LIFESTYLE

Zavirite iza kulisa nove suradnje Mare Milin i ZKM-a

Sjajan projekt Zagrebačkog kazališta mladih 

Mare Milin za ZeKaEm
 
Prije nekoliko dana, na poziv Zagrebačkog kazališta mladih, uputili smo se u Teslinu 7. Ono što smo tamo zatekli bilo je jedno ugodno radno druženje u suncem obasjanom improviziranom studiju u kojem bismo se rado bili zadržali čitav dan. Pogađate, ovo druženje nije bilo sasvim obično.

Naša renomirana fotografkinja Mare Milin je toga popodneva, a i onih narednih, u ZKM-u bila u ozbiljnom poslu. Udružena sa Zagrebačkim kazalištem mladih, koje je odlučilo svoj vizualni identitet podići na neke nove razine, Mare je fotografirala postavu kazališta. Portreti će za nekoliko tjedana krasiti prvo web stranicu ZKM-a, a potom je na rasporedu i izložba.

Mare Milin za ZeKaEm
 
Kada smo je upitali kako je točno zamislila portrete, odgovorila nam je sljedeće: "Prije nekoliko godina radila sam projekt na zadarskom festivalu u kojem sam fotografirala sudionike festivala na specifičan način. Sve je bilo snimano na crno-bijeli film i svatko je bio osuđen na samo 10 snimaka. Također, svi su bili pred istom pozadinom s jednim svjetlosnim izvorom i s jednom stolicom. Birali su jedino hoće li stajati ili sjediti, a imala sam i jedan kišobran koji s malim pomakom radi čuda, od totalne difuzije do vrlo kontrastnog svjetla. S manjkom scenografije, ljudi su osuđeni na sebe i mene i desilo se to da su mi se obično spremno davali. U 10 snimaka postići da ti je onaj koga fotografiraš prisutan dušom i tijelom je nevjerojatno, bila sam zaprepaštena. Kod glumaca se to podrazumijeva jer im je to posao, no ostali to nisu dužni dati."

Mare Milin za ZeKaEm
Upravo ovakvu priču je Mare predložila Nikoli Bebanu, koji je dio tima ZKM-a. Crno-bijeli film, jednostavan make up s naglašenim konturama lica i bazična pozadina bili su osnovni zahtjevi naše slavne fotografkinje i cijela priča je mogla službeno započeti.
 
Mare Milin za ZeKaEm

"
Drago mi je što su svi pristali na film jer je za mene on življi od bilo kojeg drugog medija. Sliku oplemenjujem i svojim 'specijalnim dodacima' koji ne uključuju kompjutersku obradu već onu analognu. Imam jednu posebnu čarapu koja stvara poseban efekt koji želim, pogotovo kad je crno-bijeli i srednjeg formata."
 
Mare Milin za ZeKaEm

Na pitanje kako raditi s glumcima, Mare nam je spremno odgovorila: "
S glumcima mi je lako raditi jer mi se daju. to im je posao i lako je s njima postići ono 'nešto'. U ovom projektu je zamišljeno da glume sami sebe, stoga ja želim glumca imenom i prezimenom. Veseli me to sve skupa, ne trošim se puno kao s običnim ljudima, ovdje sam režiser dvodimenzionalne predstave."

Mare Milin za ZeKaEm
 
Mare Milin za ZeKaEm  
Mare Milin za ZeKaEm
Matea Martek
Foto: Jure Perišić
Objavljeno: 01.04.2015. u 12:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p