KULTURA

Zavirite u najoriginalniju zagrebačku brijačnicu

Intervju: Matija Ptić
 
Zagrebačka brijačnica i frizerski salon Green Deco u posljednje vrijeme dobiva sve više i više pozornosti. To nije nimalo čudno jer priča koja se krije iza ovog novog hit mjesta za uljepšavanje jednako je zanimljiva kao i njezin interijer. Neodoljiv retro prizvuk, prirodni materijali i eko proizvodi za njegu vlasniku Matiji Ptiću bili su osnovna nit vodilja u kreiranju prostora na zagrebačkoj Zavrtnici koji je postao omiljen u redovima naših urbanih muškaraca. Kako je cijela priča započela i što Matija izdvaja kao trenutni ultimativni hit na području stiliziranja kose, doznajte u nastavku...

Kako se desila Green Deco priča i odakle inspiracija za ovako cool brijačnicu?


Cijela priča započela je u istočnom dijelu grada gdje sam imao salon prije preseljenja na novu lokaciju. Nakon godina gledanja loših 'uradi sam' bojanja, održavanja kose i općenito neznanja struke i samih klijenata, odlučio sam napraviti nešto drugačije i bolje. Kako sam počeo primjećivati da se u dućanima može pronaći puno prehrambenih eko proizvoda, eko proizvoda za tijelo te da se čak grade i ekološki prihvatljive kuće, pomislio sam: "Pa da, eko frizerski salon!" Naravno, interijer je morao pratiti filozofiju usluge. Htio sam mjesto gdje će ljudi doći po iskustvo, a ne samo po frizuru. Uz eko priču za cure ubrzo sam shvatio kako je potrebno i muškarcima ponuditi nešto više od "isto ko' i zadnji put" frizure. Kada sam u travnju otputovao u Rotterdam u kultnu brijačnicu Schorem, doživio sam nešto potpuno novo. Originalna brijačnica, miris isfenirane kose, pjene za brijanje, muškarce koji uzgajaju brade, timare brkove voskovima, feniraju i stavljaju pomade u kosu... Shvatio sam da je to definitivno styling koji tek dolazi u naše krajeve i odlučio pokrenuti novi val.
 Koji su esencijalni proizvodi za održavanje brada i dobre frizure?

Proizvodi koji se koriste za održavanje brada su ulja i pomade. Ona su bitna jer omekšavaju, regeneriraju i vlaže kožu i bradu te joj tako daju mekši i bujniji izgled, a također smanjuju iritaciju, urastanje dlaka i prhutanje kože. Razlike između pomade i ulja nema, jedino što dolaze u različitoj količini i agregatnom stanju. Ulje je vodenasto, a pomada je voskasta, odnosno kremasta. Za kosu su pak najbolje pomade i paste. Pomada je masna ili voštana tvar koja se koristi za frizure. Pomada čini kosu glatkom i sjajnom, a sam proizvod se nikada ne isuši do kraja i traje duže od većine proizvoda za kosu. Većina njih koje imamo u ponudi se ispire vodom i nije potrebno šamponiranje kako bi kosa bila čista. Dugotrajna hidratantna svojstva su pogodna za kovrčave kose jednako kao i za suhe kose. One dolaze u sjajnim i mat varijantama, jako čvrste, srednje i manje čvrste, ovisno o tipu kose i stilu frizure.
 

Postoji li neka frizura koja je trenutno veliki hit?

Najaktualnija frizura je tzv. Pompa, odnosno Pompadour koja je dobila ime po Madame de Pompadour, ljubavnici kralja Luja XV. Iako postoje brojne varijacije stila za žene i muškarce, temeljni koncept je da kosa bude odignuta od lica prema gore i nosi se visoko iznad čela, dok je sekcija sa strane zalizana. U ova moderna vremena zapravo je izbrijana i to što više, to bolje! Ostali aktualni stilovi su oni inspirirani 50.-im i 60.-im godinama, ali s modernim zaokretom, tako da mogu sa sigurnošću reći da su retro frizure 'in'.
 


Tko je zaslužan za originalan dizajn brijačnice?

Temeljna ideja uređenja je bila ta da se prati eko filozofija salona, odnosno da materijali budu prirodni. Sve je napravljeno od paleta, srušenog drveta ili jute... Kada sam dovukao brijački stolac iz 1941. godine, stavio postere, ubacio detalje poput starih britvi i niklanih posuda u kojima se miješala pjena za brijanje shvatio sam da je salon definitivno postao retro. Poveznica eko filozofije su isto pomade jer se u njihovoj proizvodnji uglavnom koristi pčelinji vosak, lanolin i vazelin, tako da nema apsolutno nikakve kemije. Za uređenje salona su zaslužni moja cura koja se u slobodno vrijeme bavi uređivanjem interijera, prijatelj koji je zapeo sa stylingom u 20.-ima i moja malenkost. Dobra stvar je što smo se svi našli na istoj valnoj duljini pa je cijela priča zaživjela bez imalo stresa i s puno pozitivnih emocija.
 


 
 
Matea Martek

photos: Jure Perišić
Objavljeno: 10.10.2014. u 18:01
Tagovi: Frizure

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p