LIFESTYLE

Zavirite u intimni svijet nenadmašnog velikana fotografije

Velika retrospektiva fotografije Helmuta i June Newton

Povodom desete godišnjice postojanja fondacije Helmuta Newtona, danas se u Berlinu otvara dupla izložba u sklopu koje će biti izloženi radovi ovog legendarnog fotografa i njegove supruge June Newton. Vjerujemo da ne treba ni spominjati da se Helmut proslavio svojim izvanrednim talentom kojim se, u vremenskom rasponu od kasnih 50-ih pa sve do svoje smrti 2004. godine., udomaćio u svijetu editorijala visoke mode, snimajući za časopise kao što su Vogue i Harpers Bazaar.

Izložba naziva 'Us And Them', fokusirana je na fotografsko putovanje zajedničkog života ovog kultnog para, koji je često bez zadrške dokumentirao zajedničke intimne i iskrene trenutke. Osim što će posjetitelji moći zaviriti u njihov privatan život, izložba također dokumentira njihove međusobne autoportrete, portrete mnogih slavnih ličnosti, Helmutov boravak po bolnicama za vrijeme njegova bolovanja, kao i emocionalnu dokumentaciju nastalu od strane njegove žene June ( a.k.a. Alice Springs), koja je nastala u trenucima pred samu smrt njenog supruga u siječnju 2004. godine. I dok je zaklada Helmuta Newtona poznata po tome da izlaže samo radove ovog renomiranog fotografa, valja napomenuti da je fotografski potpis same June Newton jednako tako impresivan, a sa svojih navršenih 91 godinu, June je kao predsjednica fondacije još uvijek vrlo aktivna i prisutna u vođenju izložbi i događanja.

'Sex and Landscapes', naziv je drugog dijela izložbe na kojoj će biti izložene fotografije pejzaža i golišavih žena, nastale u razdoblju od 1974. do 2001. godine. Tako nam jedan dio izložbe nudi pejzaže koji će nas odvesti u mali grad Italije, svijet koji je udaljen od blještavila Monte Carla, hotela i savršenih modela, dok će nam drugi dio pokazati onu vrlo poznatu stranu samog fotografa; onaj karakterističan Helmutov simbol - žensko nago tijelo koje pozira s osjećajem glamura, provokacije i seksualne opsesije.

Izložbu 'Us and Them' i 'Sex and Landscapes' moguće je pogledati u Muzeju fotografije Helmuta Newtona u Berlinu od 5. lipnja do 16. studenog 2014. godine.

 

Ivana Franka Kolonić

photo: Helmut Newton

 

Objavljeno: 05.06.2014. u 17:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p