinejdžerski feeling koji se proteže kroz skoro cijeli film. A onda dolazi stvarnost, biranje između dvije strasti, ljubavi ili karijere, i jedna odluka koja mijenja tok života. Mogli su imati sve. Ali nisu.

I upravo je to onaj trenutak zbog kojeg smo se vezali uz La La Land. Nastupa stvarni život u kojem se onih prvih nevinih ljubavi prisjećamo tek potiho u sebi. Maštamo kako bi bilo da smo se znali nositi sa svim životnim izazovima. Da smo znali snove pretvoriti u stvarnost. Neke jesmo, ali neke nismo. I one neostvarene nikad nećemo prežaliti.

La La Land
La La Land nije neviđeno filmsko remek djelo posljednjih godina. La La Land nije vrhunac kinematografije današnjeg Hollywooda. La La Land je simpatičan film koji će vas u isto vrijeme nasmijati i rastužiti, ispuniti pozitivnom energijom i sjetom koja će vas držati i kad film završi. I zbog kojeg ćete se prisjetiti vlastitih ljubavnih priča iz nekih zaboravljenih dana. A meni je ujedno vratio mjuzikl na listu filmskih žanrova koje ću rado pogledati. Bio dostojan 14 nominacija za Oscara ili ne, meni je to posve dovoljno!

Foto: PR
Objavljeno: 31.01.2017. u 11:58

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p