KULTURA

Zašto svi ljubitelji Toma Hardyja trebaju gledati seriju 'Tabu'?

Nova serija izvršnih producenata Ridleyja Scotta, Stevena Knighta i Toma Hardyja
HBO serija Tabu Tom Hardy
N
akon veoma uspješne nove sezone, koju je otvorila hvaljena serija Westworld, HBO i u novoj 2017. godini želi potaknuti naše moždane vijuge putem nove mistične serije Tabu koja je puna zavjera, prijevara, okultnih sila i, naravno, Toma Hardyja s kojeg, čak i kad je blatnjav i krvav, ne možete skinuti pogled.

Iza nove HBO miniserije Tabu kriju se impresivna imena filmske industrije. Poznati glumac Tom Hardy na novom projektu udružio je snage sa svojim ocem Edwardom Chipsom Hardyjem te kreirao jedan mistični i okrutni London početkom 19. stoljeća. Uz Hardy duo, na seriji su surađivali Steven Knight i Ridley Scott u ulozi izvršnog producenta, a rezultat će vas prikovati uz naslonjač. Posebice ako ste veliki obožavatelj Toma Hardyja.

HBO serija Tabu Tom Hardy
Popularni glumac tumači glavnog lika, davno izgubljenog Jamesa Delanyja, koji se iz Afrike u London vraća nepovratno promijenjen. Kako je dugo smatran mrtvim, njegov iznenadni dolazak izazvao je pravo šok, posebice jer upravo on nasljeđuje očevo brodarsko carstvo i jedan poseban komad zemlje za kojeg su zainteresirani veliki igrači – britanska Kruna, američki predsjednik i beskrupulozna Istočnoindijska kompanija. U bitci za novac i prevlast, James upada u opasan vrtlog zavjera i nasilja, u kojem na kocki nije samo njegovo nasljeđe nego i njegov život. No, James je spreman uzvratiti. I to s oružjem kojeg si njegovi neprijatelji ni ne mogu zamisliti.

Poput uspješnog Westworlda i Tabu je serija koja ne igra na prvu kartu nego se svakom novom epizodom otkriva sloj po sloj, a gledatelj si postavlja samo sve više i više pitanja. No, za razliku od Westworlda, koji sva pitanja stavlja u jedan koš koji će se otvoriti tek pred sam kraj, Tabu pruža nekoliko sitnih odgovora, koji su posve dovoljni u borbi protiv frustracije izazvane neznanjem.

HBO serija Tabu Tom Hardy
U Tabuu vas čeka jedan prljav, blatnjav, nasilan i bezdušan London u kojem su žrtve samo broj, a njihove ubojice uokolo hodaju krvavi, ne pokušavajući skriti svoje grijehe.
Jer se u tom hladnom i okrutnom Londonu, u kojem ne postoji empatija prema drugim ljudima, nasilje ne smatra grijehom nego opravdanim oružjem za postizanje ciljeva. Upravo u taj svijet nakon dugogodišnjeg izbivanja stiže i James Delany, koji itekako dobro poznaje sva pravila igre. Oko njega kruže brojne glasine, od toga da je zapravo duh, izaslanik đavla, preko priče da jede ljudsko meso. Nitko za to nema dokaza, no svi znaju jedno – on je veoma opasan lik kojeg se treba kloniti pod svaku cijenu.

HBO serija Tabu Tom Hardy
I gledatelj, koji ipak zna nešto više od Jamesovih likova, je svjestan njegove nasilne, mračne i okultne strane (a svakom epizodom ta strana dolazi sve više do izražaja), no svejedno za njega navija u svakoj minuti. Razlog tome leži u fantastičnom Tomu Hardyju koji je svojom maničnom izvedbom ostvario zastrašujuću i zahtjevnu ulogu oko koje se, doslovno, vrti cijela serija. U svakom trenutku ste posve svjesni kako je James toliko mračan lik da u tom mraku ništa ne možete vidjeti, no i dalje prema njemu osjećate empatiju, želite da uspije u svom naumu, čak ako to znači da će nekoga rasporiti, a posve mu vjerujete i dok se bavi okultnom ritualima. Upravo ta kontradiktornost je ono što vas tjera da nestrpljivo iščekujete novu epizodu. Je li James ispod te prljavštine skriva brižnu i toplu osobu ili neoprana krv njegovih protivnika pokriva nezamislivu zlobu, pitanje je koje se provlači tijekom svih epizoda. A čini se da je odgovor daleko.

HBO serija Tabu Tom Hardy
Tabu je poput šahovske igre u kojoj je svaki potez dobro promišljen jer sa sobom vuče ogromne posljednice. Dio tih pijuna smo već upoznali, no kolika je stvarna moć kralja i kraljice tek trebamo otkriti. Ako ste ljubitelj mističnih serija, koje svoje glavne adute otkrivaju tek pri posljednjim potezima, onda Tabu morate uvrstiti na svoju must see listu. Ako ste strastveni obožavatelj lika i djela Toma Hardyja, onda znate što je prva stvar koju morate napraviti – upoznati Jamesa Delanyja.

Foto: PR

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p