KULTURA

Zašto svi bruje o seriji 'Male laži'?

Nova HBO serija kopa ispod površine međuljudskih odnosa
Male laži HBO
D
efinitivno jedan od vodećih HBO aduta ovog proljeća je serija Male laži (Big little lies) koja se emitira svakog ponedjeljka u 20 sati. Prije samog emitiranja prve epizode, serija je izazvala veliku pozornost, a jedan od razloga je fantastična glumačka postava na čijem čelu su glumice Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley. Serija se temelji na istoimenom bestseleru New York Timesa Liane Moriarty Male laži, a režirao ju je Jean-Marc Vallee.

U pitanju je limitirana sedmodijelna dramska priča o trima majkama iz sjeverne Kalifornije čiji se naizgled savršeni životi raspadaju do točke ubojstva počinjenom na dobrotvornoj priredbi u osnovnoj školi. U mirnom primorskom gradiću Monterey žive dobrostojeće obitelji, a među njima se ubrajaju i majke Celeste Wright (Nicole Kidman), Madeline Martha Mackenzie (Reese Witherspoon), Renata Klein (Laura Dern) i Bonnie Carlson (Zoe Kravitz). Sve one sa svojim savršenim obiteljima žive u svojim savršenim kućama sa savršenim terasama s kojih se pruža savršen pogled na more gdje navečer ispijaju skupo vino iz jednako tako savršenih čaša u društvu svojih savršenih muževa i savršeno odgojene djece. Njihovo savršeno bivanje narušava dolazak nove, i to samohrane majke, Jane Chapman koja živi u skučenoj kući, nema kolekciju skupog vina niti s njom u paketu stiže besprijekoran muž. Ona sa sobom vuče teško breme prošlosti koje se nimalo ne uklapa u taj bezgrešni svijet gradića Monterey. No, kako to inače biva, savršenstvo ne postoji. Dapače kad je tako naglašeno, vjerojatno je u pitanju tek celofan koji ukrašava isprazan i bezvrijedan paket zvan nasilje u obitelji, ugnjetavanje, preljub, bullying u školi…

Male laži HBO
Male laži HBO
Male laži osvajaju gledatelja već nakon prve epizode. Zanimljivo koncipirana radnja, koja miješa sadašnjost i prošlost, najavljuje uzbudljive epizode u kojima ćemo glavne likove upoznati iz različitih kuteva - onih njihovih koji su protkani osobnim tragedijama, ali i onih beskrupuloznih koje stvaraju tek usputni životni promatrači. Serija započinje ubojstvom koje se dogodilo na dobrotvornoj priredbi u osnovnoj školi. Slijede mnogobrojni iskazi raznih svjedoka, no mi i dalje ne znamo tko je ubijen, niti tko je počinio dotično ubojstvo. Usporedno s tom radnjom, vraćamo se u bližu prošlost kroz koju upoznajemo što se sve skriva iza te savršene fasade. Kako se nižu epizode, tako sve više raste napetost oko prvog pitanja - tko je od naših najdražih likova žrtva, a tko ubojica?

Mnogi su usporedili Male laži s uspješnom serijom Očajne kućanice. Osim majki, koje se brinu za dobrobit svojih obitelji, i ubojstva, ove dvije serije i nemaju toliko toga zajedničkog. Crna komedija zvana Očajne kućanice često je izlazila iz gabarita realnosti, a koliko god su nam bili simpatični likovi, zbog iskarikiranosti pojedinih njihovih osobina, nismo se uvijek mogli s njima poistovjetiti. Male laži ne idu u tom smjeru. Unatoč tome što se kroz seriju provlači ubojstvo, vlada nasilje i preljub, nova HBO serija prije svega privlači svoje gledatelje zbog emocija koje nakon samo prve epizode počinjemo gajiti prema glavnim likovima. Ispod njihove staklene savršenosti, oni su ljudi poput nas kojima je potrebna naša utjeha i pomoć.

Male laži HBO
Male laži HBO
Definitivno jedna od jačih strana ove serija leži u izvrsnoj razradi likova. Svaki lik je kreiran s iznimnim osjećajem za višeslojnost, a svoje osobine svatko od njih otkriva iz epizode u epizodu, postepeno, sramežljivo, kao u stvarnom životu.
Oni nam se uvlače pod kožu, pravdamo ih i razumijemo, čak i kad su spremni staviti sve na kocku, čak i kad pravdaju nasilnog muža ili sumnjaju da je njihovo vlastito dijete sposobno za nasilje nad drugom djecom. Male laži su odustale od teatralnosti, u prvi plan su stavile svu kompleksnost međuljudskih odnosa, ali i težinu vlastitih unutarnjih borbi. Život nije jednostavan, nije jednodimenzionalan, niti smo mi sami uvijek dobri ili zli. Istina je puno kompleksnija, a serija Male laži to izvrsno razumije.

Svaka serija teži tome da se s njom gledatelj emotivno poveže. Male laži su u tome potpuno uspjele. A to je glavni razlog zbog čega je ova serija opravdala svoja očekivanja, a pri tome još nije ni pokazala svoje glavne adute.

Foto: HBO
Objavljeno: 21.03.2017. u 12:26

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p